Expoziţie de fotografie având ca temă Războiul de pe Nistru

4
152

    Studenţii basarabeni de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava au organizat o expoziţie de fotografie care are ca temă Războiul de pe Nistru din 1992. Astfel cei care nu au auzit nimic despre aşa ceva sau cei care au uitat, au ocazia să vadă mărturii imortalizate pe hârtie ale acelor vremuri şi locuri. Expoziţia este deschisă in foaierul Auditoriumului „Joseph Schmidt” din corpul F al USV.

 

expozitie

 

    Nu am putut ajunge la deschiderea expoziţiei, aşa că vă ofer impresiile unuia dintre organizatori, de unde puteţi afla mai multe amănunte.

sdc11214-medium

sdc11275-medium

sdc11278-medium

     Ca să înţelegeţi mai bine care au fost condiţiile premergătoare izbucnirii acestui conflict sângeros şi nedrept, vă pun la dispoziţie un interviu cu Ilie Ilaşcu din ianuarie 1990, în care se descrie foarte relevant modul cum ocupantul face tot posibilul ca băştinaşul să stea cu capul în ţărână, exact cum se întâmplă acum cu românii în statul în curs de descompunere Ucraina, mai ales cei din sudul Basarabiei.

    Războiul inegal de pe Nistru şi eroii săi sunt comemoraţi şi de oamenii de peste Prut care s-au alăturat campaniei „Basarabia Pământ Românesc”, iniţiată de Noii Golani, prin replica basarabeană a acţiunii „Eroii nu mor niciodată”, numită „Eroii nu mor niciodată 1992”, care se desfăşoară în aceste zile dincolo de Prut.

4 COMENTARII

  1. Stimaţi alegători,
    Împreună am lansat schimbarea în anul 2005. Împreună am învins în alegerile locale din iunie 2007 prin alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, punând bazele unei administraţii corecte şi aflată în serviciul cetăţeanului. Doar împreună, la 5 aprilie 2009, putem câştiga şi realiza schimbarea spre bine în toată republica. Partidul Liberal este convins de victorie şi Vă invită să participaţi la alegeri. Viitorul nostru european depinde de prezenţa noastră la scrutin şi de votul Dumneavoastră pentru candidaţii Partidului Liberal.

  2. La alegirele de pe data de 5 aprilie e necesar ka toti sa plece la alegere!! Dar parerea mea e ca va cishtiga Comunishtii din pacate din cauza ca sunt multe partide ANTI-COMUNISTE.. Dar Comunishii e un partid unic impotriva altera.. Majoritatea tineretului a plecat pete hotare si pe teritoriul rp. Moldova au ramas doar oamenii in virsta (majoritatea din populatie) Baltu e un oras mai mult de 50% rusi si logic sa ne gindim ei vor vota pentru Comunisti.. Transnistria la fel!!

    Eu la fel doresc Marea Unire dar aceasta nu se va intimpla pina egzista cea mai mare problema a rp. Moldova adica Transnistria in frunte cu Igor Smirnov. Daca priviti televizorul puteti afla multe noutati stupide si haioase, un partid a propus ca rp. Moldova sa cadoneze Fed. Russe Treansnistria pe o durata de 3o de ani, eaca lumea ii proata, daca noi vom permite asa ceva noi in viata nu vom mai vedea Transnistria Unita cu rp. Moldova chiar daca Transnistria oficial nu egzista ca stat suveran. pentru astazi cam atit, daca imi voi deschide sufletul va trebui sa scriu un roman ))) pe curind!!!!

  3. Moldoveninul este un iad al balaurului.Balaurul este regimul totalitar exsovetic care-si revarsa iadul inpunindu-se cu forta militara in regiunile acaparate violent in timpul razboaielor purtate in zona transcarpatica.Un iad asemanator a fost neutralizat in DDR, odata cu reunificarea statului german, astfel balaurul a fost fugarit dupa granitile statului german. O remarca, balaurul a fost fugarit dar nu si nimicit, deaceea balaurul azi traeste prin Vladimir Voronin care injecteaza moldoveninul, cum o facea pe timpuri Erik Honeker in DDR. Moldoveninul poate fi neutralizat doar prin reunificarea statului Romania, cind balaurul va fi scos dupa granitile statale.

  4. Druta Ivan – cel mai carturar moldovan. S-a alaptat si se mai alapteaza la sinii Rusiei. Acum cind a crescut mare, tot mic a ramas in viziunile sale ce au inclinatie spre Rusia. Acum citi-va ani,pe mal de Nistru, in zona de frontiera cu Ucraina in directia Rusia, la Soroca a fost ridicata o luminare – simbol prin care autorul Druta Ivan doreste sa arate Moscovei ca Moldova este un cadavru care zace cu luminarea in mina. Simbolul a fost posibil de ridicat, numai datorita regimului comunist, care nu-si inchipuie viitorul fara o prezenta ruseasca in Basarabia.Asemenea figuri eminente ca Druta si Voronin lumineaza calea tot mai luminos si luminos,conducindu-ne in viitorul promis de Lenin.Druta i-a jurat faraonului din Moscova sa-i slujasca cu devotament,iar ca sa-si indreptateasca sederea sa in orasul idolului,face acest proiect luminare-simbol care ne demonstreaza inchinarea sa la idolul sau-Rusia. Aceasta forma de inchinare diabolica poarta in caracterul ei instrainare si rupere pe viu din patrimoniul national al neamului lui Stefan cel Mare-ziditor de cetati de aparare a tot ce este sfint. Iar daca Moldova va este sfinta de ce a-ti sfirtecat-o si o gestionati pe bucatele,tragind din ea ca cinii dintr-un cadavru? Dogmele tovarasilor Druta si Voronin nu rezista sub lumina adevarului istoric al neamului nostru romanesc.Studiati-l pe Moise care a stiut dupa 400 ani de robie egipteana sa scoata poporul sau la libertate. Ma adresez catre fiecare locuitor si oaspete a Basarabiei. Nu va lasati indeferenti fata de voi si copiii vostri, veniti sa spunem inpreuna ajunge cu comunismul, ajunge cu minciuna! Nu va lasati santajati de Voronin si cei de teapa lui! Baicoteza comunismul! Baicoteaza comunismul! Cere referendum pentru a decide unirea cu UE prin contopire cu Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ