Eurovision și cele 174 de puncte românești

1
70

Eurovisionul, pe lângă un concurs de muzică mai “este și o arenă la baza căreia stă identitatea naţională […] Este un eveniment care încearcă să definească frontierele şi limitele Europei”. La această concluzie au ajuns un grup de intelectuali și profesori de teatru şi spectacol de la Universitățile din Warwick şi Londra în urma primului studiu academic despre Eurovision. (gandul.info)

Astfel, Eurovisionul este și o ocazie de a evidenția cooperarea dintre țările apropiate de un spirit de loialitate reciprocă.

Faptul că între Republica Moldova și România, referindumă doar la ultimele trei ediții, a avut loc un „schimb” de 12 puncte prin votul cetățenilor, explică relația apropiată dintre populația ambelor maluri ale Prutului. Pe fonul acestui vot, simpatizanții ruși din Republica Moldova oferă Rusiei doar 5 puncte. În acest context, Eurovisionul reușește să dovedească nu doar atitudinea, nu doar identitatea populației majoritare, dar și raportul dintre ansamblul minoritar și majoritar din Basarabia.

În concluzie: Cele 174 de puncte românești unește românii de pretutindeni într-un grup la baza căruia domină identitatea națională ce nu are frontiere. La fel țin să apreciez gestul nostru de a acorda României cele 12 puncte în limba română, acest lucru a mai fost remarcat și apreciat și de românii din dreapta Prutului. În confirmarea afirmației vin cu exemplul unor comentarii postate pe tvr.ro :

  • 1. RUSINE celor care au ales prezentatoarea aia pt Romania, ce naiba ma? vorbesc moldovenii in romana, se mandresc ei cu romana si noi nu, RUSINE SA VA FIE, BRAVO MOLDOVEI…pana si cand ne-au dat punctele au facut-o cu stil in ROMANA • Maddie
  • 2. imi pare rau pt. romania!!!! BRAVO MOLDOVA!!! MI SA RIDICAT PARUL CAND A ZIS IN ROMANA 12 PENTRU ROMANIA!!! DESI SUNT DIN BANAT SI NU PREA SUPORTAM MOLDOVENII ACUM VREAU SA ZIC NOTA 10!!!!...•GEO

 

Românii au sărbătorit alături calificarea în finala Eurovision 2011 (Foto: REUTERS)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ