Dragobete sărbătorit in Basarabia.

0
155

Dragobete la L.T. „Boris Cazacu” (FOTO)

Joi, 23 februarie, în incinta Liceului Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni a avut loc o dezbatere publică dedicată sărbătorii naționale „Dragobete”. La ea au participat circa 30 de liceeni. Temele discutate de tineri au fost „Dragobete vs. Valentine’s Day”  și  „fenomenul Globalizarii”. Moderatorii dezbaterii au fost: Gicu Vărzări, Petru Tagarcea, Maria Fărîmă și Tatiana Musteață. De asemenea la eveniment au fost prezenți și profesorii : Turculeț Elena, Eșanu Valentina, Dima Alexandru, Strîmbeanu Tatiana,Butnaru Anastasia și Tatiana Gheorghiev.

Dragobete versus Valentine’s Day …

Joi 23 februarie,în incinta L.T. „Ellada” Măcăreşti (Ungheni) a avut o masă rotundă pe tema :”Globalizare sau valori naţionale?” dând drept exemplu contradicţia dintre Dragobete şi aşa -zisul Sfânt Valentin,cel din urmă pătrunzând în rândul tradiţiilor noastre înlocuind practic sărbătoarea dragostei la români-Dragobete.La discuţie au participat 24 persoane,aceştia fiind aşezaţi în grupuri de câte 6,astfel formându-se trei grupuri de liceeni şi unul de profesori.Aceştia s-au implicat activ în discuţii şi au reuşit să îndeplinească toate sarcinile propuse de moderatorul proiectului-Maxim Ion.
În timpul discuţiei au apărut mai multe păreri :
– „Noi suntem de vină pentru pierderea tuturor tradiţiilor,datorită bunătăţii noastre de a lăsa nişte străini să ni se urce-n cap” Elena Butnaru -profesoară de istorie.
-„E bine să împrumutăm,dar să nu le uităm pe ale noastre ,strămoşeşti” Gabriela Căprian,elevă  cl.a X-a.
-„Respectă Patria fiecăruia,dar iubeşte-o pe a TA!” Maria Şâşcanu -profesoară de limba şi lit.română.
-„Ospitalieri din fire,noi asimilăm obiceiuri străine şi  le dăm cu piciorul la  ale noastre.” Ana Şeptelici-cl. a XII-a
-„Să acceptăm tradiţiile altora,însă să nu le punem în umbră pe ale noastre,să ne păstrăm mândria naţională!” -Lilia Beşliu directorul liceului.
-„Ziua Valentinelor a apărut recent în cultura noastră şi nu poate înlocui o tradiţie de veacuri.” cl. XI-a

După ce şi-au exprimat opiniile ,fiecare grup a avut însărcinarea să realizeze un poster în care să prezinte domenii afectate de globalizare,sărbători străine şi echivalentul lor în cultura naţională şi să propună soluţii de stopare a fenomenului de globalizare şi implicit metode de promovare a valorilor naţionale.În timpul discuţiilor a fost prezentat filmuleţul de mai jos :

Dragobete sărbatorit la Florești(Video).

În orașul Florești sărbătoarea ”Dragobete” este celebrată a șaselea an consecutiv, anul acesta au participat 3 perechi de la instituțiile de învățămînt din oraș. La sărbătoare au participat interpretul de muzica ușoară ”Ady” și Irina Remeș.

„Dragobete sărută fete” (FOTO)

În ziua de Dragobete, la L.T. „Boris Cazacu” câțiva tinerii de inițiativă s-au salutat cu formula de salut „Dragobete sărută fete” . Astfel, dimineața ei au așteptat fetele la intrarea in liceu, pentru a le dărui cîte un sărut simbolic și cîte o inimioară care avea să simbolizeze dragostea și sfințenia acestei sărbători. În timpul pauzelor au fost organizate diferite jocuri  hazlii și activitați care au evidențiat sărbătoarea noastră națională.

Dragobete la L.T. „Ștefan cel Mare” (Video+Foto)

Vineri, 24 februarie începînd cu ora 13.30,  în incinta L.T. „Ștefan cel Mare” din Nisporeni a avut loc o dezbatere publică cu genericul ,,Tradițiile naționale și procesul de globalizare’’.
    La dezbatere au luat parte circa 50 de elevi și următorii profesori invitați: Doamna Liuba Dragan – directoarea liceului, dna Tatiana Lefter – director adjunct pe educație, doamna Silvia Ulinici – profesoara de limbă si literatură româna și dl Adrian Maxim – profesor de Istorie.
 Moderatorii Luca Ion, elev în clasa a-XI membru G.N. „Fapta nu Vorba” și Toma Doinița eleva in clasa a-X au dirijat mersul dezbaterilor timp de 40 de minute .
 La discuțiile aprinse asupra temei s-au evidențiat elevii Pînzari Cristian , Lazăr Ludmila, Ludmila Popescu și alții.
 De asemenea în discuții au intrat Dl Maxim Adrian și Dna Silvia Ulinici care au accentuat importnța păstrarii tradiției naționale.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEu vreau să vreţi şi voi
Articolul următorEu vreau UNIREA…!!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ