Seful Misiunii OSCE îngrijorat din cauza restricţionărilor repetate ale libertăţii presei în Moldova

0
46

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Louis O’Neill, şi-a exprimat profunda îngrijorare din cauza restricţionărilor repetate ale libertăţii presei şi libertăţii de întrunire în Moldova. Aceste îngrijorări sunt formulate într-o declaraţie a ambasadorului, lansată ca răspuns la reţinerea de marţi a unor membri ai Partidului Liberal în timpul unui marş de protest în Chişinău, şi a două echipe TV, care filmau evenimentele, precum şi la forţarea cameramanului să predea caseta video cu înregistrarea reţinerii.

Ambasadorul O’Neill subliniază că „libertatea de întrunire, libertatea de expresie şi libertatea presei sunt fundamentale pentru o democraţie funcţională. Orice limitare a acestor drepturi trebuie să fie, într-o societate democratică, prevăzută explicit în lege”.

Diplomatul OSCE a spus că acţiunile poliţiei împotriva membrilor Partidului Liberal şi jurnaliştilor de la PRO TV şi DTV nu par să fie nici echitabile, nici necesare într-o societate democratică.

„Îndemn autorităţile Moldovei să se abţină de la acţiuni restrictive pe viitor. Este vital să se asigure că jurnaliştii pot activa liber, iar
cetăţenii pot beneficia de dreptul lor la libera expresie. Aceasta are o importanţă deosebită în contextul apropiatei campanii electorale pentru alegerile locale din 3 iunie”, a adăugat Ambasadorul.

Şeful Misiunii a exprimat de asemenea îngrijorări din cauza arestării temporare la care a fost supus tirajul săptămânalului SP din Bălţi, al doilea după mărime oraş din Moldova.

„Stoparea distribuirii unui ziar, sau unei părţi a acestuia, reprezintă o sancţiune gravă, inadecvată într-o societate democratică”, a spus ambasadorul O’Neill.

Misiunea OSCE va solicita Ministerului de Interne clarificări în cele două cazuri.

sursa:http://www.info-prim.md/?x=24&y=7392

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ