Expoziția de artă „România – Republica Moldova: Două țări, un singur suflet”

0
146

 

  1. Expoziția de artă „România – Republica Moldova: Două țări, un singur suflet”, inaugurată la Parlamentul European

La eveniment, organizat în clădirea Altiero Spinelli a PE, au luat parte autorii lucrărilor expuse — Cezara Kolesnik (pictură), Sorin Purcaru (sculptură), Vasile Botnaru (pictură în vin) și Eugen Gorean (acuarelă), eurodeputați români, șefa Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Luminița Odobescu, șeful Misiunii Republicii Moldova la UE, Eugen Caras, și asistenți europarlamentari.
În discursul de deschidere, eurodeputata Monica Macovei a subliniat că expoziția se dorește a fi un adevărat pod între cele două țări, în contextul în care de multe ori arta spune mai mult decât cuvintele, inclusiv decât cele rostite de politicieni. „Mesajul este acela că suntem împreună, suntem un singur suflet, așa cum se și numește expoziția” — a afirmat eurodeputata ECR.

http://www.agerpres.ro/politica/2016/06/22/expozitia-de-arta-romania-republica-moldova-doua-tari-un-singur-suflet-inaugurata-la-parlamentul-european-21-13-59

 

 

  1. În raionul Criuleni a fost inaugurat Scuarul Unirii. Harta României Mari, la loc de cinste

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a inaugurat marți Scuarul Unirii din satul Boșcana, raionul Criuleni. În centrul scuarului va sta o piatră comemorativă în memoria înaintașilor care au înfăptuit Unirea de la 1918, anunță asociația.

Ideea îi aparține lui Valeriu Bulgac, consilier local al satului Boșcana, și presupunea amenajarea unui spațiu de agrement pentru tineri și nu numai, care, pe lângă aspectul util, să le amintească locuitorilor satului despre identitatea națională a populației majoritare dintre Prut și Nistru. În cadrul ceremoniei de inaugurare a fost dezvelită și Piatra din travertin autohton, conturată sub forma României Mari.

http://infoprut.ro/44458-in-raionul-criuleni-a-fost-inaugurat-scuarul-unirii-harta-romaniei-mari-la-loc-de-cinste.html

 

 

  1. Ia românească, în patrimoniul mondial; Când va fi finalizat dosarul depus la UNESCO de România şi Republica Moldova

România şi Republica Moldova intenţionează să depună, până la finele acestui an, un nou dosar comun la UNESCO în vederea introducerii iei în lista patrimoniului cultural imaterial mondial.

Cercetătorii din cele două state lucrează asupra documentării acestui element de port popular, pentru a descoperi toate dovezile istorice la nivel de localităţi, de zone sau arii culturale mai mari.

http://www.jurnal.md/ro/social/2016/6/22/ia-romaneasca-in-patrimoniul-mondial-cand-va-fi-finalizat-dosarul-depus-la-unesco-de-romania-si-republica-moldova/

 

 

 

  1. Peste 200 de locuri alocate pentru romani din Ucraina si Republica Moldova la Universitatea „Stefan cel Mare” pentru licenta, masterat si doctorat

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a publicat Metodologia privind scolarizarea romanilor de pretutindeni, cu domiciliul stabil in Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Balcani si Diaspora, in invatamantul superior de stat si particular din Romania, la programe de studii acreditate, incepand cu anul universitar 2016-2017, precum si oferta locurilor alocate pentru romanii de pretutindeni in cele 48 de universitati din tara.

http://www.ziare.com/suceava/stiri-actualitate/peste-200-de-locuri-alocate-pentru-romani-din-ucraina-si-republica-moldova-la-universitatea-stefan-cel-mare-pentru-licenta-masterat-si-doctorat-6196119

 

 

  1. 1941 – Eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la de la dezrobirea Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, Prof. univ. dr. Alesandru Duţu în lucrarea sa desprea această luptă spune că, aceasta sa întâmplat dupa Angajarea României în al doilea război mondial (22 iunie 1941) – în baza apartenenţei la Pactul Tripartit (23 noiembrie 1940) şi a deciziei personale a generalului Ion Antonescu – a vizat refacerea integrităţii teritoriale a ţării, grav afectată în vara şi toamna anului 1940, când Basarabia, partea de nord a Bucovinei şi ţinutul Herţa, partea de nord-vest a Transilvaniei şi Cadrileterul (circa 100 000 kmp şi 7.000.000 de locuitori, reprezentând aproximativ 33 % din teritoriu şi din populaţie) au fost ocupate succesiv de către Uniunea Sovietică, Ungaria şi Bulgaria.

http://m.timpul.md/articol/1941—eliberarea-basarabiei-i-a-nordului-bucovinei%09-94334.html

 

  1. Moldova și România, gata să folosească sisteme anti-grindină la hotar

Comisia comună pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României propune urgentarea semnării unui memorandum dintre guvernele ambelor țări, ce ar permite utilizarea sistemelor anti-grindină la hotarul comun. Declarația aparține copreședintelui Comisiei din partea Republicii Moldova, deputatului George Mocanu.

http://www.timpul.md/articol/moldova-i-romania-gata-sa-foloseasca-sisteme-anti-grindina-la-hotar-94353.html

 

  1. De Ziua Suveranității, la Liceul „Gh. Asachi” din capitală va fi proiectat filmul „Te iubesc, Ion și Doina”

Mâine, pe data de 23 iunie 2016, Republica Moldova va marca 26 de ani de la proclamarea suveranității. Cu această ocazie, Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) va organiza proiecția filmului „Te Iubesc, Ion și Doina”, în regia Leontinei Vatamanu. Evenimentul va avea loc mâine, 23 iunie, la ora 16.00, în Sala Mică a Liceului Teoretic „Gh. Asachi” din Chișinău.

http://libertv.md/actualitati/de-ziua-suveranit%C4%83%C8%9Bii-la-liceul-%E2%80%9Egh-asachi%E2%80%9D-din-capital%C4%83-va-fi-proiectat-filmul-%E2%80%9Ete

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ