A doua tranșă din împrumutul acordat Moldovei de România ajunge în bugetul țării

0
144

 

  1. Mesaj de mobilizare de la Monica Macovei: Politicienii vin și pleacă, dar oamenii rămân. Ei trebuie să își construiască țara

Într-un interviu acordat pentru prezentatoarea emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, Elena Robu, europarlamentara Monica Macovei a vorbit despre protestele din România și despre cele care au avut loc în Republica Moldova. Potrivit ei, oamenii ar trebui să iasă în stradă și să protesteze, pentru că ”Politicienii vin și pleacă, dar oamenii rămân.”

„Mesajul meu este către oameni. Politicienii vin și pleacă, dar oamenii rămân, copiii lor ramân, copiii copiilor lor rămân. Și trebuie să își construiască țara.

http://unimedia.info/stiri/mesaj-de-mobilizare-de-la-monica-macovei-politicienii-vin-si-pleaca–dar-oamenii-raman–ei-trebuie-sa-isi-construiasca-tara-127693.html

 

  1. A doua tranșă din împrumutul acordat Moldovei de România ajunge în bugetul țării

Cea de-a doua tranşă din împrumutul acordat ţării noastre de către România va veni la sfârşitul lui februarie. Proiectul de hotărâre a Guvernului de la Bucureşti, care prevede acordarea celor 50 de milioane de euro, a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor din ţara vecină.

Premierul Pavel Filip speră că în scurt timp va veni şi cea de-a treia tranşă, în valoare de 40 de milioane de euro.

„Am făcut demersurile necesare pentru că avem nevoie de acest suport în bugetul Republicii Moldova. Nu este absolut nimic ieșit din comun. Asta nu înseamnă că ne-am pomenit într-o situație de criză. Ei vin în bugetul național și evident că o parte din ei se vor regăsi și în salarii, și în pensii, și în grădinițe, școli, drumuri sau spitale”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

http://www.publika.md/a-doua-transa-din-imprumutul-acordat-moldovei-de-romania-ajunge-in-bugetul-tarii-_2894601.html

 

  1. Preşedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu: În ciuda criticilor adresate de Igor Dodon, Uniunii Europene, Republica Moldova va continua implementarea Acordului de Asociere cu blocul comunitar

Preşedintele Legislativului din Republica Moldova,  Adrian Candu, a declarat că, în pofida criticilor adresate de opoziție și de președintele țării, Igor Dodon, Republica Moldova va continua implementarea cu eforturi duble a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, relatează site-ul Deschide.md.

Declarația a fost făcută de către Adrian Candu la întâlnirea sa cu președintele camerei inferioare a parlamentului de la Dublin, Sean O’Fearghail, în cursul vizitei sale de lucru în Republica Irlanda.

https://www.romanialibera.ro/actualitate/international/presedintele-parlamentului-moldovean–adrian-candu–in-ciuda-criticilor-adresate-de-igor-dodon–uniunii-europene–republica-moldova-va-continua-implementarea-acordului-de-asociere-cu-blocul-comunitar-440650

 

  1. Eurodeputat român la Bruxelles: Niciuna dintre tezele lui Dodon la Bruxelles nu a avut succes

De această părere este europarlamentarul Siegfried Mureșan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, eurodeputatul a declarat că, dimpotrivă, după această vizită, s-a văzut că Uniunea Europeană e ferm angajată în implementarea Acordului de Asociere votat în Parlamentul European, transmite IPN.

Siegfried Mureșan a menționat că fondurile europene, atât cele 100 de milioane, cât și alte fonduri de la Uniunea Europeană, sunt 746 de milioane alocate pentru șapte ani, între 2014 și 2020, vor veni, dacă reformele din Acordul de Asociere sunt implementate.

„Deci, nu pe texte, nu pe vorbe, nu pe promisiuni, ci pe adoptarea reformelor, pe care, de altfel, de comun acord le-am agreat noi, Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a notat europarlamentarul.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/23982-2017-02-10-09-52-42.html

 

  1. Noutățile din dosarul basarabenilor cu acte românești, dar fără cetățenie română. INTERVIU cu Constantin Codreanu

A fost creat un grup de inițiativă pentru a înlătura problema pe căi legale și politice, iar persoanele care se află în această situație sunt rugate să completeze acest formular prin care inițiatorii documentează fiecare problemă în parte.

Redacția noastră a discutat cu deputatul Constantin Codreanu, ales în funcția de Președinte a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, despre ultimele demersuri pe care le-a făcut acesta în acest dosar.

http://www.moldova.org/noutatile-din-dosarul-basarabenilor-cu-acte-romanesti-dar-fara-cetatenie-romana-interviu-cu-constantin-codreanu/

 

  1. La Chișinău va apărea un BUST al mitropolitului Basarabiei! Monumentul va costa peste 200 de mii de lei

De anul viitor Chișinăul va fi “vegheat” de pe soclu de Gurie Grosu – primul mitropolit al Basarabiei, considerat părintele credinței și culturii românești din partea stângă a Prutului. Institutul Cultural Român din Chișinău este instituția care a avut inițiativa cinstirii cu un monument a celui care a dus o adevărată luptă pentru limba română în Basarabia. Bustul va costa aproximativ zece mii de euro.

VALERIU MATEI, președinte, ICR “Mihai Eminescu”, Chișinău

Am propus locul din fața monumentului lui Simion Murafa și a lui Andrei Hodorogea din fața Catedralei. Și asta pentru că, Catedrala a fost locul unde mitropolitul a slujit și a ținut serviciul divin în ziua de 27 martie 1918 sau vis-a-vis de fostul Palat Mitropolitan – locul unde a fost clădirea Guvernului, în partea dreaptă a statuiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în parc.

http://moldova9.com/2017/02/10/la-chisinau-va-aparea-un-bust-al-mitropolitului-basarabiei-monumentul-va-costa-peste-200-de-mii-de-lei/

 

  1. Podul rutier de la Ungheni capătă contur

Malurile Prutului sunt tot mai unite! Podul rutier de la Ungheni a fost principalul subiect al discutiilor purtate joi la Bucuresti de reprezentantii ministerelor Transporturilor din Romania si Republica Moldova. Construcţia va costa aproape 40 de milioane de euro, va fi amplasat în dreptul localitatății Zagarancea (Ungheni) și va reduce distanța dintre Chișinău și Iași cu 26 km.

Partea română a subliniat faptul că proiectul construcției Podului rutier Ungheni — Ungheni rămâne unul dintre proiectele prioritare comune iar punerea în funcțiune a podului este preconizată pentru anul 2020.

http://infoprut.ro/46545-podul-rutier-de-la-ungheni-capata-contur.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ