Dorin Chirtoacă: Voi suspenda finanţarea poliţiei municipale

0
74

“Voi suspenda finanţarea poliţiei municipale, dacă până luni, 13 octombrie, nu îmi va fi prezentat un raport detaliat referitor la agresarea operatorului Pro TV Chişinău, Mihai Şambra”, a declarat primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul capitalei a mai subliniat că „poliţia l-a bătut pe operatorul Mihai Şambra pentru că a filmat protestele PL din faţa ambasadei Rusiei” şi că „poliţia municipală activează în ilegalitate, iar cetăţenii nu trebuie să finanţeze infractori”. Primarul a mai dăugat că este un drept al său, stipulat în legislaţie, în calitate de ordonator principal de credite în mun. Chişinău.

„Am solicitat comisarului Axentiev să se prezinte azi dimineaţă (vineri, 10 octombrie – n.r.) la mine în birou pentru a oferi explicaţii referitor la agresarea operatorului Pro TV Chişinău, dar nu s-a prezentat”, a explicat presei primarul Dorin Chirtoacă. Astfel, având în vedere „cazurile de tortură la care sunt supuşi cetăţenii de către poliţia municipală”, faptul că „execută comenzi politice”, dar şi alte „multiple încălcări ale legislaţiei”, „am decis să suspend finanţarea poliţiei municipale”, a adăugat Chirtoacă.

„Agresarea operatorului Mihai Şambra are legătură directă cu faptul că a filmat protestele din faţa ambasadei Rusiei la Chişinău”, a declarat edilul, adăugând că altfel nu-şi poate explica faptul că jurnalistului nu i-a fost întocmit niciun proces verbal şi că a fost bătut de către alţi doi poliţişti, care au fost prezenţi la protestele din faţa ambasadei Rusiei la Chişinău.

„De asemenea, mă voi adresa Consiliului municipal Chişinău şi voi cere diminuarea mijloacelor financiare alocate poliţiei municipale proporţional cu salariile şi dotările de care beneficiază comisarul municipiului, şeful politiei municipale, comisarul sectorului Buiucani, precum şi celorlalte persoane implicate în dezonorarea serviciului public al poliţiei”, se mai precizează într-o declaraţie a primarului Chirtoacă.

Întrebat de jurnalişti dacă se aşteaptă la noi procese penale, care îi pot fi intentate ca urmare a acestei decizii, Chirtoacă a susţinut că, deşi conştientizează acest risc, nu-l interesează acest fapt şi că va activa în continuare pentru realizarea intereselor cetăţenilor.

Amintim că bugetul poliţiei municipale pentru anul 2008 este de circa 72 de milioane de lei.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=7779

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ