Experţii prognozează o creştere de 20% a producţie industriale, în anul curent

0
74

Industria moldovenească ar putea înregistra o creştere de 20 la sută în anul curent, a declarat marţi, 22 aprilie, analistul economic Valeriu Prohniţchi, în cadrul prezentării ultimului număr al publicaţiei Realitatea Economică, editată de Centrul analitic independent Expert-Grup.

Potrivit lui Prohniţchi, o astfel de evoluţie a industriei este posibilă în cazul unor condiţii climaterice favorabile, fluxului continuu al exporturilor de vinuri în Rusia şi ca rezultat al valorificării de către întreprinderile din R. Moldova a oportunităţilor oferite în cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome acordate de Uniunea Europeană.

Expertul susţine că datele statistice pentru lunile martie-aprilie a.c., arată că Guvernul Grecianîi a moştenit de la fostul executiv, condus de Tarlev, o economie care îşi revine după şocurile suferite în anii 2006-2007, dar care încă este expusă unor riscuri macroeconomice majore. Unele riscuri pot fi moderate prin instrumente de politică economică internă, în timp ce altele sunt de natură globală şi se află în afara ariei de influenţă a autorităţilor naţionale, afirmă Prohniţhci.

Potrivit Expert-Grup, avansul anual de 20 la sută este foarte posibil deoarece în primele două luni ale anului curent industria a intrat într-un puternic trend ascendent, înregistrând o creştere de 9,6 la sută.

Conform estimărilor experţilor, în martie industria a accelerat creşterea la circa 11 la sută, iar acest proces va continua şi în viitorul apropiat. Totodată, cei de la Expert-Grup susţin că creşterea va fi una de revenire şi volumul absolut al producţiei industriale nu va depăşi limitele istorice înregistrate.

Analiza efectuată de publicaţie arată că inflaţia rămâne cel mai semnificativ risc pentru economie pe termen mediu. Experţii susţin că deşi în martie creşterea preţurilor a fost mai mică decât în februarie, în expresie anuală aceasta atinge 15,4 la sută şi se află la cea mai înaltă cotă din decembrie 2003. Cu o creştere a preţurilor de peste 4 la sută în primul trimestru, s-ar putea ca prognozele inflaţioniste deja revizuite de Fondul Monetar Internaţional şi Guvern să mai fie revăzute în trimestrele II şi III. Pentru 2008, experţii de la Realitatea Economică mai prognozează o creştere până la 1,6 mlrd USD a volumului transferurilor de peste hotare efectuate de emigranţii moldoveni.

Potrivit analizei efectuate de publicaţie o asemenea evoluţie este posibilă deoarece în ianuarie-februarie curent remitenţele au înregistrat o creştere de 48 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

http://www.basa.md/?c=news&id=341075#341075

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ