Extensia din Cahul a Universităţii „Dunărea de Jos” se închide

0
71

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati isi va inchide sucursala de la Cahul, din cauza ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, era nevoie de o intelegere scrisa cu R. Moldova, pentru ca Facultatea Transfrontaliera sa mai poata functiona. Astfel, in cadrul primei sesiuni de admitere la universitatea galateana, ce are loc luna aceasta, nici nu au mai fost rezervate locuri pentru extensia de la Cahul. Potrivit rectorului Universitatii „Dunarea de Jos”, Viorel Manzu, facultatea din R. Moldova a intrat in proces de lichidare.

Decanul Facultatii Transfrontaliere de la Cahul, Iulian Barsan, e de parere ca, din cauza lipsei de interes a reprezentantilor Ministerului Educatiei, studentii basarabeni nu mai beneficiaza de locuri in cadrul centrului universitar galatean.

„Vad ca exista o totala nepasare a celor care conduc ministerul. Daca se dorea ca studentii moldoveni sa studieze la facultatea noastra, lucrurile se rezolvau. Cum insa nu s-a semnat acordul cu Basarabia, extensia de la Cahul este aproape de inchidere”, sustine Iulian Barsan.

Infiintata in anul 1999, la sucursala Universitatii „Dunarea de Jos” din Basarabia invata in prezent peste 700 de studenti, sub indrumarea a 160 de profesori, atat din R. Moldova, cat si din Galati.

Daca in 2006 la Universitatea „Dunarea de Jos” au fost admisi 260 de tineri moldoveni, anul acesta doar 46 de basarabeni pot intra pe locuri rezervate special pentru ei. Mai mult, studentii basarabeni nu au dreptul sa candideze pe cele 1.800 de locuri bugetare si nici pe cele 2.500 locuri la taxa.

Sursa: http://info-prim.md/?x=&y=9314

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ