Dor de Basarabia

0
113

 

  1. Delegaţie prahoveană la sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România, în Republica Moldova

Președintele Consiliului Județean Prahova – Bogdan Toader și vicepreședintele Ludmila Sfîrloagă vor conduce delegația prahovenilor care vor participa, în Republica Moldova, la festivitățile de sărbătorire a Unirii Basarabiei cu România.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Prahova, mâine, în oraşul Călăraşi din raionul care poartă același nume, se va desfăşura ceremonia festivă de inaugurare a Monumentului Eroilor Neamului, reprezentat de statuia vulturului cruciat. Tot mâine va avea loc inaugurarea unui stadion în centrul localității moldovene, o investiţie a Consiliului Judeţean Prahova în colaborare cu Consiliul Raional Călăraşi, obiectiv sportiv care va fi botezat cu numele județului nostru – “Prahova”. Manifestările culturale vor continua și luni, 27 martie, în satul Ulmu din Raionul Ialoveni, unde va avea loc dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu, simbolul culturii române.

https://ziarulprahova.ro/2017/03/delegatie-prahoveana-la-sarbatorirea-unirii-basarabiei-cu-romania-in-republica-moldova/

 

  1. Amendamente la Acordul de cooperare militară moldo-român

Militarii moldoveni şi români vor putea participa în comun la exerciţiile şi antrenamentele militare care se desfăşoară în cadrul multinaţional, cu unităţi sau subunităţi ale altor state partenere. Un proiect de lege în acest sens a fost votat vineri, 24 martie, în Parlament, în prima lectură, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/amendamente-acordul-cooperare-militara-moldo-roman-1_58d628c05ab6550cb8a8b504/index.html

 

  1. „Ţara mea de dincolo de ţară“. Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Constanţa

Profesori de istorie, oameni de cultură din România şi Basarabia s-au reunit sâmbătă la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I din Constanţa pentru a sărbători 99 de ani de la evenimentul istoric când a avut loc unirea Basarabiei cu România.

La 27 martie se împlinesc 99 de ani de când Basarabia s-a unit cu România, Şi la Constanţa s-au adunat istorici şi oameni vestiţi de peste Prut şi din România, cum ar fi Cezar Pânzaru, preşedintele Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina“ Filiala Constanţa. Ion Moiceanu, membru a Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina“, Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Anatol Petrenco, directorul institutului de Istorie Socială „Pro Memoria“.

http://adevarul.ro/locale/constanta/Tara-dincolo-tara-unirea-basarabiei-romania-sarbatorita-constanta-1_58d685c35ab6550cb8aad19e/index.html

 

  1. România și Republica Moldova în contextul Centenarului

Peste 40 de studenți de la universități din Republica Moldova vor participa la București, în data de 27 martie 2017, la masa rotundă cu tema ”România și Republica Moldova în contextul Centenarului”, potrivit informării primite. Studenții se vor afla în România la invitația Departamentului Centenar, din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, prin Departamentul Pentru Relația cu Parlamentul, Informare Publică și Creșterea Calității Vieții Personalului.

http://newsrepublic.ro/2017/03/25/romania-si-republica-moldova-in-contextul-centenarului/

 

  1. Ziua unirii Basarabiei cu România

Tecuciul marchează ziua unirii Basarabiei cu România printr-o serie întreagă de manifestări. Dacă ieri a avut loc un recital Gheorghe Ţopa, astăzi, de la ora 11,00, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” se va desfăşura sesiunea de comunicări „Basarabia 99 – O istorie care nu se uită”, la care a fost invitat Nicolae Dandiş, primarul oraşului Cahul.

http://www.viata-libera.ro/societate/86594-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania

 

  1. Dor de Basarabia

Duminică, 26 martie, începând cu ora 11.00, la Casa Memorială Petre Ştefănescu-Goangă, situată în Piaţa Poligon nr. 2 va avea loc o manifestare cultural-artistică intitulată sugestiv “Dor de Basarabia”, prilejuită de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul este organizat de

Casa de Cultură a Municipiului Brăila, în colaborare cu Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina – filiala “Vasile Voloc”, Brăila şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România. Cu această ocazie, profesorul dr. Ştefan Aftodor, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, filiala Brăila, va prezenta comunicarea “Basarabia şi unitatea naţională la răscruce de veac şi de vremuri”.

http://obiectivbr.ro/content/dor-de-basarabia-1

 

  1. Deputatul român Constantin Codreanu: „Igor Dodon trebuie ignorat”

„Igor Dodon trebuie ignorat.” Acesta este îndemnul deputatului român, originar din Republica Moldova, Constantin Codreanu, exprimat într-un interviu pentru Europa Liberă.

„A promis foarte multe lucruri în campania electorală, este deficitar la a le și pune în practică. În rest, aceste mesaje belicoase nu ajută pe nimeni, nici măcar pe el nu îl ajută, decât poate să-şi menţină acel nucleu dur de oameni care îl votează”, mai menționează Constantin Codreanu.

http://independent.md/deputatul-roman-constantiin-codreanu-igor-dodon-trebuie-ignorat/#.WNa-rrglGM9

 

  1. Dodon: România românizează moldovenii ca un stat imperialist

Președintele Igor Dodon a acuzat România că duce o politică de românizare a cetățenilor Republicii Moldova în baza unei ideologii imperialiste. Declarația a fost făcută în limba rusă la conferința „Statalitatea Moldovei. Continuitate istorică și perspectiva dezvoltării”.

http://moldnova.eu/ro/dodon-romania-romanizeaza-moldovenii-ca-un-stat-imperialist-14231.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ