Echipa „Timpul”: ne-am făcut meseria de„câini de pază” ai societăţii şi nu de dulăi graşi ai regimului

0
52

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat marţi, 27 noiembrie Guvernul R. Moldova în cauza „Timpul Info-Magazin şi Alina Anghel v. Moldova”, constatând încălcarea articolului 10 din Convenţie – libertatea de exprimare.

Echipa ziarului „Timpul” susţine, printr-o declaraţie difuzată presei, că decizia CEDO dovedeşte că jurnaliştii au acţionat în spiritul normelor europene, dreptul la informare fiind unul dintre drepturile primordiale ale unei societăţi. Ziariştii spun că au uzat de acest drept şi şi-au făcut „meseria de jurnalişti, de „câini de pază” ai societăţii, dar nu de dulăi graşi ai regimului”.

Redacţia ziarului afirmă că decizia CEDO nu a constituit o surpriză, deoarece membrii echipei au avut convingerea de la bun început că au procedat corect atunci când a fost publicat articolul „Luxul în ţara sărăciei”.

Potrivit echipei, „cazul Skoda” a fost şi mai este unul de rezonanţă pentru R. Moldova. Mai întâi, pentru că s-au cerut nişte sume nemaiîntâlnite până atunci în procesele „de presă” din Moldova – circa 2 de mln de dolari pentru apărarea „onoarei şi demnităţii profesionale” a Concernului „Daac-Hermes”, susţine redacţia publicaţiei. Pus în faţa unei asemenea cifre, cu conturile blocate, „Timpul Info-Magazin” a fost nevoit să-şi sisteze activitatea. Apoi, pentru că a fost un caz evident de îngrădire de către Putere, prin intermediul unui agent economic, a libertăţii de expresie, menţionează jurnaliştii. Autoarea articolului „Luxul în ţara sărăciei”, Alina Anghel, a fost atacată cu bestialitate, ulterior fiind nevoită să se retragă din presă. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ