Etnicii ruşi din Moldova 'se simt discriminaţi'

0
50

      Valeri Klimenko
Valeri Klimenko susţine că datele din raport subestimează discriminarea ruşilor
Un studiu realizat de Institutul ţărilor CSI de la Moscova, arată că etnicilor ruşi din Republica Moldova li se încalcă cel mai mult şi permanent drepturile, în comparaţie cu starea lor din alte câteva foste republici sovietice şi republici separatiste, unde s-a realizat studiul.
Cercetarea sociologică a fost realizată la solicitarea Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, în Armenia, Belorusia, Kazahstan, Kirghizia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria şi Osetia de Sud, se spune pe pagina de internet a Institutului.

Potrivit rezultatelor studiului, majoritatea ruşilor din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente ar dori să li se garanteze din partea Rusiei, dubla cetăţenie.

De la autorităţile ţărilor unde locuiesc aşteaptă însă acordarea limbii ruse, statut de limbă de stat.

Acelaşi studiu a arătat că cel mai mult li se încalcă drepturile etnicilor ruşi în Republica Moldova, în special la angajare – 22, 2%, la studii – în aproape 11% din cazuri şi în activitatea social-politică – 11, 2%.

În acelaşi timp, aproape 27% dintre etnicii ruşi consideră, potrivit studiului, că autorităţile Republicii Moldova îi împing să părăsească ţara.

Discriminare „subestimată”

Sunt gata să plece din Republica Moldova, după cum arată rezultatele cercetării, 60% dintre etnicii ruşi intervievaţi, în baza condiţiilor preferenţiale pe care le oferă Programul de stat de susşinere pentru repatrierea ruşilor din fostele republici sovietice.

Actualmente, la conducerea ţării au acces 0,45% dintre reprezentanţii minorităţilor etnice. Adică, din 10 oameni care pretind la o funcţie de demnitar ar avea acces jumătate de om

Valeri Klimenko

Valerii Klimenko, liderul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, de orientare pro-rusă, a declarat la BBC că în următorii câţiva ani, vor pleca din Republica Moldova în Rusia, aproximativ 50.000 de persoane.

„Aproape câte o sută de oameni ni se adresează zilnic pentru a-i consulta referitor la plecarea în Rusia, şi printre aceştia sunt şi mulţi moldoveni”, a spus Valeri Klimenko.

Liderul Mişcării social-politice Ravnopravie, consideră că procentele din raportul Institutului de la Moscova sunt „diminuate”.

În realitate însă, potrivit lui Valeri Klimenko, sunt mult mai multe cazuri de încălcare a drepturilor etnicilor ruşi din Repubica Moldova.

Studiu „tendenţios”

„Actualmente, la conducerea ţării au acces 0,45% dintre reprezentanţii minorităţilor etnice. Adică, din 10 oameni care pretind la o funcţie de demnitar ar avea acces jumătate de om”, spune Valeri Klimenko.

Viktor Grebenscikov îl contrazice pe Valeri Klimenko

„Iar în ce priveşte studiile, tinerilor ruşi nu li se spune de la început, când sunt admişi la o instituţie superioară de învăţământ, când plătesc contractul, că ajunşi în anul trei vor fi trecuţi în grupe cu predare în limba moldovenească”, mai spune domnul Klimenko.

Dar Viktor Grebenscikov, profesor la ASE Chişinău, originar din Siberia, şi stabilit în Republica Moldova, consideră că studiul institutlui CSI este „tendenţios”.

Viktor Grebenscikov a declarat la BBC că situaţia ruşilor din Republica Moldova este foarte bună, mai ales când este comparată cu ce adin ţări ca Turkmenistan sau chiar cu Estonia sau Letonia, care sunt membre ale Uniunii Europene.

Ascultaţi interviul lui Vlad Georgescu cu Viktor Grebenscikov

Reprezentanţi ai Institutului ţărilor CSI de la Moscova au declarat la BBC, că raportul analitic, întitulat „Diasporele popoarelor Rusiei din ţările CSI”, întocmit în baza rezultatelor studiului va fi făcut public în întregime la sfârşitul lunii iulie.

Conform datelor ultimului recensământ, etnicii ruşi constituie 5,8% din populaţia Republicii Moldova, dacă se ia în considerare teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău.

Per total, inclusiv Transnistria, procentul de ruşi se ridică la 9% din totalul populaţiei Republicii Moldova.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070626_moldova_rusi.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ