Foc încrucişat asupra limbii române

0
63
  1. Foc încrucişat asupra limbii române

Duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, respectiv de la 11.00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, apărăm în stradă limba română şi unitatea României în Anul Centenar.
Pare incredibil în anul în care ar trebui ca atenţia suflării româneşti să fie îndreptată către Centenarul Marii Uniri, dar suntem pe cale să cedăm oficial un prim pas important din suveranitatea naţională. Deoarece asta va face noua Lege privind Codul Administrativ prin care ar urma să statueze limba maghiară ca limbă oficială pe teritoriul României, alături de limba română. Proiectul de Lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu o largă majoritate de voturi ale coaliţiei PSD-ALDE şi ale UDMR.

https://adevarul.ro/news/societate/foc-incrucisat-limbii-romane-1_5b5b6158df52022f75b45092/index.html

 

  1. Paul Nistor: Primarii din R. Moldova se implică în proiectul „Istorie orală pe Valea Prutului”

Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” a lansat la Iași proiectul „Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova”, finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru a afla mai multe despre scopul proiectului, dar și despre felul în care acesta a fost întâmpinat pe ambele maluri ale Prutului, reporterii Deschide.MD au stat de vorbă cu dnul Paul Nistor, unul dintre inițiatorii proiectului.

https://deschide.md/ro/stiri/social/34624/Paul-Nistor-Primarii-din-R-Moldova-se-implic%C4%83-cu-drag-%C3%AEn-proiectul-%E2%80%9EIstorie-oral%C4%83-pe-Valea-Prutului%E2%80%9D.htm

 

  1. Alegerile parlamentare din Republica Moldova, amânate

Alegerile parlamentare programate pentru această toamnă în Republica Moldova au fost amânate. Astfel, scrutinul va avea loc pe 24 februarie, în condițiile în care mandatul actualului for legislativ expiră la sfârşitul lunii noiembrie și alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni de la această dată. Decizia a fost anunțată vineri de președintele Legislativului, Andrian Candu. 

http://infoprut.ro/50433-alegerile-parlamentare-din-republica-moldova-amanate.html

 

  1. Marşul Centenarului, aproape de jumătatea traseului Alba Iulia-Chişinău. Târgovişte încheie etapa nr. 5

Flacăra Unirii traversează mai multe localităţi din judeţul Dâmboviţa. În ultima zi din etapa a cincea a Marşului Centenar, unioniştii trec prin Gheboieni, Drăgăeşti-Ungureni, Dragomireşti şi Priseaca.

După ce au parcurs 600 de km din cei 1300 pe traseul Alba Iulia-Chişinău, participanţii la Marşul Centenarului vor intra în Târgovişte la ora 19:00.  La ora 19:30, aceştia vor fi primiţi la Mitropolie, scrie infoprut.ro.

http://tvrmoldova.md/centenar/marsul-centenarului-aproape-de-jumatatea-traseului-alba-iulia-chisinau-targoviste-incheie-etapa-nr.%205/

 

  1. Cărți în limba română și un acordeon, au fost donate de către deputații PL

Cărți în limba română și un acordeon, au fost donate astăzi, 27 iulie, de către deputații Partidului Liberal, copiilor școlii „Dmitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia. Deputatul PL, Ion Apostol, a postat pe pagina sa de facebook și un îndemn către alți deputați și patrioți români să le urmeze exemplul.

https://10tv.md/2018/07/28/video-carti-in-limba-romana-si-un-acordeon-au-fost-donate-de-catre-deputatii-pl/

 

  1. Delegația transnistreană continuă să saboteze activitatea Comisiei Unificate de Control

La 26 iulie 2018, în orașul Bender, sub președinția delegației Federației Ruse, s-a desfășurat ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia au fost discutate problemele ce vizează situația din Zona de Securitate și soluțiile privind asigurarea liberei circulații și securității pe podul peste r. Nistru în preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/34651/Delega%C8%9Bia-transnistrean%C4%83-continu%C4%83-s%C4%83-saboteze-activitatea-Comisiei-Unificate-de-Control.htm

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ