Două Moldove

0
102

Arc de triumf
O obsesie permanentă a „stataliştilor” de la Chişinău este de a demonstra existenţa unui aşa-zis specific moldovenesc, pe care ei îl căută cu lumânarea peste tot, dar îndeosebi în domeniile limbii, istoriei, culturii. Să recunoaştem că ceva s-a reuşit pe acest front: românii vorbesc româna, noi „moldoveneasca”, românii studiază în şcoli Istoria românilor, noi istoria integrată, românii (şi întreaga Europă) serbează Crăciunul pe nou, noi pe vechi, românii au intrat în NATO, noi în CSI ş.a.m.d. La acest specific Voronin a mai adăugat unul: românii (şi întreaga Europă) serbează pe 9 Mai Ziua Europei, noi – ziua biruinţei poporului sovietic asupra Germaniei fasciste.

Pe 9 Mai, la Memorial, Voronin a rostit o alocuţiune, din care desprind două citate. Primul: „Războiul din 1939-1945 nu e pur şi simplu o confruntare militară globală, ci, în primul rând, cea mai dramatică luptă din istoria omenirii dintre bine şi rău, dintre lumină şi întuneric, dintre umanism şi mizantropie”. Că fascismul a fost (este) întruchiparea Răului, Întunericului şi Mizantropiei nici nu se discută. Să fie însă comunismul întruchiparea Binelui, Luminii şi Umanismului? Al doilea citat: „Să nu încerce să pară onorabili acei care îşi permit să-i numească pe veteranii noştri ocupanţi. Aceşti aşa-zişi politicieni sunt fascişti, fascişti contemporani”. Toate dicţionarele explicative din lume definesc noţiunea de ocupant astfel: „armată care ia în stăpânire un teritoriu străin; persoană care face parte din această armată”. Precum se ştie, pe 28 iunie 1940, Armata Roşie a intrat cu tancurile şi a luat în stăpânire o mare parte a teritoriului naţional al României – Basarabia, sudul Basarabiei şi Bucovina de nord. Cum se numeşte, aşadar, o asemenea armată şi ostaşii ei? De ocupaţie sau eliberatoare? Să fie oare toate dicţionarele explicative din lume, inclusiv cele ruseşti, fasciste?

Dihorul (Putorius, putorius) roşcat (roş ca Voronin) al politicii moldovene a ieşit zilele acestea din vizuină şi a slobozit câteva jeturi de putoare pestilenţială în direcţia celor care îi stau în cale. Cu certitudine, curva de lux a politicii mafiote, prostituata politică şi infractorul politic în cauză se va îneca la anul în propria lui putoare. Urma alege. Nu mai e mult până departe. Staţi aşa, nu vă mişcaţi. Să vedeţi ce urmează. Citiţi TIMPUL tot timpul…

Haideţi să revenim la alocuţiunea lui Voronin. Iată spre ce ne îndeamnă primul demagog al ţări: să fim promotori activi ai „prieteniei popoarelor, echităţii sociale, drepturilor omului”. Fiţi atenţi: spre aceste sfinte idealuri ne îndeamnă omul care are accese de xenofobie şi rasism când aude de România, omul care e primul milionar (MILIARDAR IN EURO. NOTA V.B.) al ţării, omul care a strangulat justiţia.

Îl felicit pe colegul de breaslă Arcadie Gherasim care a realizat duminică, la „Vocea Basarabiei” o emisiune excelentă, unde i-a avut ca invitaţi pe Vlad Filat şi Valeriu Matei. Am reţinut întrebarea retorică a lui Valeriu Matei: „Există vreun om de valoare în RM care să nu fi fost bălăcărit de teroristul politic Iuri Ivanovici Roşca?”.

Duminică, în centrul Chişinăului, am văzut două Moldove: una bătrână, lângă Cinematograful „Patria”, care bea votcă şi mânca terci ostăşesc, şi alta tânără, în scuarul Operei, care vrea în Europa

Cronică politică
Negarea negaţiei la moldoveni

Cadran diplomatic. Săptămâna Patimilor a trecut, dar continuă patimile diplomaţiei autohtone. Ministrul de Externe a avut o întâlnire cu Secretarul General al Consiliului Europei, în cadrul căreia i-a povestit responsabilului european despre succesele mari ale guvernării actuale, iar interlocutorul a trecut în revistă insuccesele ţării noastre. S-au înţeles de minune, ca şi data trecută. Concluzia autorităţilor şi televiziunilor patriotice – guvernarea e pe drumul cel mai bun şi Europa ne susţine aspiraţiile. Aşa să ne ajute Dumnezeu, că Europa îi ajută doar pe cei luminaţi la minte.

Modernism tradiţional. Pentru a da un mesaj puternic consumatorilor europeni de bunuri informaţionale moldoveneşti, aripa reformatoare din cadrul partidului de guvernământ va propune unificarea unor sărbători sfinte, cum ar fi Ziua lui Lenin, Paştele Blajinilor, Ziua Muncii, Ziua Europei şi Ziua Victoriei. Se va serba aşadar Ziua europeana a Victoriei asupra Muncii, în cadrul căreia pionierii vor depune flori la monumentul lui Lenin, iar preoţii latini cu suflet slav vor cânta învierea lui Lenin şi a comunismului.

Fundul coşului minim. Observând că la sfinţirea ofrandelor în seara Învierii coşurile băbuţelor au fost mai goale ca niciodată, gravul preşedinte s-a autosesizat şi a convocat un Curultai cu tema „Postul ca mod permanent de viaţă a poporului simplu”. Şeful a fost deosebit de impresionat de rezultatele obţinute de guvernarea sa în ceea ce priveşte golirea coşului minim, sugerând că cel mai mare duşman al naţiei este mâncarea pe saturate, iar coşul tre să fie cât mai mic şi cât mai gol. Bun cunoscător al tradiţiei, şeful a pledat pentru asanarea prin înfometare, iar guvernul a promis că va reuşi să hrănească, până la urmă, caii de tracţiune ai naţiunii doar cu un pai pe zi! În termen de două luni, organele de statistică trebuie să înmulţească numărul populaţiei rămase prin sate cu numărul zilelor ce le-au rămas acestora să vegeteze şi să pună pe masa lui şeful cifra exactă a paielor necesare unei alimentări raţionale, urmând să fie implementat definitiv programul „Sătulul Moldovenesc”.

Schimbarea împăraţilor. În sfârşit s-a inaugurat noul preşedinte ales cu Atâta greutate la marii noştri parteneri! Acum toată lumea se bate din greu pentru inima noului împărat, iar moldovenii au înregistrat succese remarcabile în comunicarea cu noul şef spiritual şi militar al ţării lor. Astfel, el a promis să oblige ofiţerii săi de la Tiraspol să bea în fiecare dimineaţă câte un pahar de vin moldovenesc şi abia după aceea câte o juma de pahar de „Kvint”. E o nouă victorie diplomatică, obţinută cu mult sacrificiu bugetar, încă o dovadă incontestabilă a sprijinului pentru integritatea teritorială invizibilă a ţării noastre, politică promovată constant de federaţia nu chiar vecină.

Negarea negaţiei. Un europarlamentar român a spus că guvernarea comunistă nu poate lăuda UE şi critica, în acelaşi timp, unul dintre statele-membre, România. Cum nu poate, dacă poate? Mare lucru că aceste două situaţii sunt incompatibile! Pe globul pământesc al Moldovei noi promovam consecvent politica abstracţionistă de negare a negaţiei. Lauzi livada de meri şi critici pomii din ea. Care-i problema, e dreptul nostru?! Chişinăul poate, de asemenea, lăuda Rusia şi critica Transnistria. Moscova găseşte aceste două situaţii ca fiind incompatibile. Ei şi? Nouă ni se uşurează sufletul după ce mai criticam uneori pomii lor din livada „Pamiati Ilicia”. De asemenea, noi mai putem critica NATO şi lăuda SUA. Dacă ni se permite, înseamnă că putem, nu? Politica noastră e o artă a posibilului! Arta de a valorifica posibilităţile pe care ni le oferă alţii, şi e problema lor dacă ne permit să vorbim şi să ne comportăm aşa cum ne place. Şi e problema noastră, şi numai a noastră, ce facem cu şansele din jur! Să ne lase aşadar în pace toţi eurodeputaţii români, că noi suntem slobozi la suflet şi gură, o să dăm un telefon europenilor şi o să le spunem noi cine-s deputaţii lor de fapt!

Cronicar Politruku

http://www.voceabasarabiei.com/html/rezonante.html

NICIUN COMENTARIU

 1. Cele ” Moldove ” este timpul sa se delimiteze :UE ( implicit Romania – fara
  Transnistria ) sau FR . Doua Moldove ,cu Basarabia si Bucovina de Nord sau fara ele.Doua
  Moldove , de limba romana sau de limba ” moldoveneasca si rusa ” .Doua Moldove , de cultura
  latina ( euro-atlantica ) sau slava ( euro-asiatica ). SI alte diferente . Daca problema
  Moldovei de Est nu se poate rezolva prin razboi ( lectia 1941-1944 , este suficienta ) , ea
  nu se poate rezolva numai prin UE sau / si Romania , ci mai ales prin Moldova .

 2. Republica MOLDOVA pamant Romanesc,acolo sunt slavi veniti.doar noi moldovenii din Basarabia suntem de origene Romana.nu slava,cand se spune Basarabia slava aceasta e gresit.Pentru ca in Basarabia traesc Romani,Moldoveni,Basarabeni care se identifichiaza ca daco-romani si nu slavi.Fiti cuminte si nu uitati ca sunteti de origene LATINA.

LĂSAȚI UN MESAJ