Festivalul "Basarabia" la prima ediţie la Suceava

0
59

    Printre manifestările care au loc în cadrul primei ediţii a Festivalului „Basarabia” de la Suceava, organizat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia împreună cu Universitatea „Ştefan Cel Mare” Suceava au programat în amfiteatrul Dimitrie Leonida al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, dezbaterea cu tema „Tinerii în viitorul context european al Republicii Moldova”. Această iniţiativă s-a bucurat de prezenţa unor oaspeţi de la Chişinău, istorici suceveni, oameni de afaceri, membri ai unor organizaţii şi reprezentanţi de cel mai înalt nivel din conducerea universităţii. Participanţii au fost studenţii basarabeni de la Universitatea Suceava.

afissuceava.jpg

    Istoricul Florin Pintescu a evocat istoria Basarabiei începând cu 1812 şi până în prezent, a punctat momentul 27 martie 1918 şi şi-a exprimat speranţa într-o repetare a acestuia.

2008-03-27-suceava-003.jpg

    Oaspeţii de la Chişinău, unii foşti lideri ai mişcărilor studenţeşti din anii ’90, în general oameni politici, au atras atenţia şi i-au încurajat pe tineri să revină acasă cu ce au acumulat, dând şi numeroase exemple în această privinţă, pentru a schimba actuala putere, a duce Republica Moldova pe un drum european şi a reda-o românilor din Basarabia. Dezbaterea a fost una bivalentă şi a pendulat de la pragmatic şi economic la sentimental. Exponenţii pragmatismului i-au sfătuit pe studenţi să nu aştepte prea multe de la statul moldovean şi să se impună ei prin valoarea personală a fiecăruia. Rectorul universităţii sucevene şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la vitregia istorică a acestui colţ de Europă şi dilema dacă noi românii, indiferent de locul în care trăim, suntem sau încă nu o naţiune, părea să-l frământe. 

2008-03-27-suceava-010.jpg

    Invitaţii de la Chişinău au avut de răspuns întrebărilor studenţilor basarabeni care au dorit să afle din gura acestora ce fac concret pentru tineri. S-au făcut comparaţii între sistemele de învăţământ ale celor două ţări, s-au discutat problemele întâmpinate de studenţii basarabeni dincoace de Prut. Ideea generală e că este mult de muncă şi reconstrucţia Moldovei trebuie începută şi continuată împreună cu a României, care se confruntă şi ea cu foarte multe probleme.

2008-03-27-suceava-015.jpg

     În cadrul manifestărilor este programată şi vizionarea filmului „Şatra” al lui Emil Loteanu. Prezent la dezbatere a fost şi un fost coleg de liceu rădăuţean al marelui regizor, care a evocat imaginea liceanului Loteanu. Emil Loteanu a absolvit Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi.

    Concluzia dezbaterii: tinerii basarabeni să acumuleze cât mai multe cunoştinţe, să se perfecţioneze cât pot de bine în domeniul pe care îl studiază şi apoi să revină acasă, unde după exemplul unor basarabeni care la rândul lor au fost studenţi dincoace de Prut, să schimbe ţara în bine, să-i măture pe cei care-i frânează dezvoltarea, însă, nu trebuie totul făcut pentru bani, ci şi în spiritul românismului şi să conştientizeze că acela e pământul lor, pentru ca într-un viitor nu prea îndepărtat să ne bucurăm iarăşi de un 27 martie.

     Problemele tinerilor basarabeni nu sunt nici pe departe diferite de cele ale tinerilor de dincoace de Prut, se poate spune că în mare sunt aceleaşi din punct de vedere economic şi al viitorului. Se doreşte ca dialogurile lor cu reprezentanţii statului român să fie mai strânse.

    Festivalul „Basarabia” continuă la Suceava şi în Corpul A al Universităţii „Ştefan Cel Mare” a fost inaugurată o expoziţie de fotografie cu figurile unor personalităţi de peste Prut.

2008-03-27-suceava-016.jpg

    În cursul zilei de mâine este aşteptat la Suceava Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, care se va întâlni cu studenţii basarabeni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ