Efectele aderarii Romaniei la UE asupra Republicii Moldova

0
119

3.02.2007 – 16:38

(Comentariu RGN-press si Prompt Media, Bucuresti)

BASESCU FATA CU PARADOXURILE
Nu este exclus ca, in scurt timp, numarul persoanelor care solicita cetatenie romana sa fie mult mai mare decat cel al etnicilor romani din Republica Moldova. Situatia pare paradoxala, dar se bazeaza pe date concrete. Oficialii de la Bucuresti estimeaza astfel ca peste 1,5 milioane de moldoveni vor fi in curand inregistrati ca dorind sa detina un pasaport care sa le confere libertate de miscare in spatiul european.
Constatarea asupra acestei situatii a venit tocmai din partea presedintelui Traian Basescu, care constant s-a declarat in favoarea unei apropieri de Moldova. Basescu a declarat, citat de Romanian Global News, ca se teme de depasirea, in perioada urmatoare, a nivelului etnicilor romani din Basarabia cu cererile de cetatenie, la finele anului numarul solicitantilor urmand sa ajunga la 1.500.000. Presedintele a spus ca exista deja 500 mii de cereri de cetatenie, pe fiecare act fiind cel putin un cetatean, „pentru ca sunt cereri in care intreaga familie solicita cetatenie, solicita programare pentru depunerea dosarului”. „Evaluarea noastra este ca in momentul de fata avem 800 mii de cetateni care solicita cetatenie, si evaluarea este ca pana la sfarsitul anului ajungem la 1,5 milioane din 3,8 milioane de cetateni ai R. Moldova”, a spus Basescu.
Seful statutului a subliniat ca acest numar depaseste nivelul etnicilor romani din Republica Moldova. „Ma tem ca depasim nivelul etnicilor romani din R. Moldova cu solicitarile de cetatenie in perioada urmatoare”, a spus Basescu.

MOLDOVENII SUNT ASTEPTATI LA MUNCA IN ROMANIA
Conform statisticilor publicate de Guvernul de la Chisinau, populatia R. Moldova este de aproximativ 3.600.000 de locuitori, cifra care ajunge la 3.800.000 daca se pun la socoteala si teritoriile din stanga Nistrului si Bender. Dintre cetatenii moldoveni, cel mult doua treimi sunt de etnie romana. Basescu a mai spus ca le-a explicat comisarilor europeni ca este esential ca Moldovei sa i se dea o perspectiva europeana, pentru ca moldovenii sa se poata bucura de libertatea de a trai si munci in Romania fara a avea cetatenia romana. „De aceea este esential, si asta am explicat si presedintelui Barroso, si vicepresedintelui Frattini, este esential ca Moldovei sa i se dea o perspectiva europeana pentru ca altfel tentatia tuturor cetatenilor Republicii Moldova, pentru a beneficia de dreptul la miscare, la munca, va fi sa ceara in mod legitim cetatenie romana”, a spus Basescu. Romania are in prezent un deficit de forta de munca de 200 mii de persoane, care ar putea fi cu usurinta suplinit de moldoveni daca R. Moldova ar ajunge membra a UE, a comentat presedintele roman.

„INTELEGEREA”
Pe de alta parte, el a insistat asupra faptului ca are o intelegere cu presedintele Vladimir Voronin: sustinerea R. Moldova „pentru a face progrese inspre integrare”. „Avem aceasta intelegere, de sustinere a progresului catre vest si o facem cu toata capacitatea noastra. Iata unul dintre lucrurile despre care putem spune ca reprezinta un interes national al Romaniei si pe care il promovam in cadrul Uniunii Europene cu mijloacele specifice activitatii in aceasta structura uriasa”, a spus Basescu.

SOLUTIA LIBERALILOR
Oportunitatea folosirii cetateniei romane ca mijloc de promovare a intereselor Basarabiei a fost deja intrezarita de unele formatiuni politice din Republica Moldova. Astfel, Partidul National Liberal (PNL) din Moldova crede ca tara are sanse sa fie reprezentata in Parlamentul European dupa urmatoarele alegeri, deoarece multi moldoveni detin cetatenie romana, a anuntat presedintele formatiunii, Vitalia Pavlicenco. Pavlicenco sustine ca Basarabia trebuie sa organizeze o campanie electorala ampla pentru alegerile europene. „Intentionam sa participam la aceste alegeri in pofida faptului ca nu suntem tara membra a UE, pentru ca avem multi cetateni europeni”, a declarat presedintele PNL. Partidul, inregistrat la Ministerul Justitiei la 2 februarie, a anuntat ca principala sa prioritate este semnarea unui „acord de parteneriat strategic pentru Europa” intre R. Moldova si Romania, in cadrul conceptului de Uniune Interstatala, propus de formatiune ca fiind cea mai eficienta si rapida cale de aderare la UE. Aceasta propunere ar permite Republicii Moldova sa ajunga la standardele europene si sa se integreze in structurile comunitare pana in 2017, sustine si vicepresedintele PNL, Anatol Taranu. Totodata, o astfel de uniune ar reprezenta si o solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean, a mentionat politicianul citat de Agentia bucuresteana Prompt Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ