Există tortură în R. Moldova

0
61

Relele tratamente sunt în continuare frecvente în Republica Moldova, potrivit unui raport al organizaţiei Amnesty International.

Amnesty International invocă, în sprijinul acuzaţiei, trei decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului împotriva R. Moldova şi citează apoi cazurile lui Mihail Corsacov, Vitalie Colibaba şi Sergiu Gurgurov, unde fie a existat tortură, fie acuzaţiile nu au fost investigate în mod serios.
Raportul organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului atrage atenţia asupra a două cazuri de hărţuire a avocaţilor Ana Ursachi şi Roman Zadoinov, fiind avertizaţi că riscă acţiuni penale pentru „difuzarea de informaţii false şi afectarea imaginii ţării în străinătate” din cauza plângerilor cu privire la încălcarea drepturilor omului.
Amnesty denunţă, de asemenea, condiţiile inumane de detenţie în arest, prezentând exemplul raportului Comitetului European pentru prevenirea torturii care a descoperit condiţii „dezastruoase” la Comisariatul de poliţie Orhei şi critică interdicţia desfăşurării Gay Pride la Chişinău.
Raportul organizaţiei susţine că proiectul de lege adoptat de autorităţile de la Chişinău privind combaterea violenţei conjugale nu protejează cu adevărat victimele şi nu prevede sancţiuni adecvate împotriva infractorilor, deşi R. Moldova a ratificat protocolul opţional la Convenţia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.
Amnesty International critică şi încălcarea dreptului la libera exprimare.

sursa:http://www.jurnal.md/article/3257/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ