Festivalul "Basarabia" ediţia 2009

0
122

    La Suceava, Festivalul „Basarabia” organizat de Grupul  de Iniţiativă al Românilor din Basarabia a ajuns la a doua ediţie. De data asta evenimentele au fost mai complexe, s-au întins pe mai multe zile, au avut parte de o notorietate mai bună, o reclamă în presa locală destul de susţinută, au participat mai mulţi oameni în calitate de spectatori şi pe lângă studenţii basarabeni, s-au implicat şi oameni politici locali, ori artişti, cum e cazul baritonului Chiriliuc. Desfăşurarea evenimentelor cu imagini şi comentarii o puteţi vedea aici. Cu această ocazie a apărut şi numărul 3 al periodicului numit „Basarabia”, pe care studenţii de peste Prut de la Suceava îl realizează.

 

2009-03-27-suceava-001-medium

   

    Eu am să mă rezum să comentez evenimentele din calendarul festivalului la care am participat. Primul moment a fost conferinţa de deschidere, la care trebuia să vină şi Adrian Păunescu, ce nu a mai ajuns, care s-a desfăşurat în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. În faţa a peste 100 de persoane, studenţi şi elevi basarabeni, studenţi locali, oficilităţi ale oraşului, cadre universitare şi simpli spectatori, a avut loc dezbaterea numită „Basarabia la răscruce„, cu referire clară la alegerile de săptămâna asta, când lumea civilizată şi românii de pretutindeni, cred că a venit timpul ca electoratul de peste Prut să măture comuniştii la lada de gunoi a istoriei. În acest scop, au vorbit candidatul PLDM Călin Vieru, fiul regretatului mare poet Grigore Vieru şi Tudor Darie, directorul portalului de ştiri pe internet Unimedia.md. Aceştia, după ce au prezentat realităţile politice şi economice, dar şi starea populaţiei din punct de vedere al orientării politice, le-au spus studenţilor cât de important e fiecare vot pentru realizarea dezideratului mai sus amintit. Părerea unanimă a fost ca eventuala Unire să se realizeze pe viitor, în cadrul UE şi s-a accentuat exact că şi românii din dreapta şi românii din stânga Prutului, gândesc UNIREA prin stomac şi buzunar. În acest timp, la Chişinău, doi cetăţeni, unul român şi altul al Republicii Moldova, erau reţinuţi,  iar alţii peste o suta opriţi în mod juenant la frontieră, tocmai pentru că voiau să sărbătorească ziua de 27 martie. Ce pot să-i reproşez eu lui Tudor Darie este faptul că pe portalul său primează europenismul şi nu românismul, ceea ce îi reproşez şi lui Cătălin Nechifor, deputatul PSD prieten la studenţilor basarabeni, care de câte ori are ocazia, ca un demagog ce e, o tot ţine cu europenizarea şi cu europenismul, de parcă ar fi vreun emisar finlandez şi nu un cetăţean român care are în vedere alţi cetăţeni români, aflaţi în celălalt stat românesc, care din cauze multiple se află în afara UE. În consecinţă, îi îndemn pe studenţii basarabeni să îl facă să se implice mai mult şi să devină mai apropiat atât de românii de aici cât şi de acolo şi să nu mai adopte genul ăsta de poziţie distantă. Remarc şi prezenţa doameni Sanda Maria Ardeleanu, care i-a ajutat pe studenţii basarabeni întodeauna. Au mai vorbit: Galaicu Păun, reprezentant al Editurii „Cartier” de la Chişinău, despre limba română, bucuria de a putea publica şi citi o carte bună în grafie latină şi limba română şi profesori de la USV, printre care şi istoricul Pîntescu, care pornind de la filosofia lui Hegel a prezentat câteva idei, conform cărora, legile istorice care au guvernat regiunea, ar putea să ne fie favorabile la un moment dat şi nu trebuie să ratăm acea ocazie în vederea Unirii.

 

2009-03-27-suceava-004-medium

 

    Al doilea eveniment la care am participat a fost seara de poezie dedicată memoriei poetului Grigore Vieru şi intitulat total neinspirat „Vieru Forever”. De această acţiune s-a ocupat baritonul Andras Chiriliuc, cel care coordonează şi o trupă de teatru şi care este un om de valoare al locului. Are idei bune, numai că le ambalează într-un mod hilar şi de multe ori ridicol, aşa cum a fost şi numele acestui recital. La eveniment a participat şi fiul poetului, plus o parte dintre invitaţii de la conferinţă. Locul ales a fost neinspirat din cauza faunei umane care gravita pe acolo şi a fumului de ţigară, totuşi în momentul în care a început spectacolul, atmosfera a fost plăcută. Cântecele populare şi lirica lui Vieru i-au captivat pe cei prezenţi, astfel că pentru o scurtă perioadă, cât a durat spectacolul, publicul, avizat sau nu, a fost plăcut impresionat. Recitalul de poezie a decurs frumos, a fost emoţionant, doar din când în când se găsea câte o recitatoare care voia să se pună în evidenţă pe sine şi nu mesajul poetic şi stârnea zâmbete.  

 

2009-03-27-suceava-013-medium

 

2009-03-27-suceava-014-medium

 

2009-03-27-suceava-025-medium

 

    Felicitări studenţilor basarabeni pentru realizare şi pentru faptul că Festivalul „Basarabia” a ajuns de acum un punct de reper al vieţii culturale sucevene. Pe viitor sper să atragă mai mulţi oameni obişnuiţi, spectatori, pentru că este nevoie ca aceştia să treacă peste mentalitate şi dezinformare, pentru ca Unirea să nu mai fie un vis îndepărtat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ