Dumitru Crudu :”Nu vă lăsați folosiți de socialiști”

0
123

6897240Aseară, când m-am întors acasă, am pus sticla de apă plată  pe masa din bucătărie, după care am uitat de ea. Azi dimineață, înainte să ies din casă, am intrat în bucătărie,  ca să-mi iau sticla neîncepută. Și în loc de o sticlă am văzut două. Și ambele produse de aceeași firmă. Ambele pline. Cu capacul închis. Așezate una lângă alta.

Mi-am amintit îndată. Una dintre ele am băut-o alaltăieri și am turnat în ea apă din robinet ca să ud florile, dar problema mea acum era că nu le puteam deosebi, nu știam care era cu apă plată și care cu apă din robinet pentru udat florile pentru că ambele arătau identic. Așa cum stăteau una lângă alta, păreau a fi gemene, siameze, nu le puteam deosebi. Oricare dintre ele putea fi cu apă din robinet și oricare dintre ele cu apă plată. Oricare. Îmi era sete. Voiam să beau și voiam să plec în oraș. Întârziam. Dar nici nu voiam să mă îmbolnăvesc bând apă din robinet. Singura soluție era să gust din ambele. Am gustat. Păreau la fel. La gust nu le puteam deosebi și atunci am  înșfăcat la plesneală una dintre sticle și am ieșit afară. Mă grăbeam. Am înconjurat blocul cu sticla în mână. Nu îndrăzneam să beau, pentru că nu eram sigur dacă era cu apă plată sau nu, dar nici nu voiam s-o arunc, pentru că nu sunt milionar să azvârl cu banii în baltă. În piața din fața magazinului „Zorile”, magazinul acela verde, unde se vând pantofi, printre mașinile parcate am zărit o grămadă de oameni. Am văzut camere de filmat. Câteva ziariste în inima puhoiului cu microfoane în mâini intervievând niște băbuțe posmăgite. Vocile lor nemulțumite m-au făcut s-o cotesc din drumul meu și să văd ce se întâmplă. Am dat roată mulțimi cu sticla aia de apă în mână, încercând să prind șpilul. S-a apropiat un cunoscut și mi-a spus că lumea protestează ca să nu se construiască o benzinărie în acel loc și aceasta să nu se lățească peste parc. Oamenii se temeau să nu le distrugă parcul.

Le împărtășeam indignarea. Am deschis dopul și am dus sticla la gură. Am băut. Mă indignam și eu alături de bătrâneii ăia iritați. Nici eu nu voiam ca nu știu cine să ne lase fără parc. Am mai băut o gură.

În timp ce beam însă era să mă înec când i-am zărit pe câțiva socialiști îmbrăcați șic, în niște costume argintii, împărțindu-le oamenilor cărților lor de vizită și învățându-i ce să facă mai departe.

Și atunci eu i-am spus unui vecin de-al meu:

-Nu vă lăsați folosiți de socialiști.

Unul dintre socialiști m-a auzit și mi-a strigat.

-Da mai înfundă-ți băi gura!

-Să vă fie rușine că ați venit să vă folosiți de protestul oamenilor, i-am strigat și eu și i-am arătat obrazul și asta l-a supărat rău și s-a împurpurat la față ca un steag de pe vremuri.

Am plecat. Eram și eu nemulțumit, dar niciodată nu voi lua parte la un protest la care vin și socialiștii. Am să protestez când ăștia vor pleca. Singur. Voi ieși singur în piață cu o pancartă, dar niciodată nu mă voi alătura socialiștilor. Am plecat.

După ce m-am îndepărtat binișor, am observat că sticla din mâna mea era goală. Am băut-o toată fără să realizez ce fac și nu știam dacă am băut apă plată sau apă din robinet. Posibil să fi fost din robinet și să mi se facă rău după asta. Sau să fi fost plată. Dar nu-mi mai păsa. Am aruncat apa în coșul de gunoi din stație cu ochii la mulțimea strânsă în jurul socialiștilor gândindu-mă că sunt lucruri și mai nasoale decât să bei o sticlă de apă din robinet.

sursa: deschide.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ