Evenimentul verii: Marșul Centenarului, de la Alba Iulia la Chișinău, pe jos

0
67
  1. Evenimentul verii: Marșul Centenarului, de la Alba Iulia la Chișinău, pe jos

Un eveniment inedit va avea loc vara aceasta pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Este vorba despre Marșul Centenarului, cu punct de pornire Alba Iulia și de încheiere Chișinău. Cei 1300 de km vor fi străbătuți de participanți pe jos, în perioada 1 iulie-1 septembrie.

http://infoprut.ro/50141-evenimentul-verii-marsul-centenarului-de-la-alba-iulia-la-chisinau-pe-jos.html

 

  1. Consiliul Local Luduș a semnat Declarația de Unire cu Moldova

În ședința ordinară a Consiliului Local Luduș din luna mai 2018 a fost luată în discuție o inițiativă a consilierului local PMP Ioan Șopterean care în Expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre spune că „În anul Centenarului României, primarii și consilierii locali din peste 100 de localități din Republica Moldova, au votat în consiliile locale „Declarații de Unire”, prin care își afirmă dorința de Unire cu Patria Mamă, România”.

https://www.punctul.ro/consiliul-local-ludus-a-semnat-declaratia-de-unire-cu-moldova/

 

  1. Valentin Buda: „Apropierea dintre R. Moldova și România este ca o autostradă cu șapte benzi”

Valentin Buda: „Distanța a fost destul de mare între „Podurile de flori”, podurile acelea de suflet între românii de pe ambele maluri de Prut, și momentul când a fost demarată construcția podurilor adevărate, cele care se bazează pe afaceri, pe infuzii financiare către Republica Moldova, astfel încât discrepanța între cele două state românești să nu crească într-un mod care ar crea probleme unei Românii reunite. Distanța a fost foarte mare și a trebuit să treacă vreo 15-16 ani ca aceste proiecte să înceapă să se concretizeze și să demareze. E bine că totul s-a întâmplat, ceea ce aș vrea eu însă să adaug este faptul că nu trebuie niciodată să renunțăm nici la acele „Poduri de flori”, pentru că o relație care se bazează strict pe pragmatism și pe profit economic nu are acea susținere de suflet, nu are acea susținere sentimentală de care orice proces de readucere în cadrul aceleiași familii a tuturor membrilor ei are atâta nevoie.”

https://www.europalibera.org/a/valentin-buda-relatia-bucuresti-chisinau/29273422.html

 

  1. Locuitorii Republicii Moldova sunt invitaţi să lanseze afaceri în România

250 de locuitori ai Republicii Moldova, care au şi cetăţenie română, vor fi instruiţi în domeniul antreprenorial. Se spera că, ulterior, ei vor veni cu idei de afaceri ce pot fi dezvoltate în România.

http://tvrmoldova.md/economic/locuitorii-republicii-moldova-sunt-invitati-sa-lanseze-afaceri-in-romania/

 

  1. Absolvenţii alolingvi au susţinut astăzi examenul la limba şi literatura română

Au început examenele de bacalaureat. Astăzi, absolvenţii alolingvi au susţinut testul la limba şi literatura română. Tinerii spun că gramatica le-a cam dat bătăi de cap. La prima sesiune au fost înregistraţi peste 2 mii 900 de candidaţi. Aceştia au fost repartizaţi în 92 de centre de bacalaureat, 30 fiind în Chişinău.

http://tvrmoldova.md/social/absolventii-alolingvi-au-sustinut-astazi-examenul-la-limba-si-literatura-romana/

 

  1. Proiect inedit: filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire”

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu  Comitetul pentru Drepturile  Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, va realiza un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.

http://infoprut.ro/50135-proiect-inedit-filmul-documentar-romanii-din-timoc-la-100-de-ani-de-la-marea-unire.html

 

  1. Un „TEZAUR” de cultură oferit în anul Centenar al României

Monumentul a fost inaugurat în anul 1993 atunci când a fost scoasă și revista culturală „Tezaur”.
De atunci, revista apare cu eforturi financiare considerabile, sponsori fiind S.C. Mircea Trans SRL Luduș, S.C. MOBIGRI S.R.L. Tîrgu Mureș și Consiliul Județean Mureș (din an în an cu sume tot mai mici) și cu efortul material și spiritual a lui Petru Nemeș, matematicianul cucerit de istoria culturală a ținutului său natal.

https://www.punctul.ro/un-tezaur-de-cultura-oferit-in-anul-centenar-al-romaniei/

 

  1. Festivalul RomânIA Autentică în ediţie de Centenar

A început numărătoarea inversă pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului  RomânIA Autentică care se va desfăşura de Sânziene, în perioada 23-24 iunie în trei locații simultan, la Hobiţa – Poiana Mare, la Iaşi în fața Palatului Culturii şi în Piața Sfatului din Braşov.

https://www.agerpres.ro/ots/2018/06/05/festivalul-romania-autentica-in-editie-de-centenar–638113

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ