Dorin Chirtoacă, noul primar al municipiului Chişinău.

0
49

Dorin Chirtoacă, noul primar al municipiului Chişinău:

„Este victoria noastră, a tuturor”

– Dle Chirtoacă, felicitări! Cum comentaţi faptul că aţi câştigat cu un scor detaşat în turul doi?

– Repet ceea ce am declarat după turul întâi: am muncit mult pentru acest rezultat. Am zis-o de multe ori, chiar cu mult înainte de începerea campaniei electorale, că în capitală comuniştii nu au nicio şansă de câştig. Am afirmat acest lucru constant şi mă bucur că s-a confirmat. Acum, urmează patru ani de muncă pentru a nu irosi speranţa şi victoria pe care am obţinut-o. Suntem conştienţi de faptul că cetăţenii ne-au acordat un vot de încredere, dar şi că există o anume teamă vizavi de păstrarea consecvenţei, a verticalităţii. Din acest punct de vedere ne angajăm să mergem în pas cu interesul cetăţeanului.

– Nu vă sperie responsabilitatea majoră pe care o presupune funcţia de primar al unei capitale?

– E nevoie de multă tărie pentru a-i face faţă, dar asta nici pe departe nu poate să mă înspăimânte. Pentru că în momentul în care începi să priveşti cu frică viitorul, înseamnă că nu prea ai încredere în tine. Or, trebuie să avem multă încredere în propriile forţe şi să depunem multe eforturi pentru a putea izbândi şi duce mai departe schimbarea, care urmează să se producă – sunt sigur de asta – şi la nivel republican, în 2009.

– Cine au fost cei care v-au felicitat printre primii?

– Colegii din echipa Partidului Liberal, rudele, prietenii, dar şi mulţi oameni simpli, atât din ţară, cât şi de peste hotare. M-au sunat, s-au bucurat, m-au felicitat. Le mulţumesc sincer. Sunt conştient de faptul că este o victorie a noastră a tuturor, nu a mea personală sau a PL. Este victoria ideii de libertate şi democraţie, care a fost promovată la începutul anilor ’80 şi care, iată, renaşte după o perioadă în care a fost furată, schimonosită, compromisă.

– V-au sunat şi reprezentanţii partidelor care v-au susţinut în turul doi?

– Până la amiază am reuşit să vorbesc cu Eduard Muşuc (PSDM), Leonid Bujor (AMN), Iurie Roşca (PPCD). Poate am fost sunat de mai multă lume. Regret că nu am putut răspunde, pentru că am avut închis câteva ore telefonul, cât m-am odihnit după o noapte nedormită în aşteptarea rezultatelor.

– Contracandidatul a făcut un gest cavaleresc de a vă felicita?

– Până la această oră, nu am primit niciun mesaj nici din partea oponentului meu, nici din cea a guvernării. În acest context, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au mers la vot – înainte de toate, celor care mi-au acordat susţinere, celor care au optat pentru schimbare. Dar le mulţumesc şi celor care şi-au dat votul pentru contracandidatul meu. În democraţie este firesc să avem păreri „pro” şi „contra”. Însă după alegeri vorbim despre primarul care să-i reprezinte pe toţi cetăţenii municipiului, indiferent de opţiunile lor, de originea etnică, de convingerile politice, religioase ş.a.m.d.

– Anticipaţi o relaţie de conlucrare sau de confruntare cu puterea centrală în următorii patru ani?

– Îmi exprim speranţa că, odată cu terminarea acestui proces electoral, dincolo de toate atacurile care au avut loc, să existe o relaţie firească între administraţia publică locală şi cea centrală. Îi îndemn pe reprezentanţii Puterii să înţeleagă că dacă vor recurge la sabotaj, la presiuni, nu vor face decât să-şi creeze cu propriile mâini probleme şi nu vor avea decât de pierdut. La începutul de secol XXI, în condiţiile aspiraţiilor europene declarate de actuala Putere, chiar nu are sens să se aplice metode de pe vremea URSS.

– Înainte de turul doi eraţi rezervat în a prognoza, până la 17 iunie, ce fel de coaliţii se vor crea în Consiliul municipal Chişinău şi care va fi dialogul primarului cu reprezentanţii celorlalte partide. Azi ce puteţi spune?

– Un lucru este cert: în Consiliu urmează să se formeze majoritatea democratică, iar PCRM să treacă în opoziţie. Cred că această majoritate se va consolida şi va deveni din ce în ce mai clară pe măsură ce se vor derula şedinţele Consiliului şi vom discuta proiectele necesare pentru municipiu.

– În ultima etapă a campaniei pentru turul doi aţi fost atacat dur de oponenţi, care au recurs la tehnologii murdare. Îi veţi acţiona în judecată?

– Vom discuta în cadrul partidului cum să procedăm şi ce reacţie să avem mai departe faţă de acele atacuri mârşave care au fost lansate în adresa noastră din partea PCRM şi nu numai. Vă vom anunţa când vom lua o decizie.

– Care vor fi primele lucruri pe care le veţi face imediat ce veţi fi instalat în funcţie?

– O activitate curentă va fi procesul de reformare internă a primăriei. Dar vrem să ne concentrăm pe rezolvarea principalelor probleme ale municipiului, începând cu cele care nu necesită investiţii, ci corectitudine în gestionare, cum sunt, bunăoară, transportul public şi serviciile comunale. Fiecare să beneficieze de servicii calitative şi să plătească doar pentru ceea ce consumă.

– Angajaţii actuali ai structurilor primăriei ar trebui să-şi facă valizele?

– Nimeni nu trebuie să se teamă că-şi va pierde postul. Evident, vom fi fermi şi categorici în ceea ce priveşte birocraţia şi corupţia, însă nu este corect să-i bănuim pe toţi. În conformitate cu legea, toţi funcţionarii sunt angajaţi prin contract la primărie, pe termen de muncă nedeterminat. Urmează ca, în fiecare caz în parte, să vedem cum evoluează situaţia. Vor fi sarcini noi pentru toţi funcţionarii, vor trebui să dea dovadă de un mai mare dinamism, de mai multă responsabilitate, de o atitudine pozitivă faţă de cetăţeni, faţă de mass-media – în special, în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei, furnizarea informaţiei de interes public. Doar în cazul în care cineva nu va face faţă acestor cerinţe, vom discuta despre desfacerea contractului de muncă şi despre angajarea, în bază de concurs, a unor oameni noi.

– Cum se va schimba viaţa lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar?

– Presupun că va fi vorba de o şi mai mare atenţie acordată muncii şi activităţii profesionale. Dar asta nu mă va împiedica să fiu în dialog permanent cu toţi cei care au nevoie să discute cu primarul şi nu mă va îndepărta de colegi, prietenii, oameni apropiaţi. Iar omul Dorin Chirtoacă, dacă se va schimba, apoi doar în bine, în niciun caz invers.

Alina Ţurcanu,

TIMPUL

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ