Expoziţie foto "Basarabia subiectivă"

1
103

Institutul Fratii Golescu pt. relatii cu romanii din strainatate va invita pe data de 30 noiembrie 2009 ora 18:00 la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman pentru a participa la vernisajul expozitiei de fotografii a d-lui. DAN BARCEA : Basarabia subiectiva.

Basarabia , Republica Moldova este aproape orice pentru aproape oricine : este “cuvint cu patru a / ca o biserica cu patru turle albe”( Tudor Plop-Ulmanu, citat de Calinescu in Istorie ) si este Bessarabia Moia ; este vatra Moldovei Mari a comunistului Voronin Vladimir si este mireasa din cintecul vechi ( “ Basarabie frumoasa / Bine te-ai gatit mireasa / Ca-ti trimitem petitor / Mindrul nostru tricolor “ ).

Ironia face ca inca o numim cu numele dat de rapitori. Caci, la inceput, Basarabia (Bugeacul) a fost “tara Basarabilor”, adica a domnilor Munteniei, tot astfel cum Moldova fusese o vreme Bogdania, “tara lui Bogdan”. Dupa ce Rusia Imperiala ia sudul de la turci “reboteaza” intreaga Moldova rasariteana ( pentru care nu se tocmisera insa cu mahometii ) cautind sa acrediteze idea unei tari basarabene, istoriceste despartita de Moldova propriu-zisa . Poate ar fi mai bine sa o chemam cu numele ei de fată : Romania de est.

Orientata catre Europa, Basarabia reprezinta azi macheta la scara a noii ordini mondiale : multiculturala, multietnica, multilingva. A dat Europei pe Dimitrie Bogos cu vizionara sa teza “Statele Unite ale Europei”( 1914 ) si Romaniei pe Vasile Stroescu. A dat Rusiei tariste pe Leon Casso ( numit in 1910 ministrul instructiei publice ) si Romaniei pe Halippa.Ni l-a dat pe Hasdeu si literaturii ruse pe Olga Nacco, lui Stalin pe Marinescu, asul submarinelor si Serbiei, o regina. A dat profeti mincinosi ( calugarul Inochentie din Balta gasise chiar raiul : era in Basarabia ) si martiriuri infricosatoare ( preotul Gheorghe Munteanu este tuns, dupa care sovieticii ii zdrobesc capul de treptele catedralei din Ismail ). Cu toate acestea, Basarabia ramine ostatica in Eurasia, prinsa intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

A pierdut toata zestrea lasata de voievozii Moldovei : Hotinul nu-i mai apartine, nici sudul dunarean, Transnistria (Balta) tine de Ucraina, iar Transnistria (Tiraspol) este – Da, tovarasi – republica sovietica. Chinuita, siluita,transata fara politeturi diplomatice si fara anestezie, intr-o vivisectie fara sfirsit, Basarabia nu s-a dezis si nici nu s-a lepadat de românitatea ei.

Iata si o povestioara: pentru ajutorul dat in 1877, Rusia ne-a multumit in felul ei ; a cerut si a primit la Berlin sudul Basarabiei . Insarcinat sa preia noua achizitie la 9 octombrie 1878, generalul Sebeco ii trimite, din Isamail, tarului Alexandru aceasta telegrama, evident secreta : “Sire, Basarabia romaneasca nu mai exista”. Parafrazindu-l pe scriitorul Igor Mocanu ( veniti luni 30 noiembrie 2009, ora 18:00 la vernisaj, e invitatul nostru ) adaugam: Ei bine, doamnelor si domnilor, fete si coconi, Basarabia romaneasca exista.

Dan Barcea, autorul fotografiilor locuieste in Viena, unde lucreaza ca cineast independent, colaborind cu televiziuni din Germania si Austria. Dupa “Biserici rupestre din Basarabia” manifestarea de fata reprezinta cea de-a doua expozitie a sa, dedicata romanilor dintre Prut si Nistru.
“ Basarabenii ,asa cum i-am cunoscut eu: neam destins care paseste cu rabdare si curiozitate prin istorie, poate tocmai din convingerea ca istoria este mult prea complicata pentru o viata de om” .

Invitatii vernisajului : Daniela Soroş (Fundaţia Naţională pt. Românii de Pretutindeni), si Igor Mocanu (scriitor)

Institutul Fratii Golescu este organizatie neguvernamentala, dedicata relatiilor cu romanii din strainatate. Ce facem ? Concursul “ Ars adolescentina”, in colaborare cu Radio Moldova, Chisinau ( 9 editii ); premiantii primesc o “calatorie in tara”, adica aici, in tara noastra si a lor. Spectacolul de coline “Noi umblam si colindam” in Slatina, in dreapta Tisei, in colaborare cu Clubul maramuresenilor din dreapta Tisei ( 8 editii ). Dam o mina de ajutor la inaltarea bisericii “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Hagi Curda, Sudul Bugeacului. Si alte multe si marunte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ