Europa la Cahul

0
63

La 20 februarie, in cadrul Universitatii de Stat din Cahul, a avut loc deschiderea oficiala a Centrului Interactiv European«Pro–Europa». La inaugurarea Centrului, fondat de Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al R.Moldova si Fundatia «Eurasia» au fost prezenti presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, reprezentanti ai Organizatiilor ce au finantat proiectul si colectivul didactic al universitatii. Deschiderea Centrului are menirea de a sensibiliza opinia publica din R.Moldova privind semnificatia si oportunitatea procesului de integrare europeana.
In cadrul conferintei regionale «Cooperarea dintre autoritatile publice locale si societatea civila in procesul de integrare europeana», desfasurata la Cahul in aceeasi zi, presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca tara noastra nu are de parcurs alta cale decat cea a Europei. «Integrarea europeana nu este o viza turistica sau un simbol frumos, este un lucru serios si important. Toata esenta integrarii europene consta in faptul ca acest proces sa fie inteles si constientizat de populatia noastra, fiindca realizarea acest scop nu este doar o atributie a autoritatilor, ci si a cetatenilor», a adaugat presedintele.

«Uniunea Europeana este cea mai mare »barca« economica. Ca sa urci in ea trebuie sa insisti la crearea propriilor valori. Exista valori esentiale, precum democratia si suprematia legii, spre care trebuie sa tinda si R. Moldova», a declarat seful Delegatiei Comisiei Europene in Moldova, Cesare de Montis.

Directorul Fundatiei «Eurasia», Reprezentanta din Moldova, Sorin Mereacre, a mentionat ca numarul populatiei care doreste ca R.Moldova sa se integreze in UE este foarte mare. Prin urmare, deschiderea Centrului «Pro–Europa» va oferi cetatenilor posibilitatea de a se implica in implementarea actiunilor stipulate in Planul de Actiuni R. Moldova — Uniunea Europeana.

In primele zile ale lunii martie va avea loc deschiderea oficiala a unui Centru similar la Balti. Centrul «Pro–Europa» din Balti va fi administrat de Centrul «Contact» din localitate.

Natalia JUNCU

sursa:http://www.garda.com.md/119/exod/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ