Ex-preşedintele României, Ion Iliescu, riscă închisoarea pe viaţă.

0
66

Fostul presedinte risca sa-si petreaca restul zilelor dupa gratii daca va fi gasi vinovat de instigare la omor deosebit de grav in noul dosar al Mineriadei din ’90. Potrivit Codului Penal, „instigatorul se sanctioneaza cu aceeasi pedeapsa ca si autorul material al infractiunii”, adica cu inchisoare de la 15 la 25 de ani sau cu detentia pe viata. Noua acuzatie adusa lui Iliescu de procurorii militari este legata de incidentele care au avut loc in apropierea Ministerului de Interne (MI), pe 13 iunie 1990, cand patru persoane au murit, dupa ce politistii au folosit armamentul din dotare impotriva demonstrantilor.

Pe lista victimelor se afla Dragos Drumea, 20 de ani, Valentin Mocanu, 22 de ani, Mitrita Lepadatu, 25 ani, si Gheorghita Dunca, 40 de ani.

Patru victime „colaterale”

Potrivit marturiilor din dosar, prima victima a fost Mitrita Lepadatu care, pe 13 iunie 1990, putin dupa ora 17.00, a plecat de la serviciu impreuna cu trei colegi. Auzise ca in fata MI se intampla ceva.

Mai mult din curiozitate decat din spirit protestatar, Mitrita a mers catre „locul fierbinte”. O ora mai tarziu avea sa fie impuscat in cap. In acel moment, din cladirea MI se tragea haotic catre multime.

A doua victima a fost Dragos Drumea. In clipa in care a fost impuscat se afla, impreuna cu prietenul sau Mircea Lucian Paraschiv, in apropierea fostului magazin Romarta, la 60 de metri de barajul facut de soldati care trageau asupra manifestantilor si a celor ce treceau prin zona. Glontul l-a lovit in spate.

Si Gheorghita Dunca a fost ucis tot in apropierea magazinului Romarta, in noaptea de 13 spre 14 iunie, in timp ce se indrepta spre sediul Televiziunii pentru a o apara de „golani”. Glontul care l-a lovit i-a patruns prin rinichi si i-a perforat abdomenul.

A fost transportat mai intai la Politia Capitalei, iar apoi la Spitalul Ministerului de Interne, de langa Foisorul de Foc. De aici, a ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca, dar medicii nu l-au mai putut salva. A fost declarat decedat pe 15 iunie, la ora 10.00. Ultima victima a zilei de 13 iunie a fost Valentin Mocanu, impuscat mortal in fata MI.

ANCHETA

Amiralul „Cico” Dumitrescu, audiat Ieri, amiralul Emil „Cico”

Dumitrescu a fost audiat din nou de procurorii militari, in dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, in calitate de „faptuitor”. La iesirea din sediul Parchetului, acesta a precizat ca nu a avut nicio implicare in evenimentele respective, deoarece – desi activa in cadrul MI – avea atributii doar pe partea de relatii cu presa. Amiralul in rezerva a fost unul dintre apropiatii fostului presedinte Ion Iliescu, el ocupand postul de consilier de stat in timpul celui de-al doilea mandat al acestuia.

Sursa: Evenimentul zilei

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ