Elevii vasluieni doneaza carti pentru fratii de peste Prut

0
121

SPIRITUL DE ROMÂN SFIDEAZÃ GRANITELE Liceenii si cadrele didactice de la Colegiul Economic „Anghel Ruginã“, Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu“ si Liceul „Emil Racovitã“ strâng cãrti cu autori români pentru a ajuta bibliotecile din Republica Moldova sã-si constituie un fond de carte românesc, în cadrul unei ample campanii care se desfãsoarã la nivel national, intitulatã „Basarabia, pãmânt românesc“

Liceenii si profesorii de la câteva unitãti de învãtãmânt din Vaslui demonstreazã cã spiritul de român poate trece cu usurintã dincolo de bariera de apã a Prutului, prin alese gânduri si simtiri, cuprinse cu gingãsie în pagini de carte. Mihai Eminescu, George Cosbuc, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu, Marin Preda si chiar Harap Alb si fata babei si cea a mosneagului vor traversa curajosi Prutul, cu misiunea de a întãri, de a mentine si de a transmite constiinta de român fratilor din Basarabia. Multe din bibliotecile din Republica Moldova nu au nicio carte româneascã! Din acest motiv, liceenii si profesorii din Vaslui s-au hotãrât sã doneze cãrti cu autori români din bibliotecile personale pentru a crea un fond de carte românesc la câteva biblioteci de pe teritoriul Republicii Moldova. De ce fac vasluienii acest lucru? „Sunt tot români de-ai nostri. Nu vrem sã-i pierdem, si ei, la rândul lor, nu vor sã-si renege originile. Vor sã-si creascã si sã-si educe copiii în spiritul neamului românesc. Cea mai bunã metodã prin care le poate fi deschisã inima de român o reprezintã cãrtile marilor nostri scriitori“, a declarat Alexandra Marcu, elevã în clasa a X-a, si care se ocupã cu strângerea cãrtilor donate de colegii de la „Anghel Ruginã“. În mai putin de o sãptãmânã, din donatiile profesorilor si ale elevilor s-au adunat în jur de 100 de cãrti.

Vrem Unirea Basarabiei cu România!

„Încercãm sã dãm o mânã de ajutor bibliotecilor din Republica Moldova, care nu au cãrti românesti. Poate suntem prea tineri, exuberanti în trãiri, dar noi sperãm încã la o unire a Basarabiei cu România. Si cred cã acelasi lucru ar trebui sã si-l doreascã fiecare dintre noi, indiferent de vârstã. Din pãcate, însã, în vârtejul problemelor cu care se confruntã, si care sunt dintre cele mai grave, în sensul cã se gândesc dacã mâine vor avea ce pune pe masã, pentru majoritatea românilor patriotismul si solidaritatea sunt amenintate sã devinã, din idealuri si sentimente, simple cuvinte. Datoria de a duce mai departe mândria de a fi român este acum a noastrã, a tinerilor. Ne bucurãm foarte mult cã ne-am implicat în acest proiect si vom participa si la altele care vor urma“, a declarat Andreea Zaharia, elevã în clasa a XI-a la Liceul „Emil Racovitã“.

sursa: Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ