Fasole peste eroi

0
59

CalarasiUn cimitir al soldaţilor români ucişi de ruşi în 1941, amplasat în preajma oraşului Călăraşi din Republica Moldova, a fost nivelat, iar în locul lui cresc acum fasole şi viţă-de-vie.

Nici autorităţile moldovene şi nici cele române nu au mişcat până acum un deget pentru a marca în vreun fel locul unde, la 8 iulie 1941, a fost nimicit întregul regiment 55 infanterie, peste care vremurile au adus nu onoruri militare, aşa cum ar fi trebuit, ci fasole şi viţă-de-vie. Martorii încă în viaţă ai acelui masacru, care le duceau pe atunci mâncare soldaţilor români, îşi amintesc cu durere de ziua în care armata lui Stalin i-a încercuit şi i-a împuşcat pe toţi. După 66 de ani, ei încă aud vocile celor răniţi care strigau după ajutor. În cinstea celor aproximativ 200 de ostaşi români ucişi, localnicii au numit locul unde s-a dat ultima bătălie “Dealul Eroilor”.

INDIFERENŢĂ. Anul trecut, oamenii din sat au pus mână de la mână şi au sfinţit locul. Au organizat un parastas la care au fost invitaţi oficiali de la Ambasada României din Chişinău şi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei. Singurii care au grijă să reinstaleze o cruce în “Dealul Eroilor” ori de câte ori comuniştii din sat o taie şi-i dau foc sunt Vladimir şi Vasile Dodon, ginerii Aculinei Jumbei, care le ducea lapte cu căldarea ostaşilor români.

Aculina Jimbei, pe atunci copilă de 14 ani, îşi aminteşte că ostaşii români au făcut popas pe dealul din preajma Călăraşilor după un marş forţat din direcţia Prutului. “Au venit la noi şi ne-au rugat să le dăm ceva de mâncare. Mama le-a spus că o să mulgem vaca şi o să le duc eu o căldare cu lapte. Şi s-au urcat în acel deal. Am trecut cu căldarea printr-un lan de grâu şi am ajuns până la ei. În timp ce soldaţii beau lapte, comandantul Florea se uita prin binoclu. Şi deodată ordonă: «Toată lumea pe poziţii. Vin bolşevicii!». Mi-a pus căldarea în mână, m-a bătut pe umăr şi mi-a zis: «Fugi, fetiţo! Fugi cât de tare poţi! Noi nu vom trage până când nu vei trece lanul de grâu!». Şi nu au tras, deşi ruşii erau foarte aproape de ei”, ne-a povestit Aculina Jumbei. A doua zi, soldaţii români au fost masacraţi. Localnicii i-au îngropat pe toţi în cimitire separate, distruse însă de comunişti.

http://www.jurnalul.ro/articole/94970/fasole-peste-eroi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ