A fost lansat cântecul dedicat unirii cu Basarabia: Peste Prut, la răsărit

0
426
 1. George Simion către Dodon: De ce ne urâți așa de mult domnule președinte dacă mama dvs. e profesoară de limba română și odraslele dvs. învață la un liceu românesc?

Liderul platformei „Acțiunea 2012”, George Simion, și-a făcut cont pe o rețea socială rusească unde președintele RM, Igor Dodon, este vizibil. Șeful statului urmează să aibă o transmisiune în direct pe rețeaua socială rusească și George Simion i-a lăsat un mesaj. Liderul unioniștilor se întreabă dacă Dodon va ignora și va șterge mesajul, ori îi va răspunde, întrucât a venit cu un mesaj de UNIRE. Citiți mai jos mesajul.

https://www.timpul.md/articol/george-simion-catre-dodon-de-ce-ne-urai-aa-de-mult-domnule-preedinte-daca-mama-dvs–e-profesoara-de-limba-romana-i-odraslele-dvs–invaa-la-un-liceu-romanesc-124091.html

 

 1. Tramvaiul Centenarului va fi lansat la Iași. Două tinere din Republica Moldova au participat la decorarea mijlocului de transport

„Tramvaiul Centenarului – Iași, capitala renașterii naționale” va fi lansat în acest weekend la Iași. După o săptămână de muncă asiduă, mijlocul de transport care va fi pus în circulație în scurt timp a căpătat culoare, ba mai mult, acesta readuce în prim-plan, după un veac, statutul de capitală de război a orașului Iași în perioada 1916-1918.

http://unimedia.info/stiri/galerie-foto-tramvaiul-centenarului-va-fi-lansat-la-iasi–o-tanara-din-republica-moldova-a-participat-la-decorarea-mijlocului-de-transport-143245.html

 

 1. Lideri ai comunităţii ucrainene din România, solidari cu românii din Ucraina pe marginea utilizării limbii materne în școli

7 comune cu populaţie ucraineană din judeţul Maramureş – Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Bocicoiu Mare şi Râmeţi, precum şi consilierii judeţeni de etnie ucraineană, Ion Beuca şi Nicolae Muşulec, au adresat o scrisoare oficială Ambasadei Ucrainei în România, prin care îşi exprimă solidaritatea cu minoritatea naţională română din Ucraina şi cer modificarea articolului 7 al noii legi a educaţiei din Ucraina, care tinde să substituie limba româna cu cea ucraineană în învăţământul gimnazial, liceal şi universitar. Scrisoarea a fost prezentată plenului Consiliului judeţean Maramureş. Anunțul a fost făcut marți de deputatul Constantin Codreanu, de la tribuna Camerei Deputaților din Parlamentul de la București.

http://infoprut.ro/48706-lideri-ai-comunitatii-ucrainene-din-romania-solidari-cu-romanii-din-ucraina-pe-marginea-utilizarii-limbii-materne-scoli.html

 

 1. O secție de endocrinologie a fost inaugurată la Institutul Mamei și Copilului

O secție de endocrinologie a fost inaugurată astăzi la Institutul Mamei și Copilului din capitală. Aceasta a fost renovată cu suportul Guvernului României, transmite MOLDPRES.

https://www.moldpres.md/news/2017/11/21/17009115

 

 

 1. Ambasadorul României la Chișinău la RFI:”R.Moldova are șansa să redevină un campion al Parteneriatului Estic”

”Republica Moldova trebuie să profite din plin de conjunctura existentă, având o foarte bună șansă să demonstreze că are capacitatea să redevină un campion al Parteneriatului Estic. Această performanță poate fi obținută doar prin seriozitate, prin muncă și prin angajament”. Declarația a fost făcută într-un interviu în exclusivitate la RFI de ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, înainte de cel de-al 5-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles, din 24 noiembrie.

http://www.rfi.ro/politica-99455-ambasadorul-romaniei-chisinau-parteneriat-estic

 

 1. Concluziile reuniunii Comisiei româno-moldovene de Integrare Europeană

Reuniunea comisiei comune pentru integrare europeană a parlamentului Republicii Moldova şi legislativului României s-a încheiat.

Cu această ocazie s-au analizat paşii necesari pe care cele două state trebuie să îi facă pentru a contribui la parcursul european al Republicii Moldova.

Membrii comisiei comune pentru integrare europeană a parlamentului Republicii Moldova şi parlamentului României au stabilit continuarea proectelor comune şi armonizarea legislaţiei pentru dezvoltarea colaborării bilaterale.

http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/109616

 

 1. Totul despre Parada de Ziua Naţională a României: 3.500 de militari, 350 de vehicule de luptă, 50 de avioane şi militari din 14 ţari aliate sau partenere

Peste 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Cei peste 300 de militarii străini vor fi din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.
http://adevarul.ro/news/eveniment/totul-despre-parada-ziua-nationala-romaniei-3500-militari-350-vehicule-lupta-50-avioane-militari-14-tari-aliate-partenere-1_5a1430735ab6550cb8628237/index.html

 

 1. Târg de cariere la Alba Iulia cu peste 15 companii şi organizaţii. Consultanţă de specialitate la standul de demisii

Târgul de Cariere, cea mai mare reţea de recrutare din România şi Republica Moldova, ajunge pentru prima dată în această toamnă şi la Alba Iulia. Evenimentul se desfăşoară în 22 noiembrie, la Alba Mall.

http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/targ-cariere-alba-iulia-15-companii-oraganizatii-consultanta-specialitate-standul-demisii-1_5a1406a85ab6550cb8613447/index.html

 

 1. Se întâmplă în județul Vaslui: De la Nistru la Dragomirești!

“Ne bucurăm de vizita fraților noștri de dincolo de Prut. Cu ocazia acestei înfrățiri, vrem să colaborăm pe mai multe planuri, educațional, economic, cultural, sportiv, turistic. Vrem să accesăm fondurile europene care se acordă prin proiecte transfrontaliere. Comuna Dragomirești are nevoie de un centru cultural bine dotat cu instrumente și tehnică de sonorizare, de o bază sportivă șamd. Sperăm la o colaborare fructuoasă de ambele părți”, a completat primarul Dănuț Iacob.

http://obiectivvaslui.ro/se-intampla-judetul-vaslui-de-la-nistru-la-dragomiresti/

 

 1. Traian Băsescu: Republica Moldova trebuie să ia în calcul reunificarea cu România pentru a ieşi din zona gri

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că pentru ieşirea din zona gri Republica Moldova trebuie să ia în consideraţie reunificarea cu România, afirmând că în urma aderării la UE industria României „s-a pulverizat”, însă şansa Republicii Moldova este că nu are o industrie dezvoltată.

http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-republica-moldova-trebuie-sa-ia-in-calcul-reunificarea-cu-romania-pentru-a-iesi-din-zona-gri-16827043

 

 1. România – Republica Moldova, două meciuri amicale

Echipa națională de juniori U-15 a Republicii Moldova joacă două meciuri de fotbal amicale cu reprezentativa similară a României. Prima partidă va avea loc pe 22 noiembrie la Complexul Sportiv din Orhei, cu începere de la ora 13:00, iar cea de-a doua este programată pe 24 noiembrie, la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă, de la 11:00.

http://infoprut.ro/48702-romania-republica-moldova-doua-meciuri-amicale.html

 

 1. Conferinţă internaţională dedicată celor o sută de ani de la înfiinţarea Sfatului Ţării, la Chişinău

Un secol de când Basarabia şi-a luat destinul în mâini şi a făcut marele pas spre autonomie şi democraţie prin crearea Sfatului Ţării. Cu această ocazie, istorici şi cercetători din Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina şi Lutuania participă la Conferinţa Internaţională „Centenarul Sfatul Ţării”.

http://tvrmoldova.md/sfatul-tarii-100-de-ani-file-de-istorie/video-conferinta-internationala-dedicata-celor-o-suta-de-ani-de-la-infiintarea-sfatului-tarii-la-chisinau/

 

 1. A fost lansat cântecul dedicat unirii cu Basarabia: Peste Prut, la răsărit

Artiştii Nicu Mâţă, Paul Ananie şi Gabriel Dumitru au lansat piesa „Peste Prut, la răsărit”, un îndemn muzical pentru revenirea Basarabiei la patria mamă, se arată în comunicatul de lansare. Cântecul „Peste Prut, la răsărit” acompaniat de Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

http://tvrmoldova.md/centenar/video-a-fost-lansat-cantecul-dedicat-unirii-cu-basarabia-peste-prut-la-rasarit/

 

 1. Ducu Bertzi este invitatul seratei culturale „Întâlnirile TVR MOLDOVA” din 27 noiembrie

Interpretul Ducu Bertzi vine la o întâlnire cu publicul de la Chişinău în cadrul proiectului „Întâlnirile TVR MOLDOVA”, pentru a vorbi despre secretele unei cariere în muzică, despre dragostea pentru folk, dar şi alte pasiuni. Evenimentul va avea loc la data de 27 noiembrie, ora 18:30, la Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale”.

http://tvrmoldova.md/intalnirile-tvr-moldova/video-ducu-bertzi-este-invitatul-seratei-culturale-quot-intalnirile-tvr-moldova-quot-din-27-noiembrie/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ