Federația Rusă are tot interesul să sprijine Tiraspolul în acțiunile sale separatiste, consideră Timofti

0
158

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu Prim-Ministrul Cehiei, Bohuslav Sobotka, că Rusia dorește să păstreze controlul asupra regiunii transnistrene, încercând să împingă politici separatiste și în alte zone din nordul și sudul țării.

În decursul întâlnirii de vineri dintre Președintele Republicii Moldovei cu Prim-Ministrul Republicii Cehe, Timofti a punctat interesele Rusiei în ajutorarea continuă a separatiștilor de la Tiraspol și modul în care acest lucru afectează aspirațiile Pro-Europene ale Moldovei. ”Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-și consolida puterea de influență geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Și în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federația Rusă continuă să sprijine autoritățile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul și sudul țării”, a declarat președintele Timofti.

În același context, șeful statului a subliniat și impactul fluxului de informații de tip propagandistic, aliniate de posturile de televiziune ruse, numeroase în mass-media din Moldova. Din această cauză, Timofti este de părere că sancțiunile impuse de Comunitatea Europeană și Statele Unite Federației Ruse sunt adecvate.

„Trei țări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) au o relație specială cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a spus Bohuslav Sobotka în ceea ce privește relația ceho-moldoveană.De asemenea, șeful cabinetului de miniștri de la Praga a punctat ca fiind importantă semnarea unui acord cu FMI, care ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini și ar crea premize pentru progresul economic al țării. Rămânând în zona economică, cei doi au discutat și pe tema schimburilor comerciale între cele două țări, care ar trebui impulsionate.

Sursă: moldova.org

Sursă foto: europalibera.org

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ