Druc: Dacă mai eram premier, nu era semnată Declaraţia de Independenţă

1
57

Fost premier în perioada 1990-1991, Mircea Druc, nu s-a decis dacă va participa luni, 26 aprilie curent, la ceremonia de restabilire a originalului Declaraţiei de Independenţă, votată la 27 august 1991. „Să mai fi fost premier încă trei luni, atunci nu mai era semnată Declaraţia de Independenţă”, a spus Druc, în cadrul unei emisiuni la postul de radio „Vocea Basarabiei”.

„Am votat atunci independenţa faţă de Uniunea Sovietică, dar alţii faţă de România. Eu nu am împărtăşit ideea semnării Declaraţiei de Independenţă, ci optam pentru reconfirmarea votului deputaţilor Sfatului Ţării din 1918”, a spus Druc.

Mircea Druc este convins că din august şi până în decembrie 1991 se putea realiza Unirea cu România. „Sunt convins că Europa şi SUA aveau să ne susţină, dar decizia Chişinăului era alta. Şi Bucureştiul s-a grăbit să recunoască independenţa Republicii Moldova. Elita bucureşteană este foarte ageră şi tot timpul ia decizii conjuncturale. Aşa s-a întâmplat şi în 1991”, a mai spus fostul premier.

De menţionat că la 8 aprilie curent, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre prin care deputaţii urmeaza să se întrunească într-o şedinţă specială pentru a semna din nou textul Declaraţiei de Independenţă. Textul actului urmeaza să fie supus semnării repetate de către membrii primului parlament, care l-au votat şi l-au semnat. În cazul deputaţilor decedaţi, sau care nu au putut veni la şedinţă, pe noul act va fi aplicată semnătura scanată a acestora. Declaraţia de Independenţă a ars în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 de la Chişinău, în urma incendierii sediului Parlamentului. Cel putin acestea sunt concluziile făcute în dosarul de urmărire penală, efectuat de catre Procuratura Generală.

sursa: jurnal.md

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ