Emil Boc în întâmpinarea românilor basarabeni care vizitează Clujul: Unire până în 2018!

0
120
  1. Regele Ferdinand I a revenit la Nisporeni

Bustul regelui Ferdinand I a fost dezvelit vineri la Nisporeni, la 78 de ani de la prima sa inaugurare.

Grupul „Faptă, Nu Vorbă” a lansat în luna mai campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea bustului Regelui Ferdinand I în orașul Nisporeni. Inițiativa a fost sprijinită de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) din Republica Moldova.

Postamentul este făcut din piatră de Cosăuți, exact după modelul și schița primului postament. Și bustul va fi o copie exactă a primului model, ale cărui schițe s-au păstrat în arhive. Bustul a fost realizat de sculptorul Grigore Băț.

Ferdinand I a fost rege al României în perioada 1914-1927. Sub conducerea lui s-a înfăptuit Marea Unire la 1918, iar în 1922 a fost încoronat ca primul rege al României Mari, la Alba Iulia.

În perioada interbelică, busturi ale regelui Ferdinand I au existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni,  Chișinău și Ismail, cel de la Nisporeni fiind distrus de sovietici în 1940.

http://infoprut.ro/44777-regele-ferdinand-i-a-revenit-la-nisporeni.html

 

  1. REPORTAJ Primul grup de cetățeni moldoveni, sosit prin programul „Cunoaște-ți țara”, a vizitat Clujul

Primii zeci de turiști din Republica Moldova, dintr-un grup care va număra în final 1.000 de persoane, care vizitează Clujul în cadrul programului „Cunoaște-ți Țara”, au ajuns săptămâna aceasta în capitala Transilvaniei.

Unii dintre ei, aflați pentru prima dată în România, spun că cel mai mult i-a impresionat în țara noastră faptul că oamenii sunt relaxați, primitori, că străzile sunt curate și că există parcuri și locuri frumoase în care te poți plimba.

Cei mai tineri dintre vizitatorii moldoveni au planuri de studii în țara noastră, iar unii chiar speră că până vor termina facultatea Republica Moldova va fi unită cu România.

http://www.agerpres.ro/romania-colorata/2016/07/22/reportaj-primul-grup-de-cetateni-moldoveni-sosit-prin-programul-cunoaste-ti-tara-a-vizitat-clujul-16-55-12

 

  1. Dodon va fi scos din minți: Tinerii din Rep. Moldova se înghesuie să meargă la studii în România

Prima zi de depunere a dosarelor pentru admiterea la studii în universitățile din România a produs cozi ca la alegeri. Absolvenții de liceu din Republica Moldova s-au trezit dis-de-dimineață pentru a se instala în rând la sediul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde funcționează Comisia Mixtă de preluare a dosarelor.

http://infoprut.ro/44772-dodon-va-fi-scos-din-minti-tinerii-din-rep-moldova-se-inghesuie-sa-mearga-la-studii-in-romania.html

 

  1. Flori de Cireş

În căutarea de informaţii despre vechea biserică cu hramul „Sfântul Gheorghe” din satul meu natal Ustia, r. Dubăsari, am găsit-o pe nepoata ultimului paroh al acestui lăcaş (distrus de ruşi în anul 1960), Grigore Cireş, refugiată cu familia în România în anul 1944. Şi eu, şi Lucia Cireş ne-am bucurat mult de această întâlnire a noastră, fie ea şi virtuală, mi-a trimis o mulţime de fotografii, documente, scrisori care evocă soarta familiei sale, dar şi multe alte momente din viaţa satului nostru de baştină.

http://www.jc.md/flori-de-cires/

 

  1. Mai mulți pictori renumiți și-au expus lucrările într-o expoziție desfășurată sub patronajul Speakerului Andrian Candu

22 de artiști plastici din 10 țări, inclusiv Republica Moldova, Franța, România, Bulgaria, Bahrain, Federația Rusă, Suedia, Finlanda, Arabia Saudită, își prezintă lucrările publicului larg. La vernisajul expoziției au fost prezenți Președintele Parlamentului Andrian Candu, ministrul Culturii Monica Babuc, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Mihai Ursu, ambasadori, critici de artă, oameni de cultură.

http://www.moldpres.md/news/2016/07/22/16005919

 

  1. Emil Boc în întâmpinarea românilor basarabeni care vizitează Clujul: Unire până în 2018!

„Sunt convins că generația voastră va avea șansa sporită de a se bucura ca indiferent de ce parte a Prutului se află, să fie în aceleași granițe statale și să se numească cu toții români. Pentru aceasta trebuie să pregătim în fiecare zi câte ceva, știind că istoria ne va mai da această șansă”, a declarat primarul Emil Boc la întâlnirea cu primul grup de 250 de basarabei care vizitează Cluj Napoca, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/22447-emil-boc-in-intampinarea-romanilor-basarabeni-care-viziteaz-clujul-unire-pan-in-2018.html

 

  1. 47 de elevi din Republica Moldova, la Cuibul visurilor din Maieru

Joi 21 iulie, 47 de elevi din Republica Moldova, aflaţi în Tabăra de Cultură şi Civilizaţie Românească, „Acasă la noi” ediţia a 20-a, însoţiţi de câţiva profesori, au vizitat cunoscutul muzeu Cuibul visurilor din Maieru. Oaspeţii basarabeni sunt din 13 localităţi şi fac parte din Despărţământul ASTRA „Doina Răutului”, din comuna Gura Căinarului, raionul Floreşti. Sunt coordonaţi de doamna Olga Leşenco, preşedintele acestui despărţământ şi sunt invitaţii de onoare ai Despărţământului ASTRA Năsăud, preşedinte harnicul profesor Ioan Seni.

http://www.rasunetul.ro/47-de-elevi-din-republica-moldova-la-cuibul-visurilor-din-maieru

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ