Expertii sustin ca R. Moldova ramane a fi victima retragerii Rusiei din Tratatul FACE.

0
44

R. Moldova ramane a fi victima deciziei autoritatilor ruse de suspendare a aplicarii Tratatului privind Fortele Armate Conventionale in Europa (FACE), a declarat pentru Info-Prim Neo analistul politic Viorel Cibotaru.
Potrivit expertului, decizia recenta a Moscovei nu a modificat radical situatia, pentru ca defineste un status quo. Pentru R. Moldova nu este atat de importanta retragerea tehnicii grele militare, conform prevederilor Tratatului, cat a munitiilor de la Colbasna, care nu sunt prevazute in acesta.

In acelasi timp, sustine el, este clar ca perspectivele solutionarii conflictului transnistrean in prezenta trupelor ruse se complica. Cibotaru e de parere ca retragerea Rusiei din FACE fixeaza o situatie de conflict in Europa privind armele conventionale si, desigur, nu favorizeaza sub niciun mod solutionarea conflictului transnistrean, care este legata inclusiv de aceasta problema. Situatia devine neplacuta in esenta, iar R. Moldova ramane a fi victima acestei decizii, a conchis el.

Decretul privind suspendarea de catre Rusia a aplicarii Tratatului FACE a fost semnat de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, la 14 iulie. Printre altele, in decret se mentioneaza ca mai multe state semnatare, in speciale cele membre ale NATO, nu respecta prevederile acestuia. Ulterior, SUA s-au declarat ingrijorate de aceasta decizie a Kremlinului.

Tratatul FACE a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, stabilind un regim de control al armamentului conventional pe continentul european. In 1999 a fost semnata versiunea adaptata a Tratatului FACE, in care au fost luate in consideratie evolutiile ce s-au produs in sistemul securitatii europene odata cu destramarea URSS si Organizatiei Tratatului de la Varsovia. Intrarea in vigoare a Tratatului FACE Adaptat este intarziata de neindeplinirea de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE de a Istanbul, inclusiv de retragere a armamentului si fortelor militare din Transnistria.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ