Europa condamna Tiraspolul

0
55

— In unanimitate, in plenul Parlamentului European a fost votata ieri rezolutia privind Republica Moldova, un text extrem de important. Poate sa insemne lansarea unui semnal, deosebit de clar si de dur, privind pozitia UE in ce priveste viitorul acestei zone. Importanta acestui document este extrem de mare mai ales ca, in ultima perioada, observatorii politici de la Bruxelles erau convinsi ca institutiile comunitare isi definesc politica pe termen scurt si pe termen mediu exclusiv prin prisma dependentei energetice din ce in ce mai evidente fata de Rusia. Numai ca, in acest moment, aparitia deciziei de a sprijini independenta viitoare a provinciei Kosovo a ridicat si o problema, chiar o nevoie stringenta, de a defini pozitia UE fata de conflictele inghetate din fostul URSS. Asa cum ar fi, printre alte posibile exemple, Transnistria.

Condamnare fara echivoc

Iata de ce tonul documentului adoptat acum este fara echivoc, si poate, pentru binele nostru, ar fi fost bine sa fie asa de mult mai mult timp. Iata argumentatia textului: „deoarece razboiul din 1992 din regiunea Transnistria a Republicii Moldova a dus la stabilirea unui regim separatist, ilegitim si autoritar in regiune; situatia de confilict inghetat persista si violarile drepturilor omului continua sa fie deosebit de grave si pe scara larga; deoarece nu au fost gasite solutii finale la conflictul transnistrean in ciuda deciziilor internationale mentionate (in partea explicatorie a deciziei UE, n.n.), ceea duce la continua deteriorare a respectului drepturilor omului in regiune; ultimul exemplu privind violarea drepturilor omului in Transnistria este cazul lui Tudor Petrov-Popa si Andrei Invantoc care au fost supusi unui tratament degradant si li s-a interzis intoarcerea acasa…; …arestarea si detentia ilegala sub acuzatie de terorism a tuturor membrilor asa-numitului Grup Ilascu a reprezentat un act ilegal al regimului separatist din Transnistria… si nu a corespuns standardelor internationale privind principiile procesului drept, respectarii suprematiei legii, al dreptului prizonierilor si prevenirea torturii si tratamentelor inumane… continua violarile severe ale drepturilor omului in Transnistria, mai ales in ce priveste negarea drepturilor romanilor prin inchiderea scolilor de limba romana si profanarea unui cimitir romanesc… ca si violarea drepturilor politice si libertatilor intregii populatii care traieste in aceasta zona, ceea ce da nastere unui trafic extins cu fiinte umane si crimei organizate

PE condamna si agresarea lui Andrei Ivantoc

In textul final al rezolutiei Parlamentului European se „saluta eliberarea domnilor Ivantoc si Petrov-Popa, dar deplange faptul ca eliberarea lor de catre regimul separatist de la Tiraspol a fost declarata ca fiind rezultatul incheierii perioadei de detentie si nu implementarii deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului si condamna faptul ca domnul Ivantoc a fost supus unor violente si atacuri asupra demnitatii sale personale in momentul eliberarii din inchisoare, asa cum demonstreaza inregistrarile video”.

Rezolutia solicita Comisiei Europene si Consiliului European sa ia in considerare masuri de implicare mai intense si mai mari ca dimensiune in procesul de negociere si solutionare a conflictului, cerand „o mai mare implicare a UE in solutionarea conflictului in zona imediatei vecinatati, inclusiv ridicarea statutului UE la acela al unui partener cu drepturi depline in negocieri; reaminteste tuturor partilor ca regimul separatist de la Tiraspol permite existenta infloritoare a crimei organizate, inclusiv traficul de armament, contrabanda si spalarea de bani, subliniind ca acest lucru se constituie intr-un risc considerabil pentru stabilitatea regiunii”.

Unitate romaneasca

Este remarcabil faptul ca, printre semnatarii motiunii, se regasesc europarlamentari romani din toate grupurile politie, raspunzand prompt textului initial al declaratiei, conceput si transmis de Maria Petre din partea grupulului PPE. Romanii care au semnat motiunea sunt: Roberta Anastase, Maria Petre, Ovidiu Gant, Monica Ridzi, Marian-Jean Marinescu, Radu Tirle, apoi Dan Mihalache, Radu Podgoreanu (Grupul PSE), Adina Valean (grupul ALDE). Este un lucru care-i onoreaza si marcheaza, dupa stiinta mea, prima mare actiune politica a romanilor in PE. De aceea, cu tristete, trebuie sa notez ca, cu cateva zile in urma, in seria obisnuita a „e-mailurilor otravite”, primeam de la de la domnul Magdin, ofiterul de presa la Bruxelles al al PSD, un fel de avertizare cum ca „multe persoane” n-ar fi de acord cu anume puncte din schita initiala de proiect.

Iata insa ca, in final, ideea de solidaritate nationala a putut prevala si asta intr-un moment in care acest semnal din partea UE poate fi preludiul unei definiri mai ample a politicii de „vecinatate apropiata” in care Romania si telurile sale istorice sa fie rediscutate cu seriozitatea necesara.

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-13&id=223826

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ