Enigmele sfaşierii noastre

0
58

vocea

1.
Există câteva enigme sfâşietoare ale istoriei noastre de după 27 august 1989 care au anihilat şi drumul Basarabiei spre integrarea în NATO şi UE, şi pe cel al re-întregirii cu Ţara. Una dintre primele ar fi cea din zilele de 20-25 decembrie 1989, când un grup de basarabeni – dintre patriotii de baricadă, dar şi dintre alţii -, au plecat la Bucureşti pentru a participa la revoluţia română. Acea dorinţa era atunci enormă la Chişinău – lângă monumentul lui Ştefan se făceau chiar listele unui batalion de voluntari gata să se ducă la revoluţie. Enigma e în felul cum a fost ales anume acel grup. Cum a trecut graniţa URSS şi a Republicii Socialiste Române

Cine le-a deschis vize într-o mică de ceas? Cum de au crezut acele vize grănicerii sovietici, majoritatea absolută ruşi? Dar grănicerii lui Ceauşescu? Ce ordin au primit ca să le permită basarabenilor să intre liber în România lor socialistă? Cine a „sponsorizat” plecarea ceea atât de rapidă la Bucureşti? Unde au fost cazaţi şi hrăniţi acei revoluţionari? Cum s-au descurcat în Bucureştiul pe care nu-l cunoşteau deloc? Cum s-au unit cu revoluţionarii români? Cum s-au ferit de gloanţele „teroriştilor”? Cum s-au întors în Basarabia? Şi de ce anume ei au fost aleşi să reprezinte Basarabia la revoluţia română?

Altă enigmă sfâşietoare este „varianta zero” a cetăţeniei, cea care le-a dat drept de vot tuturor migranţilor din fosta URSS, trimişi în RSSM cu miile chiar şi în timpul când românii din Basarabia cereau la mitinguri şi demonstraţii limbă, alfabet, democraţie, economie de piaţă. Cum s-a putut întâmpla ca anume aceşti migranţi au descis soarta de mai departe a Basarabiei? Cum s-a întâmplat că vârfurile conducătoare ale Parlamentului de la Chişinău, mai ales deputaţii-jurişti din prezidiul Parlamentului, nu au documentat europeneşte acea lege, nu au arătat Parlamentului, opiniei publice, străzii care se frământa ca Marea Neagră în decembrie, că nici un stat al lumii nu permite migranţilor recenţi să participe la alegerile parlamentare? În toate statele lumii migranţii aşteaptă 10, 15 şi chiar 20 de ani ca să devină cetăţeni cu drepturi depline, iar nestatornicita, zguduită şi de separatism şi de probleme sociale republica Moldova le-a dat drept de vot tuturor răuvoitorilor din fosta URSS. Dacă azi nu suntem în UE şi NATO, ca balticii (care au votat atunci o lege a cetăţeniei care permitea dreptul la vot doar celor care au trăit în statele lor până la 1940) vina o poartă în primul rând acea lege nenorocită, absurdă, vicleană, neghioabă, afurisită: „varianta zero” din legea cetăţeniei? Cine a „inspirat” propunerea ei în Parlament ca „unica şansă” de a arăta Europei şi SUA că numai aşa vom avea dreptul să ne integrăm în structurile euro-atlantice, şi nu balticii care, votând legea lor „rasistă” nu vor ajunge niciodată acolo? Iată că balticii sunt demult în NATO şi UE lor, iar republica Moldova se chinuieşte tragic la coada Europei. Enigma acelui vot, se spune, vine, ca şi la 4 aprilie, tot de la nişte” telefoane de la diaspora românească din SUA” şi din nişte „cabinete din Bucureşti”. Oare?

2.
Poate cea mai sfâşietoare enigmă care a schimbat radical viitorul românesc şi european al Basarabiei este ascunderea de ochii opiniei publice a deciziei senatului SUA de la 28 iunie (ce dată, ce dată!) 1991 care permitea guvernului SUA să pledeze pentru reunirea Basarabiei cu România (accentuăm anume Basarabia, fiindcă Republica Moldova va fi creată abia peste două luni). De ce nu a fost mediatizată şi discutată acea decizie nici la Bucureşti, nici la Chişinău? De ce nu a cunoscut-o magnifica adunare de sute de mii de români din Piaţa Marii Adunări Naţionale? De ce nu şi-a pus-o pe stindart politic Ion Iliescu şi guvernul României? De ce am pierdut şansa Germaniei atunci când mai exista URSS şi am creat naivi şi descumpăniţi premizele dezastrului cultural, civilizatoriu actual?

Altă enigmă la fel de sfâşietoare este legată de ne-dorinţa stranie a României de a nu permite anume atunci tuturor basarabenilor şi bucovinenilor să-şi redobândească adevărata lor cetăţenie – cea românească. Actul juridic al Parlamentului României de atunci putea lua forma simplă a acelui german, care le-a acordat cetăţenie germană după originea lor etnică tuturor nemţilor din fosta URSS, România, Cehoslovacia, Polonia, fosta Iugoslavie. Cine a încurcat României să facă acest gest reparatoriu al sacrificiului Basarabiei şi Bucovinei sub ghilotina lui Stalin şi Hitler? Şi acum când Bulgaria şi-i face rapid cetăţeni pe toţi bulgarii din Republica Moldova doar după originea lor, de ce aşteaptă un milion de basarabeni, practic fară nici o speranţă să-şi redobândească demnitatea de a fi român?

Mai sunt şi alte enigme care ne-au sfâşiat şi fiinţa naţională, şi drepturile fundamentale ale omului, ne-au distrus şi bruma de economie pe care o aveam şi au mazilit peste hotare un milion din cei mai buni basarabeni. Una dintre aceasta ar fi şi dispariţia din Republica Moldova a unor politicieni şi patrioţi la vedere cu două zile înaintea puciului din august 1991. Mai apoi unii dintre ei au declarat că au trecut în România ca să poată crea la nevoie un guvern în exil. Dar de unde ştiau de puci cu două zile înainte? O alta enigmă – privatizarea neroadă prin bonuri, furtul masiv al averii cetăţenilor Republicii Moldova de către un grup de interese care a folosit cinic resursele cetăţenilor din banca de economii, luând credite uriaşe pe care le-au întors, după devalorizarea rublei şi leului în sume foarte mici. Urmează legiferarea stranie a partidului comunist la care şi-au adus aportul şi unii democraţi, readucerea lui Petru Lucinshi la putere, transformarea republicii prezidenţiale în republică parlamentară, demiterea premierului Ion Sturza de către comuniştii lui Voronin şi ppcd-iştii lui Roşca cu două zile înainte de a pleca la Helsinki unde trebuia să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, aducerea prin fraudă socială şi politică a comuniştilor la putere în 2001, alianţa misterioasă dintre pcrm, ppcd, pd şi psld la 4 aprilie 2005.

Sunt şi alte enigme, dar pentru toate, se pare, se vor găsi răspunsuri doar într-un roman de Science Fiction.

http://www.voceabasarabiei.com/dir/sb/html/enigmele-sfasierii-noastre.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ