Dorin Chirtoacă e bombardat cu dosare penale

0
81

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, este din nou cercetat penal. Procuratura municipiului Chişinău i-a intentat edilului capitalei un dosar penal pentru că acesta l-a numit pe Mihai Moldovanu în funcţia de şef al Direcţiei Sănătate (DS). Despre acest lucru s-a aflat abia ieri, după ce procurorii au percheziţionat biroul lui Moldovanu.
Percheziţie misterioasă
Două zile consecutiv s-au învârtit procurorii de la Procuratura mun. Chişinău pe la anticamera şi biroul şefului DS, Mihai Moldovanu. Prima dată, procurorii au apărut la direcţie miercuri după-masă. Pentru că Moldovanu nu era pe loc, aceştia nu au putut intra în biroul funcţionarului şi s-au mulţumit să ia un teanc de documente din anticameră. Au revenit însă a doua zi de dimineaţă, insistând să intre în biroul şefului direcţiei. „Mi-au telefonat de mai multe ori şi au insistat să vin urgent să le deschid biroul. L-am deschis şi i-am lăsat să caute în voie ce vor. Dar nu au găsit nimic ce i-ar fi putut interesa, ceea ce au indicat şi într-un proces-verbal pe care l-au întocmit”, ne-a comunicat Mihai Moldovanu. Şeful DS susţine că miercuri seara, la direcţie a venit până şi comisarul oraşului ca să dea dispoziţie să fie instalată pază la intrarea în cădire, iar ieri nimeni, cu excepţia lucrătorilor direcţiei, nu au fost admişi să intre în DS.

Nicio probă preţioasă

Întrebat dacă a fost informat din timp despre percheziţia care urma să fie făcută, Moldovanu ne-a mărturisit că nu a ştiut nimic şi nici mai târziu nu i s-au dat explicaţii despre scopul acestei percheziţii. „Am înţeles doar că e vorba despre un dosar penal care a fost deschis pe numele primarului Dorin Chirtoacă pentru faptul că acesta m-a numit în funcţie”, ne-a spus şeful direcţiei.
Nici avocatul acestuia, Ion Casian, nu ştie prea multe. Deşi susţine că percheziţiile din ultimele două zile s-au efectuat conform legii, acestea nu au fost oportune. Or, procurorii nu au reuşit să ridice niciun document relevant pentru ei. Cât priveşte dispoziţia primarului privind numirea în funcţie a dl Moldovanu, Casian consideră că aceasta nu poate fi considerată abuz. „Primarul era în drept să numească în funcţie un şef de direcţie”, a opinat avocatul.

Al treilea dosar

Contactat de JURNAL, primarul capitalei a confirmat că pe numele lui a fost pornit un doar penal, dar, susţine edilul, oficial încă nu a fost informat despre acest lucru. „Este vorba despre un dosar penal care se referă la exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, pe care procuratura l-a intentat împotriva mea pe motiv că l-aş fi desemnat în mod abuziv pe Mihai Moldovanu în calitate de director al DS”, a spus Chirtoacă, menţionând că nu ştie cine ar fi putut sesiza procuratura. „În primul rând, dacă este vorba despre un dosar pe numele meu, procuratura ar trebui să vină la primărie, şi nu să se ducă la DS să facă percheziţie. Eu le-am spus că sunt mereu bineveniţi aici, dacă vor să investigheze ceva”, a mai precizat primarul. Chirtoacă afirmă că se putea aştepta la acest dosar, după cele două care i-au fost întocmite anterior de procuratura municipală (cel cu şoferul şi cel cu pomul de Crăciun – n.r.). „Dosarul cu bradul a fost clasat, în acel cu şoferul nu mai ştiu care este situaţia. Acum mai apare unul. Părerea mea este că procuratura şi guvernul comunist irosesc de pomană timpul şi resursele bugetare pentru aşa ceva”, a opinat oficialul.

Numire legală?

Amintim că Mihai Moldovanu a fost numit în funcţia de şef al DS acum un an printr-o dispoziţie a primarului, care a fost ulterior contestată în judecată de Guvern, pe motiv că desemnarea în funcţie a şefilor de direcţie este prerogativa Consiliului Municipal. Dispoziţia primarului a fost anulată de Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie şi primarul a fost obligat să execute decizia judecătorească de a-l elibera din funcţie pe dl Moldovanu. Dorin Chirtoacă s-a supus hotărârii judecătoreşti, dar, la câteva zile după aceasta, l-a desemnat pe Moldovanu şef interimar al DS, iar încă peste câteva săptămâni l-a numit din nou în funcţia de şef al direcţiei. Ultima decizie nu a fost atacată.
„Legea cu privire la Administraţia Publică Locală prevede că anume primarul dispune numirea şi demiterea şefilor subdiviziunilor. Regulamentele adoptate de CMC spun că el este cel care trebuie să facă acest lucru. Aceste regulamente sunt în prezent atacate în instanţă şi urmează a fi aduse în conformitate cu legea”, ne-a explicat primarul capitalei.

Procuratura municipală a refuzat să ofere detalii despre dosarul intentat primarului de Chişinău, însă a confirmat existenţa acestuia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ