Dor de Doina şi Ion

0
56
 

Acum 15 ani, interpreţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici urcau în eternitate

Ei şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când maşina cu care se deplasau de la Bucureşti s-a izbit de un copac, la 49 km de capitala României, în dreptul localităţii Coşereni.

Ieri, un grup de tineri, reprezentanţi ai Ligii Studenţilor şi ai Partidului Liberal din Moldova, s-au adunat în faţa Monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, după care au pornit în marş spre monumentul Doinei şi lui Ion de la intrarea în Parcul din Valea Morilor, monument executat de sculptorul Iurie Canaşin şi înălţat cu sprijinul omului de afaceri Anatol Josan. Aici, au depus o coroană de flori, pe a cărei panglică era scris: „Cu dragoste şi recunoştinţă, din partea fiilor neamului românesc”.

După un scurt miting, la care au luat cuvântul cei care i-au cunoscut pe marii dispăruţi, coloana s-a îndreptat spre Cimitirul Central, unde îşi dorm somnul de veci Doina şi Ion. La mormânt, mitingul a continuat cu amintiri despre cei care au înălţat prin cântec idealul naţional al românilor basarabeni. Cei prezenţi au interpretat cântecele renaşterii naţionale – „Eminescu”, „Bucuraţi-vă”, „Pentru ea”, „Răsai” ş.a.

Eugenia Marin, mama Doinei, ne-a spus că manifestări de comemorare a celor doi artişti s-au desfăşurat, zilele acestea, pe ambele maluri ale Prutului. Pe 27 octombrie, la mormântul lor a avut loc un parastas, la care au luat cuvântul Ambasadorul României în R. Moldova Filip Teodorescu, poetul Grigore Vieru, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu, viceprimarul de Chişinău Lucia Culev, Cristi Aldea-Tedorovici, feciorul Doinei şi lui Ion ş.a. Duminică, la un alt parastas, organizat la locul tragicului accident de lângă comuna Coşereni, au participat poetul şi senatorul Adrian Păunescu, cântăreţul Victor Socaciu, preşedintele Ligii culturale a românilor de pretutindeni, Victor Crăciun, alte personalităţi din România şi R. Moldova.
Sursa: Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ