După 65 de ani, oasele mai multor basarabeni ar putea să se prăfuiască prin beciuri şi garaje

0
323

Unul din cei 54.618 de basarabeni înrolaţi în armata sovietică în toamna anului 1944, care au murit pe front, a fost Nicolae Severin, de 43 de ani, cel mai vârstnic recrut din Străşeni. A mers de bună voie la război, fiind conştient de pericolul care îi paşte familia odată cu revenirea „eliberatorilor”. A murit în primăvara a.1945, în luptele de la Königsberg, cu două zile înainte de căderea fortăreţei şi cu 32 de zile înainte de a se termina războiul.

Fiica lui Nicolae Severin, Tudora, spune că frica pentru viaţa familiei, alimentată de amintirile despre arestările, deportările, asasinările a peste 300 mii de români basarabeni în anul 1940-41, comportamentul ostil al „eliberatorilor” după venirea din 1944, l-au determinat pe tatăl ei să scrie cerere pentru a merge pe front, deşi avea vârstă trecută pentru mobilizare. Gospodar cu două case, pământuri, animale, crâşmă, el a simţit că doar aşa va putea salva viaţa soţiei şi a celor doi copii ai săi. „Dacă rămân, aceştia ne mântuie sau înfundăm Siberia, dacă merg pe front şi mor, macar voi veţi rămâne în viaţă”, au fost cuvintele spuse la despărţire şi rămase pentru toată viaţa în memoria familiei.

Tudora îşi aminteşte că cei vreo sută de recruţi din Străşeni, între care era şi tatăl ei,dar şi fraţii, de 18 ani, ai prietenelor ei, au plecat pe jos la Chişinău, de unde au fost aşezaţi în camioane şi transportaţi spre Vest. Au ajuns în Prusia, unde au fost sacrificaţi împreună cu alte zeci de mii de basarabeni în ultima fază a războiului din Europa şi din lume.

Fiica lui Nicolae Severin mai spune că au primit două scrisori de la tatăl lor în care le-a spus că se află în Prusia şi în care se interesa cum se descurcă cu gospodăria. La 7 aprilie 1945, în timpul unui atac, a murit în explozia unei bombe. „Unica fotografie pe care o aveam acasă, a înmormântat-o mama în timpul prohodului. Eu îl ţin minte ca prin ceaţă, iar nepoţii lui nici nu ştiu cum arăta”, spune Tudora.

Datele oficiale arată că numai în 1944 „Moldova Sovietică a dat Armatei roşii peste 240 mii de oameni”. Autorităţile sovietice i-au mobilizat pe basarabeni în pofida faptului că aceştia deţineau cetăţenia statului român şi că existau convenţii internaţionale care interziceau mobilizările în teritoriile ocupate. Sovieticii au respectat aceste convenţii, neînrolând bulgarii, găgăuzii, rromii şi alte etnii care locuiau în Basarabia. Conform unor estimări, pe câmpurile de luptă ale celui de al Dolea Război Mondial au murit peste 150 mii de basarabeni. Unii istorici presupun că a existat un interes din partea autorităţilor sovietice de a nimici populaţia de sex masculin din spaţiul pruto-nistrean. Istoricii mai spun că românii basarabeni, care nu cunoşteau limba rusă, nu erau instruiţi, au fost folosiţi drept carne de tun în cele mai primejdioase sectoare ale fronturilor. Mulţi români basarabeni şi-au găsit moartea la asaltul fortăreţei Königsberg şi al cetăţii Pillau – ultimul punct de reper al naziştilor în Prusia Orientală.

Cetatea Königsberg a căzut la 9 aprilie 1945. Rămăşiţele pământeşti ale multor ostaşi căzuţi în luptele de la Königsberg, inclusiv ale basarabenilor, nu sunt înmormântate nici până în prezent, conform membrilor detaşamentului de căutare „Sovesti”. Aceştia susţin că administraţia or.Kaliningrad (Könisberg) se opune înhumării la memoriale a rămăşiţelor celor căzuţi în lupte, astfel că oasele multor soldaţi sovietici, căzuţi în acele lupte sângeroase, se prăfuiesc până astăzi prin garaje şi beciuri .

Potrivit datelor Ministerului Apărării al F.Ruse, ostaşul Nicolae Severin a fost eternizat (увековечен) la Memorialul „Parcul victoriei” din Kaliningrad, ceea ce presupune că nu este înmormântat în acel loc şi nici în oricare altul. Oasele lui s-ar putea afla în unul din garajele sau beciurile membrilor detaşamentului de căutare „Sovesti”.
…Dumnezeu să-l odihnească în pace pe bunicul meu, Nicolae Severin, care cu propria lui viaţă ne-a apărat familia de urgia comunistă, dar care din cauza ei nu a avut parte de o ceremonie de înmormântare.

un articol de: Galina Lungu
sursa: Voceabasarabiei.net

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ