”Eu sunt român, ca toţi de pe acest pământ”. Reacție vehementă a președintelui Republicii Moldova la declarațiile ambasadorului SUA privind Unirea

0
155
  1. ”Eu sunt român, ca toţi de pe acest pământ”. Reacție vehementă a președintelui Republicii Moldova la declarațiile ambasadorului SUA privind Unirea

Timofti a precizat că el este roman, la fel ca și strămoșii săi.

„În discuţiile mele cu preşedinţii altor ţări am spus mereu că sunt de origine română, aşa cum au fost părinţii, buneii mei şi toţi cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum şi să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării ştiinţifice şi inovaţiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătăţii pe potriva cerinţelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetăţenii să aibă încredere, să punem economia în funcţiune.

Să readucem încrederea cetăţenilor în stat şi să fim exigenţi cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a spus Nicolae Timofti, scrie infoprut.ro.

http://www.b1.ro/stiri/externe/eu-sunt-roman-ca-toti-de-pe-acest-pamant-reactie-vehementa-a-presedintelui-republicii-moldova-la-declaratiile-ambasadorului-sua-privind-unirea-160609.html

 

  1. Iohannis: Ziua Limbii Române e o sărbătoare a tuturor românilor, a cetăţenilor Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a spus miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce a decorat şapte profesori de limba română, că Ziua Limbii Române este o sărbătoare a tuturor românilor din ţară şi din afara graniţelor, a cetăţenilor Republicii Moldova, transmite Mediafax.

„De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. Este o sărbătoare a tuturor – indiferent de religie sau de apartenenţă etnică – români din ţară şi din afara graniţelor, cetăţeni ai Republicii Moldova, care, tot astăzi, sărbătoresc «Limba noastră». Acesta este numitorul comun al identităţii noastre şi unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem transmite generaţiilor următoare”, a spus preşedintele, după ceremonia de decorare.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/iohannis–ziua-limbii-romane-e-o-sarbatoare-a-tuturor-romanilor–a-cetatenilor-republicii-moldova-426833

 

  1. Presedintele R. Moldova cere parlamentului sa modifice Constitutia astfel incat limba de stat sa fie limba romana. Sunt roman, la fel cum au fost, parintii, buneii mei si tot neamul care traieste pe acest pamant

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cere Parlamentului de la Chisinau sa puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale din 2013 si sa modifice articolul 13 al legii fundamentale, astfel incat limba de stat sa fie limba romana. Timofti a declarat miercuri la Academia de Stiinte a Moldovei ca este roman, „la fel cum au fost, parintii, buneii mei si tot neamul care traieste pe acest pamant”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21258612-presedintele-moldova-cere-parlamentului-chisinau-modifice-constitutia-astfel-incat-limba-stat-fie-limba-romana.htm?nomobile=

 

  1. Senatul României, Declaraţie împotriva afirmaţiilor ambasadorului american James D. Pettit

Senatul României respinge fără echivoc, ca neavenite, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziția oficială a Guvernului sau Senatului SUA, și așteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităților americane în legătură cu afirmațiile diplomatului, se arată într-un proiect de Declarație aparținând Camerei Superioare a Parlamentului.

http://infoprut.ro/45068-senatul-romaniei-declaratie-impotriva-afirmatiilor-ambasadorului-american-james-d-pettit.html

 

  1. Tăriceanu îi cere explicaţii lui Obama după declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău

Călin Popescu Tăriceanu propune adoptarea unei declaraţii a Senatului prin care forul legislativ îşi manifestă ”insatisfacţia” faţă de declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău şi cere ”un răspuns lămuritor” de la preşedintele Obama, Departamentul de stat şi Senatul SUA.

http://www.gandul.info/politica/tariceanu-ii-cere-explicatii-lui-obama-dupa-declaratiile-ambasadorului-sua-la-chisinau-15635215

 

  1. Şi dacă Rusia ar fi de acord cu unirea dintre România şi Republica Moldova?

Deşi pare o iluzie presupunerea din titlu, există argumente din care rezultă posibilitatea aceasta. Primul argument vine din declaraţia unui ziarist, Maxim Shevcenko, unul din oamenii de încredere ai preşedintelui Putin, membru al Consiliului pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse. Iată declaraţiile lui Maxim Shevcenko: „O parte semnificativă a poporului moldovenesc doreşte reunirea cu România. Acesta este punctul care trebuie să fie discutat foarte detaliat şi cu atenţie. Reunificarea Crimeei cu Rusia a creat un precedent pentru alte regiuni ale Europei”
http://adevarul.ro/news/politica/Si-dacarusia-acord-unirea-romania-republica-moldovad-1_57c6609e5ab6550cb83d4420/index.html

  1. 31 august – Ziua Limbii Române care ne unește

Românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române, sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013. 

http://infoprut.ro/45061-31-august-ziua-limbii-romane-care-ne-uneste.html

 

  1. Ambasada de la Bucureşti precizează poziţia SUA faţă de România şi Republica Moldova

Administraţia de la Washington sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi salută, totodată, colaborarea Bucureştiului cu Chişinăul în direcţia consolidării democratice, se arată într-o reacţie transmisă Hotnews.ro de ambasada SUA din România. Precizările vin în contextul controverselor iscate de declaraţiile ambasadorului american din Republica Moldova, James Pettit, privind raporturile dintre România şi Moldova.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/ambasada-de-la-bucuresti-precizeaza-pozitia-sua-fata-de-romania-si-republica-moldova-556852

 

  1. Declarația Uniunii Scriitorilor cu privire la afirmațiile ambasadorului SUA

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, întrunit expres într-o ședință lărgită, se vede nevoit să ia atitudine față de declarațiile sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune cu acoperire națională, declarații ce ating tocmai „sfânta sfintelor”, adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ”80 ai sec. XX tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

http://www.timpul.md/articol/declaraia-uniunii-scriitorilor-cu-privire-la-afirmaiile-ambasadorului-sua–96998.html

 

  1. George Simion: „Mi se pare extraordinar că ruşii ne vizitează ţară!”

Proiectul „Cunoaşte-ţi ţara” a fost prelungit până vara viitoare

În perioada 19-21 august, un grup de 44 de persoane din diferite localităţi ale R. Moldova a avut ocazia de a vizita locurile frumoase ale Braşovului. Copii, tineri, pensionari, timp de trei zile, şi-au cunoscut ţară vizitând castelele Bran, Peleş, cetatea Albă, Râşnovul, muzeul Mureşenilor, prima şcoală românească aflată în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Şcheii Braşovului şi alte locuri frumoase. Chiar dacă printre vizitatori erau şi persoane care „ne ponimali po-rumânski”, şi acestea se arătau interesate de tot ceea ce vedeau, procurându-şi tricouri cu logotipurile oraşului Braşov.

http://www.jc.md/george-simion-mi-se-pare-extraordinar-ca-rusii-ne-viziteaza-tara/

  1. Ziua Limbii Române la TVM: Basarabeanca – „Hai, la Hora Neamului” (Dacii)

Un cântec scris de îndrăgita cantautoare în anul 2011, pe 27 august, zi istorică în care a avut loc PRIMA Mare Adunare Naţională la Chişinău (1989) şi a fost proclamată Independenţa R. Moldova (1991).

Televiziunea Naţională Moldova 1, programul de muzică patriotică „Moldova, Ţara mea de dor”, dedicat Sărbătorilor Naţionale Limba noastră cea Română (31 august 1989) şi Ziua Independenţei (27 august 1991).

http://flacaratv.md/ziua-limbii-romane-la-tvm-basarabeanca-hai-la-hora-neamului-dacii.html

 

  1. Ambasadorul SUA de la București : La mulţi ani limba română!

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm felicită românii de pe ambele maluri ale Prutului cu sărbătoarea Limbii Române.

http://deschide.md/ro/stiri/externe/298/Ambasadorul-SUA-de-la-Bucure%C8%99ti–La-mul%C5%A3i-ani-limba-rom%C3%A2n%C4%83!.htm

 

  1. Poeţi ai neamului românesc, comemoraţi de Ziua Limbii Române

Zeci de oameni, dar şi scriitori au adus un omagiu oamenilor iluştri ai Moldovei, care au luptat ca limba română să revină la ea acasă.

„Sunt peste 100 de scriitori care nu mai sunt printre noi, dar care au pus umărul ca noi să ajungem să sărbătorim 25 de ani de când limba română este limba oficială a statului Republica Moldova, deşi în Constituţie este scris altceva”, a spus membrul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Nicolae Rusu.

http://trm.md/ro/social/poe-ti-ai-neamului-romanesc-comemora-ti-de-ziua-limbii-romane/

 

  1. Dan Dungaciu: „Apără-mă, Doamne, de prieteni“. Despre declaraţiile ambasadorului american la Chişinău în zece puncte

A nu reacţiona la declaraţiile ambasadorului Statelor Unite în R. Moldova făcute la postul public de televiziune (26 august 2016) este, din perspectivă românească, o ipocrizie. Un parteneriat strategic nu se clădeşte pe şuşoteli, tăceri insidioase şi înghiţit de broaşte (geo)politice.

Având conştiinţa limpede şi fermă că episodul nefericit al declaraţiilor domnului James Pettit nu va şubrezi parteneriatul strategic vital între Washington şi Bucureşti, el trebuie abordat, fără pudibonderii inutile, tocmai pentru a sublinia, dacă mai era cazul, că problematica R. Moldova rămâne, pentru românii din dreapta Prutului, sensibilă şi strategică.

http://fumn.eu/dan-dungaciu-apara-ma-doamne-de-prieteni-despre-declaratiile-ambasadorului-american-la-chisinau-in-zece-puncte/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ