Fotbal la graniţă

0
169

romania moldova meci de fotbal boicoteaza aceasta farsa a istoriei
Partida de fotbal România – Moldova, pentru nationalele Under 21, de marţi, 8 septembrie, contând pentru grupa I a preliminariilor pentru Campionatul European, s-a încheiat cu victoria românilor din stânga Prutului, cu scorul de 3-0. Meciul, disputat pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova a stârnit şi unele reacţii în rândul gazetarilor sportivi din ţara noastră, exemplu fiind jurnalistul Gazetei Sporturilor, Alin Fornade, a cărei opinie o redăm:

O senzaţie ciudată. Să-i priveşti pe ai tăi şi să le spui adversari. Moldova şi România despărţite de o minge. Momentul imnului. Albaştrii ascultă “Limba noastră”. Versurile lui Alexei Mateevici sînt melodioase ca o partitură. “Limba noastră-i o comoară/ În adîncuri înfundată/ Un şirag de piatră rară/ Pe moşie revărsată”. Moldova a renunţat la “Deşteaptă-te, române!”, dar şi noul imn vorbeşte de un neam ce “fără de veste s-a trezit din somn de moarte”. Oare? Dacă hazliul domn Vasile Stati a scris un “Dicţionar moldovenesc-român”, sîntem nevoiţi să acceptăm un meci de fotbal fratricid.Atmosfera a fost tristă în Bănie. Puţini spectatori la reuniunea de familie. Tribunele fără scaune seamănă cu o hartă ciuntită. Doar 5 lei intrarea, dar lumea n-a dat năvală să-i vadă pe puştii lui Săndoi. Tot Piţurcă e de vină. Fără glumă! Suporterii Universităţii sînt dezamăgiţi de startul anemic, de caritasul vorbelor goale. Negocierile cu fostul selecţioner au reaprins flama, iar sistarea tratativelor a fost interpretată drept un semn că “Ştiinţa” nu are argumentele necesare pentru performanţă. Războiul rece dintre Mititelu şi fani a generat şi victime colaterale. Cămaşa alb-albastră e mai aproape de piele decît haina tricoloră. Înţelegem de ce şi Moldova e doar o temă fără ecou. Avem problemele noastre, nu ne mai legăm la cap cu altele.

România e lider, cu maximum de puncte. Un 3-0 fără stres cu Moldova. Cu ai noştri nu ne este frică, jucăm ofensiv. E drept că nici n-am întîlnit o defensivă ţiment, adică beton, conform dicţionarului aiuristic scos de Stati. Golaverajul ne trage cu ochiul: 11 goluri marcate, nici unul primit.

Torje, un Overmars în variantă autohtonă, bate la uşa lui Răzvan Lucescu. Cînd e serios, banderola îi stă mai bine pe braţ. Pe stînga, Ochiroşii a fost şef de bandă. Mi-au plăcut Lung, atent şi agil, dîrzenia lui Pîrvulescu şi tupeul lui Sburlea, căruia i-au ajuns 10 minute pentru a-l impresiona pe Mircea Sandu. A lipsit Gîngioveanu, accidentat, unul dintre golgeterii lotului, poreclit “Dracul gol” de Porumboiu. Într-o grupă în care Rusia s-a împiedicat de Feroe, calificarea la Euro pare doar o chestiune de zile. Au trecut 11 de ani de la ultima descălecare. Uite că iar ne amintim de Piţurcă!

Cînd Mutu şi Chivu vor fi în vacanţă, băieţii lui Săndoi îşi vor face calcule pentru turneul final. Sîntem siguri că vor avea suporteri şi de peste Prut, indiferent că vrea sau nu Voronin. Fotbalul românesc trage aer proaspăt în piept. Să nu mai irosim încă o generaţie. Deşteaptă-te, române!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ