Fii stăpân la tine acasă!

3
98

De la declararea independendenţei RM, unii nu-şi revin din şocul destrămării URSS, nu mă refer doar la cetăţenii ruşi dar şi la cei moldoveni rusificaţi la maxim. Cînd se va schimba această mentalitate învechită, nimeni nu ştie, cert este că totul depinde de noi! În toţi aceşti 19 ani, doar odată ne-am trezit cu adevărat, pentru ca mai apoi iar să lăsăm mainile jos. Trebuie să întelegem cu toţii că consolidarea poporului RM nu poate veni ca rezultat al acţiunii unor sau altor politicieni. Vom deveni stăpîni doar cînd vom învăţa să ne apreciem şi să nu ne lăsăm călcaţi în picioare. Eu am început de la o acţiune mai puţin corectă şi benefică pentru mine dar care a dat roade. N-am răspuns la o întrebare în rusă de vreo doi ani, dintr-un principiu pătruns adînc în suflet, drept rezultat am uitat foarte mult această limbă. Nu vă îndemn şi pe voi să faceţi acest lucru şi să uitaţi intenţionat limba rusă, dar să vorbiţi româna cu orice, atîta timp cît vă simţiţi stăpîni în ţara voastră. Nu trebui să aveţi o atitudine rusofobă, dar una plină de respect faţă de apărătorii limbii române. Dacă un cetăţean străin solicită după 10 ani de şedere, cetăţenia RM, iar un funcţionar public care se ocupă de problema dată nu ştie limba de stat, atunci eu nu pot dormi liniştit pînă problema dată nu va fi rezolvată! Jumatate de an în urmă am deschis un grup pe una din reţelele de socializare în care ceream abrogarea legislaţiei care conferă limbii ruse statut special. Revenin neapăram la această iniţiativă, imediat după noile alegeri parlamentare. Pînă atunci dragi prieteni, purtaţi panglică tricolor în semn de respect faţă de Republica Moldova şi faţă de limba română. 

Autor: Andrei Fornea pentru revista La Plic

3 COMENTARII

  1. FOARtE CORECt!!!!
    stii chiar nu stiam ca mai exista asa oameni.. iata eu tot din principui nu le raspund in rusa oamenilor rusi,de abia cind eu spun „Poftim?” ei se apuca sa vorbeasca limba romana!vorbesc limba rusa doar la scoala,fireste,ca sa primesc nota,dar asa in strada..strict romana,si chiar mi-am legat la geanta o panglica tricolor,sa vada ca sunt stapin la mine acasa!!!!

  2. Foarte deacord eu demult nu raspund in rusa si de un an port panglica tricolor!!! Mai mult mediatizare trebuieste despre lucru asta!!! Moldova Trezeste-te!!!

LĂSAȚI UN MESAJ