EXCLUSIV. Politicienii din RM despre rezultatele preliminare ale alegerilor din Ukraina.

0
52

Niciun partid politic nu a obţinut majoritatea în cadrul alegerilor parlamentare repetate, organizate în Ukraina. Urmează o perioadă de negocieri politice pentru formarea Guvernului. Care ar putea fi impactul acestor alegeri pentru Republica Moldova? În ce măsură aceste alegeri ar putea contribui la rezolvarea mai rapidă a conflictului transnistrean? UNIMEDIA a adresat aceste întrebări mai multor politicieni din Republica Moldova: Dorin Chirtoacă, primarul general al Chişinăului şi vice-preşedintele Partidului Liberal, Angela Aramă, deputat PPCD, Oleg Ţulea, deputat PD, Victor Osipov, purtător de cuvânt a AMN, Oleg Serebrian, preşedinte PSL şi Vladimir Filat, ex-vice-preşedintele Partidului Democrat.

Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chişinău:
„Rezolvarea conflictului transnistrean depinde de noi”
Alegerile din Ukraina nu schimbă foarte mult tabloul politic din Republica Moldova. Situaţia a rămas asemănătoare, deoarece nu există un câştigător detaşat, care să fi acumulat 50%+1 din voturi. E nevoie de o alianţă. Probabil că se va contura alianţa dintre Timoşenko şi Iuşcenko, iar Ukraina va continua traiectoria democratică. În privinţa soluţionării conflictului transnistrean, cred că mai mult depinde de noi. Poziţia Ukrainei s-a menţinut constantă şi consecventă. E adevărat, probabil nu la nivelul aşteptărilor noastre. Repet, depinde de noi ca să aducem prosperitate economică pe malul drept al Nistrului, ca şi cetăţenii din regiunea transnistreană să se orienteze către politica promovată la Chişinău.

Oleg Serebrian, preşedintele Partidului Social Liberal:
„Alegerile din Ukraina ar putea avea efecte şi în privinţa alegerilor din Moldova din 2009”
Trebuie să vedem care va fi configuraţia post-electorală. Sper ca Blocul Iuliei Timoşenko să cuaguleze în jurul său şi alte formaţiuni demoractice, inclusiv Partidul Ukraina Noastră. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci efectele vor fi pozitive atât asupra conflictului transnistrean, cât şi în perspectiva alegerilor parlamentare din Moldova din 2009. Dacă viitoarea coaliţie se va forma în jurul Partidului Regiunilor, atunci impactul va fi unul cât se poate de negativ asupra rezolvării conflictului transnistrean.

Vladimir Filat, ex-vice-preşedintele Partidului Democrat:
„Ukraina este interesată în soluţionarea conflictului transnistrean”
Ukraina este un actor foarte important pentru viitorul Republicii Moldova. Dincolo de faptul că este vecinul nostru din est, mai este şi ţară garant în privinţa soluţionării conflictului transnistrean. Ukraina este interesată ca în zona transnistreană să fie stabilitate, deoarece tot ce se întâmplă în privinţa producerii şi exportării armamentului sunt şi problemele Ukrainei. Cred că în cazul în care se va reuşi formarea unei coaliţii democratice dintre Timoşenko şi Iuşcenko, Ukraina se va apropia şi mai mult de obiectivele sale euro-atlantice.

Dacă Ukraina se va apropia de UE, atunci această situaţie va însemna şi facilităţi pentru Republica Moldova. Acum, contează ca partenerii de la Kiev să găsească limbă comună şi să creeze o coaliţie viabilă. În acest caz, Ukraina va deveni mai energică, iar cuvântul său va fi mai bine auzit.

Victor Osipov, purtător de cuvânt al Alianţei Moldova Noastră:
„Se poate repeta echilibrul de forţe între preşedintele Iuşcenko şi premierul Ianucovici”
Este greu de spus dacă rezultatele alegerilor din Ukraina vor putea contribui la soluţionarea mai rapidă a conflictului transnistrean, deoarece acest lucru depinde de modul în care se va schimba raportul de forţe politice în Ukraina. Se poate repeta situaţia unui echilibru între forţele politice afiliate preşedintelui Iuşcenko şi forţele politice afiliate primului ministru Ianucovici.

Se doreşte ca deciziile politice în Ukraina să fie mult mai ferme şi să poată viza perspective srategice. Dacă se vor face demersurile necesare în direcţia integrării europene, cu siguranţă că va fi impulsionată şi politica din Republica Moldova.

Oleg Ţulea, deputat în Parlamentul RM din partea Partidului Democrat:
„Rezolvarea conflictului transnistrean nu depinde de cine este la conducere în Ukraina”
Pentru mine, rezultatele alegerilor din Ukraina sunt o surpriză. Cât priveşte impactul pentru Republica Moldova, consider că rezolvarea conflictului transnistrean nu depinde de cine este la conducere în Ukraina. Având în vedere experienţa revoluţiei portocalii, anumiţi paşi în politica ukraineană sunt ireversibili. E nevoie de continuarea acţiunilor începute.

Angela Aramă, deputat în Parlamentul RM din partea Partidului Popular Creştin Democrat:
„Apar şanse ca să obţinem noi progrese în privinţa soluţionării conflictului transnistrean”
Putem spera că forţele pro-occidentale vor obţine majoritatea. Acum, depinde de capacitatea lor de a se înţelege pentru a forma Guvernul. Dacă va fi valabil un aşa scenariu, ne putem bucura, deoarece apar şanse ca să obţinem noi progrese în privinţa soluţionării conflictului transnistrean. E nevoie să păstrăm controlul frontierei cu Ukraina şi să mergem mai departe pe calea negocierilor.

Pentru mai multe detalii referitor la ultimele rezultate ale alegerilor din Ukraina, citiţi aici.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ