Ex-viceprimarul capitalei Anatol Ţurcanu a fost numit vicedirector al Agenţiei pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului

0
132

2007-02-21/16:33� Ex-viceprimarul capitalei, Anatol Ţurcanu, a fost numit în funcţia de adjunct al directorului Agenţiei pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, Igor Semenovker. Numirea lui Ţurcanu a fost anunţată în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 februarie, transmite Info-Prim Neo.

Anatol Ţurcanu, în vârstă de 57 de ani, este de formaţie inginer-constructor, şi a activat circa 10 ani în calitate de viceprimar al capitalei, fiind responsabil de construcţii, transport şi căi de comunicaţii.

După alegerile locale din 2003, mai mulţi funcţionari din echipa primarului de atunci al capitalei, Serafim Urecheanu, au fost reţinuţi, incriminându-li-se acte declarate de corupţie. Ţurcanu, care era acuzat într-un dosar privind furtul unor bunuri în valoare de 1,9 mil. lei de la regia „Apă-Canal”, a reuşit să părăsească ţara înainte de a fi arestat. El a fost anunţat în urmărire internaţională, iar pozele lui au fost publicate în presa de la Chişinău şi au figurat, la rubrica „Criminali anunţaţi în căutare generală”, chiar şi după clasarea dosarului, pe site-ul Comisariatului General de Poliţie.

Acum un an, la 10 februarie 2006, Ţurcanu a fost reţinut la Constanţa, în apartamentul fiicei sale, unde s-a aflat tot aceşti ani, fiind arestat preventiv pentru 29 de zile de magistraţii constănţeni, după care a fost extrădat în R. Moldova.

La scurt timp după extrădare, Anatol Ţurcanu a fost achitat. Cele trei dosare în care era cercetat fostul funcţionar public din echipa lui Serafim Urecheanu au fost clasate în luna iulie 2006. Presa presupunea atunci că încetarea dosarelor a fost dispusă după ce Ţurcanu a avut o întâlnire cu preşedintele Vladimir Voronin.

Ţurcanu a confirmat pentru presă că a avut întâlniri cu şeful statului „şi înainte, şi după clasarea dosarelor”, dar la aceste întâlniri cei doi au discutat problemele municipiului, dar nu şi dosarele respective. Ex-viceprimarul susţine că nu i s-a cerut nimic în schimbul încetării urmăririi penale. Atât Procuratura Generală (PG), cât şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) nu au dat nicio explicaţie privind clasarea dosarelor, după ce, timp de trei ani, acesta a fost suspectat de corupţie.

Dosarele au fost clasate în iulie, iar la 19 septembrie 2006, Cornel Mihalache, actualul preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, scria în ziarul „Puls” că „o buna parte a echipei parlamentare a lui Urecheanu este cu „trecut istoric interesant”. „În mare parte funcţionari, ei au venit în Parlament cu un singur scop, dar absolut important pentru libertatea lor – obţinerea imunităţii parlamentare. Pe listele blocului lui Urechean au figurat astfel de personaje istorice, precum ex-viceprimarul de Chişinău, Anatol Ţurcanu, care a fost anchetat acum trei ani într-un dosar intentat de Procuratura Chişinău. Funcţionarul a fugit chiar în timpul unui interogatoriu şi de atunci urmele lui aşa şi nu au fost identificate”…

Anatol Ţurcanu figurează pe listele BMD la alegerile parlamentare din martie 2005. Anterior, la alegerile locale din 2003, el a obţinut un mandat de consilier municipal pe lista AMN, iar ulterior, în Consiliul Municipal a fost citită o cerere care ar fi fost semnată de el, prin care Ţurcanu îşi retrăgea calitatea de consilier.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ