Evenimentul Zile: Voronin a stat doar cinci ore la Bucureşti

0
53

Voronin
Delegaţia Republicii Moldova, condusă de preşedintele Vladimir Voronin, a asistat doar cinic ore la lucrările simmit-ului NATO. În acest timp, liderul Moldovei a luat parte la un dejun de lucru cu reprezentanţii statelor NATO şi ai celor partenere ale Alianţei. Agenda preşedintelui moldovean pentru summit includea prezentarea iniţiativei sale de garantare internaţională a statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

Conform Mediafax, Deutsche Welle relata, în pagina electronică, faptul că Voronin ar putea cere Statelor Unite, UE şi Ucrainei să semneze un acord prin care să garanteze statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Liderul de la Chişinău crede că, prin semnarea unui astfel de acord, s-ar institui garanţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean. El a sugerat că Rusia este dispusă să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în schimbul refuzului Chişinăului de a adera vreodată la NATO.

Presa de la Chişinău critică însă iniţiativa liderului moldovean. Potrivit publicaţiei „Jurnal de Chişinău”, în cazul în care Voronin prezintă această propunere în cadrul lucrărilor summit ului NATO, „comunitatea euro-atlantică se va întări în convingerea că guvernarea comunistă de la Chişinău nu este una consecventă, ci şantajabilă şi obedientă Kremlinului”.

La Bucureşti, cu ocazia Summit-ului NATO, sunt prezenţi preşedinţii a şapte ţări din Comunitatea Statelor Independente: Rusia, Republica Moldova, Georgia (Mihail Saakaşvili), Ucraina (Victor
Iuşcenko), Azerbaidjan (Ilham Aliev), Turkmenistan (Gurbanguli Berdimuhamedov) şi Uzbekistan (Islam Karimov).

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5207

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ