Elevii basarabeni de la Bârlad vor sã învete carte

0
74

de Adevarul de Vaslui

prof._Jenica_Durchi.jpgCARIERÃ 43 de elevi veniti de peste granitã studiazã în liceele din Bârlad. Sansa de a se realiza pe plan profesional a tinerilor aflati în astfel de situatii este aceea de a pleca sã studieze, departe de pãmântul natal, într-o lume strãinã lor si de ce nu, poate pentru început ostilã.

Viata fiecãrui om depinde ce ceea ce-i oferã societatea în care trãieste. Iar când aceasta nu prea are ce oferi, mai ales unor copii în pragul alegerii unei cariere, acest lucru devine dureros.. Printr-o astfel de încercare trec si cei 43 de elevi veniti din Republica Moldova sã studieze la liceele din Bârlad. Cei mai multi dintre ei, 35 la numãr, învatã la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, sapte studiazã la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si unul la Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahutã”. “Elevii moldoveni au venit sa studieze la noi în urma unor protocoale încheiate la nivel international. Toti sunt elevi bursieri ai statului român si au fost repartizati prin concurs”, ne-a declarat Jejicã Durchi, directorul Liceului Mihai Eminescu. Prima serie de elevi a venit în anul scolar 1994 – 1995. În decursul timpului, elevii moldoveni s-au dovedit a fi buni la învãtãturã, toti urmând cursurile unei institutii de învãtãmânt superior. “Din câte stiu, multi dintre cei care au terminat studiile au rãmas sã lucreze în România”, a mai adãugat Jenicã Durchi.

Colegii si profesorii i-au ajutat sã se integreze

Nu numai dorul de casã i-a coplesit pe tineri, ci si faptul cã trebuia sã se acomodeze si cu limba românã. “Acum ne-am obisnuit. Colegii mai râdeau de noi. Acum ne roagã sã vorbim moldoveneste sau în rusã ca sã se amuze. Si-au fãcut prieteni cu care se înteleg excelent. Tinerii au povestit cã le pare rãu când vine vacanta si trebuie sã se despartã de colegii lor. “Pentru a-i integra cât mai bine în colectivele de elevi români, i-am repartizat la cât mai multe clase pentru a evita izolarea lor. Profesorii au încercat sã fie apropiati de ei, sã le înteleagã problemele. În plus, acesti copii au posibilitatea sa fie consiliati de un psiholog”, ne-a precizat Jenicã Durchi. Totusi, elevii basarabeni întâmpinã si alte greutãti. Una ar fi problema transportului atunci cãnd pleacã sau vin din vacantã. În aceastã perioadã ei merg acasã, în Basarabia. Ei se confruntã cu lipsa locurilor din mijloacele din transportul în comun si trebuie sã meargã tot drumul în picioare. O altã problemã este faptul cã ei trebuie sã plece spre Chsinãu prin Bucuresti. Traseul este Chisinãu-Bucuresti. Deoarece toti elevii care studiazã la Bârlad provin din familii cu venituri modeste, ei si-ar dori sã li se mãreascã bursele. O bursã scolarã este de aproximativ 40$. Toti elevii care învatã la Bârlad sunt cazati la internatul Liceului „Mihai Eminescu“ si mãnâncã la cantina scolii.

irina_turcan.jpg„În România se face scoalã“

“Am auzit cã în România se face scoalã. De asta am optat sã vin aici. La început mi-a fost mai greu. Mi-a fost dor de casã, de pãrinti, de prieteni. Acum m-am obisnuit”, ne-a spus Irina Turcan, 18 ani, elevã în clasa a XI-a, profil Stiinte Sociale, la Liceul Eminescu. Ea ne-a spus ca mai are o sorã în clasa a V-a care doreste sã vinã sI ea sã studieze la Bârlad. Fata a venit din mijlocul Republicii Moldova, din Anenii Noi.

„E greu fãrã familie“

Ecaterina Rusu, de 18 ani, este venitã din Chisinãu. Si ea povesteste cu strângere de inimã cât de grea i-a fost despãrtirea de locul natal si de familie. “A fost un pic mai greu la început. Era dorul de acasã. Am reusit sã-mi fac prieteni dupã vreo douã – trei sãptãmâni”, a mãrturisit Ecaterina.

nadejda_tantar.jpg„Meritã sã vin aici sã învãt“

“Am aflat ca pot studia în România de la o colegã mai mare ca mine care studia deja aici. Apoi, am citit în ziar. Stiam cã diploma obtinutã în România este recunoscutã si la noi si am decis cã meritã sã vin aici sã învãt”, ne-a spus Nãdejda Tîntar, de 18 ani. Ea a venit din Raionul Stefan Vodã.

Se pare ca tinerii au trecut peste micile sentimentalisme copilãresti si au decis sã rãmânã în continuare la studii în Romãnia. Ba, mai mult, au fãcut deja planuri de viitor. Silvia Nani, de 19 ani, ne-a precizat: “Dupã ce termin liceul, intentionez sã urmez o facultate tot în România. Asta pentru cã am mai multe sanse de a avea un viitor mai bun”.

NICIUN COMENTARIU

  1. Materialul publicat de Adevarul de Vaslui imi este extrem de cunoscut. De ce? Precizez ca a fost o surpriza neasteptat de placuta cand l-am descoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ