FMI va sprijini implementarea reformei de liberalizare a economiei

0
50

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, adjunct al şefului Departamentului European al FMI, Thomas Richardson, consideră că iniţiativa preşedintelui Vladimir Voronin de reformare a economiei prin reducerea cotei de impozit şi implementarea amnistiei fiscale prezintă anumite riscuri, ce vor avea un efect negativ, pe termen scurt, asupra economiei Republicii Moldova.
El a afirmat, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de presă, organizată cu ocazia finalizării misiunii de evaluare a implementării programului finanţat de FMI, că reducerea cotei de impozitare va duce la o scădere a veniturilor bugetare, ceea ce poate afecta destul de grav şi celelalte domenii de dezvoltare. „FMI va susţine toate măsurile compensatorii, întreprinse în vederea diminuării acestor riscuri şi, indiferent de problemele care vor apărea, prevederile programului ce vizează implementarea politicilor macroeconomice şi reformelor structurale nu vor fi modificate”, a precizat Thomas Richardson.
De asemenea, oficialul FMI consideră că şi amnistia capitalurilor poate declanşa efecte negative pe termen scurt pentru economie, deoarece poate submina legislaţia cu privire la spălarea banilor. FMI a fost prima organizaţie care a antrenat autorităţile moldovene în discuţii privind îmbunătăţirea administrării fiscale şi colaborarea cu instituţiile internaţionale, care au experienţe asemănătoare şi pot oferi noi mecanisme de implementare a legislaţiei respective pentru a deţine controlul asupra procesului de implementare a amnistiei fiscale. „Aceste reforme vor fi susţinute de către organismele internaţionale, care au programe comune cu Republica Moldova, şi implementarea lor va crea un climat investiţional atractiv, fapt ce va duce la o creştere economică şi la venituri bugetare în creştere”, a mai spus Thomas Richardson.
El şi-a exprimat mulţumirea faţă de mecanismul de implementare a prevederilor programului finanţat şi monitorizat de FMI, preconizând pentru anul 2007 o creştere a Produsului Intern Brut de până la 5 la sută şi un nivel al inflaţiei până la 10 la sută, comparativ cu ultimele 12 luni, când a fost înregistrată o rată a inflaţiei de 11 la sută.
De menţionat că misiunea de evaluare a FMI s-a aflat în vizită la Chişinău pentru a realiza cea de-a doua evaluare a mecanismului de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF). Sub aspect fiscal-bugetar, experţii FMI afirmă că obiectivele stipulate în program, cu privire la gestionarea bugetului şi cele ce vizează implementarea reformelor structurale, au fost realizate cu succes.
Raportul evaluării Misiunii FMI în Republica Moldova va fi examinat de conducerea FMI în următoarele două săptămâni, după care va fi prezentat Consiliului Executiv al FMI pentru aprobarea, până la sfârşitul lunii iunie, a acordului propus. Valoarea următoarei tranşe acordate de FMI Republicii Moldova în vederea implementării prevederilor PRGF va constitui 33 milioane USD. Aceste fonduri vor fi îndreptate spre soluţionarea problemelor economice determinate de „şocurile externe” la capitolul exporturi. „Evoluţia pozitivă a politicii monetar-financiare şi încasările superioare celor planificate în domeniul politicii bugetar-fiscale vor constitui un avantaj în semnarea acordului privind lansarea următoarei tranşe din partea FMI, care este un partener important pentru Republica Moldova şi a cărui susţinere este foarte importantă acum, când vor demara aceste reforme fără precedent în mediul economic autohton”, a subliniat ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.
Următoarea misiune de evaluare a FMI se va afla în Republica Moldova în luna octombrie. Aceasta va determina disponibilitatea de acordare unei noi tranşe de fonduri, în mărime de 16,9 milioane USD

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20611&cat=Cotidian National&rub=Economie&num=56

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ