Europarlamentar: E doar o chestiune de timp până când Dodon va fi nevoit să bată la ușa Bucureștiului

0
103

 

  1. Igor Dodon a fost UMILIT la Moscova de corespondentul TVR: Ce s-a întâmplat

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a fost umilit în timpul vizitei din Federaţia Rusă. Şeful statului moldovean a păţit-o grav în timpul unei conferinţe de presă, atunci când a fost pus la punct de un jurnalist rus.

Dodon a fost salutat de un jurnalist din România în limba română, dar acesta a ţinut să precizeze că doar salutul a fost în română şi că întrebarea o va adresa în limba rusă. În replică, moderatorul conferinţei, un jurnalist rus, a declarat: „Nu e nimic straşnic, noi toţi înţelegem limba română”. Cu toate acestea, Dodon s-a grăbit să adauge: „Şi moldoveneasca o înţelegeţi”, conform jurnal.md.

Jurnalistul rus, care stătea la aceeaşi masă cu preşedintele Moldovei, a accentuat însă că cel care i-a adresat o întrebarea lui Dodon n-a vorbit în moldovenească, ci în română. „El doar în română a început să vorbească cu noi. Iar moldovenească… e moldovenească”, a punctat jurnalistul rus. Igor Dodon a rămas fără replică. Precizăm că în prima sa zi de mandat, Igor Dodon a schimbat limba română în moldovenească pe site-ul preşedinţiei, fapt care a provocat un val de nemulţumiri.

http://www.stiripesurse.ro/igor-dodon-a-fost-umilit-la-moscova-de-corespondentul-tvr-ce-s-a-intamplat-video_1174689.html

 

  1. 18 ianuarie: 8 ani de la moartea poetului Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc 8 ani de la moartea tragică a poetului Grigore Vieru, care s-a stins în urma unui grav accident de circulaţie.

Grigore Vieru s-a născut în familia de plugari români a lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani pe care o termină în 1953.

http://independent.md/18-ianuarie-8-ani-de-la-moartea-poetului-grigore-vieru/

 

  1. Scântei în Moldova, după afirmația lui Dodon. Ședință de Guvern tensionată

Igor Dodon a afirmat în Rusia că jumătate din România e pământ moldovenesc. El a mai spus că intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE, dar și să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitică. 

La începutul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a precizat că a fost pus în situația să facă precizări în urma acestor afirmații.

”Astfel de declarații nu vor avea niciun fel de aplicare practică la Chișinău. Guvernul nu va accepta în niciun fel așa ceva. Acest acord este unul din pilonii noștri strategici pe care se bazează Guvernul. Avem regim liberalizat de vize, avem un acord de finanțare macrofinanaciară în valoare de 100 de milioane de euro și dacă cetățeanul simplu nu a simțit aceste investiții ale UE nu este vina Uniunii Europene dar a administrației de la Chișinău”, a spus Filip, potrivit deschide.md.

https://www.dcnews.ro/scantei-in-moldova-dupa-afirma-ia-lui-dodon-edin-a-de-guvern-tensionata_529722.html

 

  1. Igor Dodon blochează numirile de ambasadori: Conflict cu guvernul

Igor Dodon recunoaşte că are un conflict cu guvernul de la Chişinău. Ameninţă că va organiza un referendum pentru a primi mai multe prerogative, astfel încât să poata dizolva Parlamentul şi să numească un nou executiv.

http://www.stiripesurse.ro/igor-dodon-blocheaza-numirile-de-ambasadori-conflict-cu-guvernul_1174792.html

 

  1. MAE: Afirmaţiile lui Dodon – inadecvate. Nu corespund relaţiilor speciale dintre România şi Moldova

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că declaraţiile recente ale lui Igor Dodon sunt inadecvate şi nu corespund relaţiilor speciale dintre România şi Moldova. Şi Klaus Iohannis a comentat declaraţiile omologului moldovean.

http://www.euractiv.ro/euractiv-moldova/mae-afirmatiile-lui-dodon-inadecvate.-nu-corespund-relatiilor-speciale-dintre-romania-si-moldova-6444

 

  1. Ambasadorul Republicii Moldova la ONU: „Moldova istorică a ales să fie România”

Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a publicat, miercuri, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care amintește ”tuturor novicilor în materie de istorie că teritoriul actual al Republicii Moldova a fost rupt în 1812 de la Imperiul Otoman și a fost numit greșit ‘Besarabskaia Gubernia’ și că Principatul Moldovei a continuat să existe până în anul 1859, când principatele Moldovei, Munteniei și Ardealului s-au unit sub numele de România”.

https://www.realitatea.net/ambasadorul-republicii-moldova-la-onu-moldova-istorica-a-ales-sa-fie-romania_2023643.html

 

 

 

  1. Iohannis, catre ambasadorii de la Bucuresti: Politica externa si de securitate a Romaniei va ramane pe aceleasi coordonate

Presedintele Klaus Iohannis a dat asigurari ambasadorilor la Bucuresti ca politica externa si de securitate a Romaniei va ramane pe aeleasi coordonate ca si pana acum.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21539928-iohannis-catre-ambasadorii-bucuresti-politica-externa-securitate-romaniei-ramane-aceleasi-coordonate.htm

 

 

 

  1. Președintele Iohannis subliniază angajamentul României pentru integrarea Republicii Moldova în UE

Președintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, la reuniunea cu ambasadorii străini acreditați la București, angajamentul României referitor la dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și, totodată, a reiterat așteptările părții române ca președintele acestei țări, Igor Dodon, să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale.

http://www.agerpres.ro/politica/2017/01/18/presedintele-iohannis-subliniaza-angajamentul-romaniei-pentru-integrarea-republicii-moldova-in-ue-12-48-54

 

 

 

  1. Dodon vrea ANULAREA Acordului de Asociere la UE. Chişinăul îi sare-n cap

Declaraţiile făcute marţi la Moscova de preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, potrivit căruia formaţiunea sa, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), va câştiga alegerile legislative din 2018 şi intenţionează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat în anul 2014, au fost denunţate de oameni politici de la Chişinău.

 

http://www.stiripesurse.ro/dodon-vrea-anularea-acordului-de-asociere-la-ue-chisinaul-ii-sare-n-cap_1174614.html

 

 

 

  1. Europarlamentar: E doar o chestiune de timp până când Dodon va fi nevoit să bată la ușa Bucureștiului

 

Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, este de părere că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se compromite prin declarațiile sale în fața tuturor partenerilor externi, inclusiv în fața României, de al cărei sprijin va depinde.

http://infoprut.ro/46328-europarlamentar-e-doar-o-chestiune-de-timp-pana-cand-dodon-va-fi-nevoit-sa-bata-la-usa-bucurestiului.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ