DOR DE CASÃ

0
84

Sãrbãtorile de iarnã sunt asteptate cu nerãbdare de cei aproximativ 200 de elevi din Republica Moldova care studiazã în judetul Vaslui

Pentru elevii din Republica Moldova emotia apropierii sãrbãtorilor de iarnã cu greu poate fi descrisã în cuvinte. Dorul de familie, de locurile natale si implicit de traditii, îi copleseste cu trei sãptãmâni înainte de venirea vacantei. Plecati la o vârstã fragdã de acasã, vacantele reprezintã pentru ei singura posibilitate de a-si vedea familia. Cu toate acestea, elevii veniti din Republica Moldova sunt extrem de ambitiosi. Chiar dacã le e greu sã stea departe de familie si prieteni, acestia îsi doresc sã meargã la studii superioare tot în România.

Cu sigurantã, bucuria venirii vacantei si a sãrbãtorilor de iarnã este împãrtãsitã de majoritatea elevilor din scolile bârlãdene. Totusi, emotiile cele mai mari le încearcã elevii din Republica Moldova, care merg foarte rar acasã, din cauza depãrtãrii si a formalitãtilor adesea agasante de la vamã. La Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad învatã aproximativ 39 de elevi din Republica Moldova. Pentru ei vacantele sunt singurele ferestre prin care îsi pot revedea familia, prietenii si locurile natale. Mai sunt trei sãptãmâni pânã la vacanta de iarnã, iar fiecare secundã care trece pare o eternitate. Am întrebat-o pe Olesea Sandu, elevã în clasa a XII-a Stiinte Sociale 2, ce îsi doreste de la Mos Nicolae: “La noi Mos Nicolae este sãrbãtorit în putine zone. Aici în România este altfel. Sunt foarte multe lucruri pe care mi le doresc de la Mos Nicolae, dar cea mai mare dorintã ar fi sã termin liceul cu bine si sã intru la Facultatea de Medicinã”. Familia ei locuieste în Comrat, o localitate putin mai micã decât Bârladul. Zâmbind, Olesea Sandu ne-a mai mãrturisit cã bucuria sãrbãtorilor de iarnã are pentru ei o conotatie mai specialã: “Noi sãrbãtorim odatã cu românii Crãciunul si Revelionul, dar si pe stil vechi, adicã pe 7 si 14 ianuarie. Anul acesta va fi ceva mai special pentru mine, deoarece n-am mai petrecut Revelionul cu familia de trei ani de zile, de când sunt în România”.

“Vreau sã termin liceul si sã intru tot aici în tarã la Facultatea de Drept”

AMBITIE Aceleasi emotii le trãieste si o altã colegã de clasã de-a sa, Olesea Curbet, din orasul Anenii Noi. “La noi în localitate nu prea se sãrbãtoreste Revelionul pe stil vechi, doar Crãciunul. De aceea mã voi întoarce în România mai repede. Vreau sã termin liceul si sã intru tot aici în tarã la Facultatea de Drept. Mai sunt doar câteva luni pânã atunci”, a precizat Olesea Curbet, elevã în clasa a XII-a Stiinte Sociale 2, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad.

Peste 200 de elevi basarabeni în scolile vasluiene

Elevii din Republica Moldova sunt admisi la liceele din România pe baza unor fise cu optiuni. Repartizarea lor are loc la Iasi, în cadrul unei comisii speciale. Pe perioada studiilor, elevii basarabeni beneficiazã de bursã si cazare gratuite, cheltuielile pentru scolarizarea lor fiind suportate de statul român. în prezent, în judetul Vaslui învatã peste 200 de elevi basarabeni. Cei mai multi studiazã la Grupul Scolar “Ion Mincu”, Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad si Liceul “Cuza Vodã” din Husi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ