Flori pentru eroii români din Cimitirul de Onoare de la Micleuşeni

2
77

Cimitirul Eroilor Români din localitatea Micleuşeni (Străşeni) a fost inaugurat, după îngrijire şi reconstrucţie finalizate data pe 25 octombrie de ziua Armatei Române. Slujba de sfinţire a cimitirului şi parastasul de pomenire a eroilor neamului au fost oficiate cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei. La oficierea serviciului divin au participat şi preoţi ai Mitropoliei Moldovei.

Complexul memorial a fost inaugurat în anul 1941, pe locul unde au fost înmormântaţi 223 de ostaşi români căzuţi în luptele din Valea Dornei (în vara anului 1941). În perioada sovietică (şi până nu demult), pe teritoriul cimitirului funcţiona o întreprindere. Cimitirul a fost reconstruit de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), în colaborare cu Consiliul raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii culturale „Ginta Latină“, filiala Nisporeni.

La eveniment au participat peste 700 de persoane, din diferite regiuni ale Republicii Moldova, dar şi numeroşi oaspeţi din Bucureşti, Sângeorz Băi, Iaşi etc. În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere au vorbit directorul ONCE, Cristian Scarlat, consilierul prezidenţial Eugen Tomac, preşedintele Consiliului raional Străşeni, Nicolae Robu, etc.

Cimitirul de Onoare de la Micleuşeni reprezintă al cincilea proiect de reconstrucţie a cimitirelor eroilor români din Republica Moldova, iniţiate şi finanţate de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (în ultimii doi ani), după cele de la Ţiganca, Neculăieuca, Feşteliţa şi Vărvăreuca. În anul viitor, ONCE preconizează reconstruirea cimitirelor de la Chişinău, Vărzăreşti şi Ialoveni.

http://www.flux.md/articole/4955/

2 COMENTARII

  1. Haidukreferitor dmn Munteanu el nare umhasri si bogatia care o acumuleaza e pentru satisfacerea proprie! Am fost prezent la discutie electorala unde a participat consilierii partidului PNL in frunte cu candidatul la functie de primar or. Codru Pogoreivici si am ramas satisfacut de raspunsurile acordate si metoda simpla de dezvoltare a or.Codru in aceasta echipa face parte si Andrei Donica fondatorul miscarii Antievaziune

LĂSAȚI UN MESAJ