Exporturile moldoveneşti spre România şi Bulgaria au crescut semnificativ, în ianuarie-martie curent

0
73

Schimburile comerciale ale R.Moldova cu România şi Bulgaria s-au majorat, în ianuarie-martie curent, de 1,9 ori şi, respectiv de 6,1 ori, conform unei analize a Ministerului Economiei şi Comerţului. Astfel, comerţul exterior cu România a constituit 215,7 mln USD, iar cu Bulgaria – 68,8 mln USD.

În această perioadă, exportul efectuat de către agenţii economici din R.Moldova în România a crescut de 1,9 ori, pe fondul livrărilor mari de metale şi a însumat 60,3 mln USD, iar importul din România s-a cifrat la 155,4 mln USD. Principalele mărfuri exportate au fost: bare şi tije din fier sau din oţeluri nealiate, uleiuri din seminţe de floarea-soarelui, de sofranas care au avut o cotă de 13,6% în totalul livrărilor spre România.

În acelaşi timp, exporturile moldoveneşti spre Bulgaria au alcătuit suma de 55,3 mln USD, iar importurile s-au cifrat la 13,5 mln USD.

Ministerul Economiei şi Comerţului afirmă că, deşi acordurile de comert liber semnate de R.Moldova cu România şi Bulgaria au fost denunţate, schimburile comerciale cu aceste ţări nu au suferit schimbări esenţiale, însă concluziile finale la acest capitol vor putea fi efectuate doar la începutul anului 2008.

http://www.basa.md/?c=news&id=310735#310735

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ