Eurodeputații români: „Dacă există o țară care merită cu adevărat o liberalizare a regimului de vize, această țară este Republica Moldova”

0
112

La audierile din Parlamentul European privind evoluția relațiilor cu Moldova, mesajul deputaților a fost că, dacă nu vrea o dezamăgire ca în Ucraina, Comisia Europeană trebuie să susțină acum guvernul de la Chișinău. Prezent la audieri, eurodeputatul român Traian Ungureanu a salutat declarația Comisarului pentru extindere Stefan Fuele că dacă există o țară care merită cu adevărat o liberalizare a regimului de vize, această țară este Republica Moldova.

În privința sprijinului concret pe care UE îl va acorda Moldovei, Traian Ungureanu a remarcat o noutate încurajatoare: exact astăzi Comisia Europeană a remis Parlamentului UE planul de asistență microfinanciară: un pachet de aproximativ 90 de milioane de euro. Un lucru cu atît mai important cu cît premierul Filat, prezent la dezbateri, a subliniat importanța asistenței UE în condițiile în care Moldova și-a făcut lecțiile în ceea ce privește reforma economică.

Eurodeputatul Cristian Preda a declarat că Moldova trebuie să atingă standardele UE și să convingă partenerii din UE că este un plus pentru Uniune. „Aniversăm un an de când opțiunea europeană a Moldovei a fost clar afirmata de către Alianța care se aflăla putere și, prin urmare, putem vedea că în decursul acestui an Moldova a confirmat prin numeroase gesturi opțiunea sa pentru integrarea în familia europeană și a creat în acest fel încredere în UE și o speranță pentru cetațenii din Republica Moldova”, a precizat Preda.

În privința eventualității retragerii reprezentanților speciali UE din Moldova și Georgia, Traian Ungureanu a declarat că parlamentarii prezenți la audieri au atacat propunerea Catherinei Ashton, iar comisarul Fuele nu a reușit să ofere o explicație convingătoare. Interesant este că s-a simțit aici o oarecare presiune, o oarecare urgență în dezbatere, mai ales din partea parlamentarilor care au atras atenția că susținerea liniei politice a guvernului de la Chișinău trebuie tratată în regim de urgență, pentru că orice întîrziere poate avea consecințe dramatice pe flancul de est al Uniunii Europene.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la europalibera.org

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ