Dorin Chirtoacă: „Mă bucur mult că şase ani pe care i-am dedicat luptei anticomuniste au dat rod”

1
157

dorin chirtoaca primar chisinau

La nici 24 de ore de la închiderea urnelor în Republica Moldova, primarul general al Chişinăului, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru „ring.

Domnule Chirtoacă, scorul electoral obţinut e cel la care v-aţi aşteptat?

Scorul este cel pe care ni l-au dat cetăţenii, evident, dacă ar fi putut participa mai mulţi alegători la vot, ar fi fost o creştere şi pentru Partidul Liberal, şi pentru celelalte partide de opoziţie.

Nu v-ar putea compromite o eventuală coaliţie cu Diacov – Lupu după ce aţi susţinut toţi aceşti ani că nu veţi coaliza cu adversarii, comuniştii?

Da, e adevărat că situaţia ne dictează ce avem de făcut, dar trebuie să ţinem cont, mai presus de orice, de voinţa alegătorilor, aşa cum am făcut-o şi în Consiliul Municipal Chişinău la alegerile din 2007, când ne-am aliat cu partidele necomuniste din consiliu în vederea formării unei coaliţii democratice de guvernare. Păcat că am fost trădaţi de PSD în frunte cu Eduard Muşuc, care, în prezent, este candidat din partea comuniştilor la postul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Sperăm să nu avem asemenea surprize şi în viitoarea coaliţie de guvernare.

La conferinţa de presă postelectorală aţi fost întrebat despre o posibilă colaborare cu Partidul Comuniştilor la alegerea preşedintelui.

Este exclusă din start orice colaborare cu comuniştii.

„Oamenii trebuie să se simtă liberi, nu prigoniţi de guvernarea comunistă”

Ce măsuri urgente pot fi luate pentru asanarea stării mentale a populaţiei Republicii Moldova după opt ani de guvernare comunistă în care a fost spălată pe creier, măsuri ce nu solicită investiţii prea mari?

În primul rând, în presă şi în audiovizual trebuie încetată cenzura şi propaganda. Pe toate canalele de radio şi televiziune. Apoi, se impune cu necesitate asigurarea corectitudinii instituţiilor statului şi a tot ce înseamnă activitate în limita legii. Iar toate aceste schimbări nu vor întârzia să apară, pentru că oamenii trebuie să se simtă liberi în Republica Moldova, nu apăsaţi şi permanent prigoniţi de guvernarea comunistă.

– Cum vedeţi, la modul concret, schimbarea de mentalitate la radioul şi televiziunea pretins publice?

În primul rând, prin asigurarea independenţei CCA. În cadrul radio şi tv să nu intervină politicul şi să existe o implicare a unor organizaţii de profil media – naţionale sau internaţionale – care să asiste jurnaliştii de la „Teleradio Moldova”. Să îi ajute să deprindă un mod corect de reflectare a realităţii, pentru că unii dintre ei, fiind tineri şi începându-şi activitatea din start în condiţiile unei cenzuri acerbe, s-ar putea să aibă nevoie tocmai de un asemenea ajutor, astfel încât să depăşească un sindrom ce le-a fost creat, indus de comunişti.

Credeţi că veţi avea toate pârghiile necesare?

Ar trebui pusă problema jurnaliştilor indezirabili daţi afară acum cinci ani de către comunişti în cadrul aşa-zisei reforme de transformare a televiziunii de stat în televiziune publică, care nu s-a mai întâmplat. Dacă vom întâmpina probleme, vom cere sprijunul societăţii civile pentru a edifica împreună o presă liberă.

Veţi reveni la dosarele tinerilor maltrataţi şi ucişi?

Vom apela la o comisie internaţională pentru a nu confunda procuratura comunistă cu cea liberală. Până la consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova, avem nevoie de o asemenea anchetă.

Este posibilă o rocadă în urma căreia să deveniţi nr. 1 în Partidul Liberal?

Lucrul acesta nu este acum de actualitate, nu se discută acum în partid aşa ceva.

„Cred că este momentul să revină acasă tinerii şcoliţi în Europa”

Sunteţi de părere că este nevoie de o injecţie de tineri în partid, pentru fortificarea lui?

Dar Partidul Liberal are foarte mulţi tineri.

Am în vedere tineri de elită, şcoliţi, exact ca şi dvs., în Europa.

Aş face acum un apel către ei să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, la reformarea democratică a ţării noastre, pentru că ştiu că au privit cu îngrijorare situaţia de acasă şi au amânat poate reîntoarcerea. Dar acum cred că este momentul potrivit să revină.

Nu regretaţi că v-aţi sacrificat o carieră europeană, mult mai calmă, mai confortabilă uneori de dragul luptei cu morile de vânt?

În niciun caz. A fost şi este alegerea mea şi mă bucur mult că aceşti şase ani pe care i-am dedicat luptei anticomuniste au dat rezultate.

Autor: Rodica Mahu
Sursa: Ziarul Ring

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa te ajute…impreuna cu poporul cel mai cult, cu poporul cel care stie sa vada chiar dupa peretii opaci ai propagandei, impreuna cu tinerii, impreuna cu vanguardistii. Sa vedem daca nu vor aparea acuma alti ciini noi inafara de comunisti, care la rindul lor vor rea sa rupa cite o bucata din biatul Chirtoaca, care nici nu stiu de unde are atitea forte sa mai lupte. BRAVO….cindva a sa te cunosc personal, si o sati intind mina…va fi o onoare!

LĂSAȚI UN MESAJ